Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Mocná korporace se snaží koupit celou čtvrť a přestavět ji se značným ziskem. Joe Santo (Arnold Schwarzenegger) je majitelem malé posilovny nazvané Olympic, kde se připravuje na brzké kulturistické klání Mr. Universum a o prodeji nechce ani slyšet. Craig Blake (Jeff Bridges) je najat, aby ho přesvědčil k prodeji, ale brzy začne mít místní lidi rád a zamiluje se i do Joeovy přítelkyně Mary Farnsworth (Sally Field). Ale korporace se tak lehce nevzdává.
Arnold Schwarzenegger dostal za tuto roli Zlatý Glóbus za nejlepší herecký filmový debut roku. (monolog)

(více)

Zajímavosti (9)

  • Arnoldův rakouský akcent způsobil nutnost jeho předabování americkým hercem. Dle slov znalců, hercem naprosto podřadným a hlasem se nehodícím k hřmotnému Arnoldovi. (sator)
  • V závěrečné scéně, kdy kulturisté vybíhají na ulici, kde o chvíli později pózují, lze krom Arnolda Schwarzeneggera a Kena Wallera vidět i další známé tváře kulturistiky tehdejší éry, jakými jsou například Mike Katz, Robbie Robinson a Franco Culombu. Všechna tato jména rovněž figurovala v dokumentárním snímku Pumping Iron (1977), kde dostaly postavy mnohem více prostoru. (Platom)
  • Podmínka režiséra byla, aby Schwarzenneger pro roli zhubl 15 kg. Arnold si poté uvědomil, že s takovou váhou už nemůže myslet na vítězství v kulturistice. Roli však přesto přijal, protože ve sportu dosáhl všeho, čeho dosáhnout mohl, a jeho další metou byl jednoznačně film. Po dokončení snímku se však přesto ke kulturistice vrátil. (sator)
  • Před začátkem natáčení absolvoval Arnold Schwarzenegger čtrnáctidenní herecký kurz pod vedením proslulého Erica Morrise, jehož doporučil Jack Nicholson. (lekr)
  • Ve smyslu „On se vrátí“ se o Joe Santovi (Arnold Schwarzenegger) v jedné ze scén vyjádří Thor Erickson (R.G. Armstrong). V jisté formě se tak objevuje později legendární Schwarzeneggerova věta „Já se vrátím“. (Terva)
  • Arnold Schwarzenegger vyhrál Golden Globe za „Best Acting Debut in a Motion Picture“ za jeho roli Joe Santo v tomto filmu. Ve skutečnosti to nebyla jeho první role, v roce 1970 hrál Herkula ve filmu Hercules in New York. (contrastic)
  • Na konci filmu Joe (Arnold) porazí Kena Wallera, ktorý bol niekedy jeho sparing-partnerom. (Dzusta)

Reklama

Reklama