Reklama

Reklama

Ať vyhraje ten nejlepší! Nebo ne? Reese Witherspoonová v hlavní roli americké studentské komedie... Maturantka Tracy Flicková (Reese Witherspoonová) je modelovou středoškolskou studentkou. Vzornou, iniciativní, ctižádostivou a chladně manipulující svým okolím, ať se jedná o spolužáky nebo pedagogy. Profesor McAllister (Matthew Broderick) ji nesnáší, ale současně je jí přitahován, i když ví, že si zahrává s ohněm. Když učitel zjistí, že Tracy ke svým trofejím hodlá přidat při nadcházejících studentských volbách i titul školní prezidentky, rozhodne se jí vytvořit náležité konkurenční prostředí... Režisér řeckého původu Alexander Payne (nar. 1961), který za svého mentora považuje českého emigranta Jiřího Weisse, upoutal pozornost celovečerním debutem Občanka Ruth o těhotné feťačce, jejíž nenarozené dítě se stane předmětem nátlaku dvou názorových skupin. Spolu se svým stálým spolupracovníkem Jimem Taylorem zpracoval pro svůj další snímek Kdo s koho (1999) román Toma Perrotty (jeho další kniha "Jako malé děti" byla rovněž úspěšně zfilmována) jako jízlivou satiru nejen na americký volební systém, ale také na záplavu bezduchých teenagerských veseloher. Snímek získal řadu ocenění především za svůj propracovaný scénář (mj. oscarovou nominaci a Cenu newyorských filmových kritiků) a také uznání za herecké výkony, mezi nimiž vévodí kreace Reese Witherspoonové v ústřední roli bezohledné manipulátorky, za niž byla vyznamenaná Cenou Národní společnosti filmových kritiků a nominací na Zlatý glóbus. (Česká televize)

(více)

Videa (1)

Trailer

Recenze (124)

castor 

všechny recenze uživatele

Netradiční komedie Kdo s koho (nominace na Oscara za scénář), O Schmidtovi (nominace na Oscara za scénář), Bokovka (Oscar za scénář, Zlatý glóbus za scénář, za nejlepší komedii nebo muzikál). To jest jen stručný výčet úspěchů Alexandera Paynea, pro nějž je tentokráte střední škola pouze prostředím (jako prezentace vína v Bokovce) pro vytváření černočerných situací a vtipných střetů. Žádné večírky, žádné lákavé roztleskávačky. Vnitřním monologem se nám představují pracovitá a neúnavná intelektuálka (velmi příjemná Reese Witherspoon), přihlouplý fotbalový idol a zklamaná lesbička – trojice aspirující na presidenta studentské rady. Payne pracuje s kousavými, bravurními dialogy, jeho sarkasmus zachází i mimo školu (především do soukromí psychicky rezignujícího učitele Jima) – nikdo už nehraje fér, ani satirický Payne, který si s divákem neustále pohrává. Protože kdo vyhraje je vedlejší! ()

touchmud 

všechny recenze uživatele

Tenhle film byl pro mě celkem přijemné překvapení. Velmi ironická komedie ze středoškolského prostředí. Dobře vybraní herci v čele s Matthew Broderickem řešící své zdánlivě důležité problémy. Škoda, že potenciál některých vedlejších postav zůstal nevyužit. Výsledenému hodnocení tak pomáhá pěkná kamera a hudba. ()

Reklama

kaylin 

všechny recenze uživatele

Alexander Payne zde ukazuje, že má prostě cit pro scénář a že dokáže napsat dobrý scénář, i když máte na první pocit, že tohle bude jen středoškolská kravina. V první řadě, "Kdo s koho" není prvoplánová komedie, ale je to místy velmi dobré drama. Tohle střídání atmosféry je hodně dobré a dovede vás znejistit. Matthew Broderick je v těchhle lehce slizkých rolích ve svém živlu. ()

Galadriel 

všechny recenze uživatele

Docela dobrý příběh, který obsahuje na americkou komedii ze střední školy víc sebereflexe, než se obvykle v USA nosí bohužel z mého pohledu docela zabil styl zpracování. Tak trochu tápe, jak moc má tlačit na pilu, jestli má být v určitých věcech odvážnější a časté přehánění bylo sice očividně úmyslné, mně ale ne vždy sedělo. ()

Anderton 

všechny recenze uživatele

Ťažko povedať, prečo sa Payne výrazne presadil až s O Schmidtovi, respektíve Bokovkou, Election sú totiž premyslený kvázi feel good film, ktorý nakoniec tak feel good nie je, aj keď vizuálne a herecky tak pôsobí. Otázky morálky a etiky sú zobrazované síce v ironickom a satirickom móde, ale úprimne a bez príkras. Payne sa navyše umne pohráva s formou a predstavuje nám v podstate hneď štyri hlavné postavy, i keď tou skutočne hlavnou je Broderickov učiteľ. Otázkou zostáva, kto je tu nakoniec víťaz a kto porazený. Ak sa toto deje pri voľbách na strednej škole, ako to asi vyzerá pri primárkach a voľbách prezidentských, že. ()

Galerie (13)

Zajímavosti (7)

  • Role Tracy Flick vynesla Reese Witherspoon 45. místo v žebříčku Nejlepších filmových ztvárnění všech dob časopisu Premiere. (zajda404)
  • Matthew Broderick ve scéně u Lindina domu skutečně močil na strom. (zajda404)
  • Film se natáčel v Omaze, odkud pochází i režisér Alexander Payne a představitel Paula Metzlera Chris Klein. Natáčelo se na místní střední škole i za využití jejích skutečných studentů. (PogoJoe)

Reklama

Reklama