Reklama

Reklama

Moře klidu

(seriál)
  • Jižní Korea 고요의 바다 (více)
Trailer 1

VOD (1)

Epizody(8)

Obsahy(1)

Vědkyně se vydá pro záhadné vzorky na opuštěnou vesmírnou stanici u Měsíce, na které při nehodě zemřela celá posádka včetně její sestry. (Netflix)

Recenze uživatele Lenka.Vilka k tomuto seriálu (9)

Moře klidu (2021) 

Konečně jsem se dostala k seriálu Moře klidu. No, jupí mi! A stálo to za to. Vesmír je za mě vždy fajn téma. Proč? Vzhledem k tomu, co se v něm podle většiny tvůrců děje, tak je fajn to pozorovat, když jeden ví, že se tam nikdy nedostane. To už je věští šance, že Země vyschne, umřou všechny ryby, voda bude na příděl a váš sociální status a co si můžete dovolit bude záviset právě na vaší stupnici v rámci vody. Jo, to si dokážu v naší budoucnosti představit snáz než to, že zrovna já pojetím do vesmíru. Protože jak se ukáže vibe "ve vesmíru tě nikdo neuslyší křičet" je sice hodně silný, ale postupně si to jde svojí cestou a ta cesta je moc fajn. Začátek je skvěle pomalý, nikdo nikam nepospíchá, nikdo nikomu tak úplně nevěří, protože se ne všichni znají. Úplně je tady vynechána samotná k cesta na Měsíc, to mi ale nevadilo. Charaktery místo toho naznačí úvodní nouzové přistání a cesta pěšo na stanici. A potom se to může rozjet. Všechno kolem toho, kvůli čemu tam jsou, co se stalo na stanici, zda někoho zajímá, co se stalo skutečně, co členové posádky před sebou skrývají a co se na stanici skrývá. Takže asi jde vidět, že já byla spokojená. Bylo to skvěle natočený, parádně zahraný, atmosféra vážně perfektní, super balanc mezi hororem a thrillerem, řízlej sci-fi (a teď nemyslím jenom tu samotnou část, kde se to odehrává) a správným tajemnem. Ráda bych zmínila závěr bez toho, abych ho vykecala. Takže: byla jsem spokojená. Ano, na první pohled to působí jako mejdan nekonečných špatných rozhodnutí, ale nevšimla jsem si, že by podrobné žánrovky používali něco jiného. A pokud mluvím o úplném konci, tak mě to bavilo pojaté právě takhle. Ano, má to jeden drobný detail. V posledních pár minutách se stane několik věcí, které působí, že kdyby se někomu chtělo, mohla by být druhá série. A přestože to bylo vážně moc dobré, nejsem si úplně jistá, zda v tomhle případě bych byla s pokračováním spokojená. Protože takhle to zároveň nechává dost prostoru pro fantazii. A každý z těch scénářů, který teď mám v hlavě, je dost depresivní. (Původně jsem si řekla, že je vlastně fajn, že jednotlivé díly mají kratší stopáž (tady není ani jeden díl přes hodinu!), ale na konci mě skoro až mrzelo, že je už konec. A protože si ráda dávám tématická dostaveníčka, večer bude The Moon.) ()

Lunární výzkumná stanice Palhe (2021) (E01) 

První díl je úplně v pohodě. Nastolí situaci lidstva a ta není úplně v pohodě. Protože když je voda cenější komodita než zlato, tak to už znamená dost. Jo, a taky ta mise na Měsíc. Zajištění vzorků ze stanice, kde se předtím něco stalo. A už jenom ta cesta na stanici je dost náročná. A je jasný, že původní mise byla tak super tajná, že ani další tým neví, kdo se jí předtím zúčastnil. Jak je řečeno: ani jména mrtvých nejsou na pomníku. Tak by mě zajímalo, proč tam je zrovna Song Čian, když všem musí být jasný, že zrovna ona do toho bude šťourat... ()

Tři úložiště (2021) (E02) 

Konečně se rozjíždí hutná atmosféra, kdy je sice daná mise, ale na druhou stranu je stále víc důkazů, že lidi tady umřeli nejspíš trochu jinak. I přestože se o té události ví velice málo (nebo se jenom nové posádce řeklo málo/lhalo, kdo, sakra, ví?!), tak ani to málo nesedí do toho, co se tam nejspíš stalo. Navíc se všichni rozdělí na tři skupiny a každá z nich se vydá do třech skladů hledat právě ten vzorek, pro který přišli. A každá skupina objeví něco trochu jiného...Pomalé tempo mi vyhovuje z jasného důvodu: protože všechno, co se tam děje je příjemně sledovatelné, má to skvělou atmosféru a celý je to naprosto super :) ()

Příčina úmrtí (2021) (E03) 

Pokračujeme stále hodně dobře! Nejenom že odpadnul další člen posadky na utopení, odpadnul i další na zabití něčím, co běhá po stanici šachtou. Jo, přesně takhle si tuhle snadnou misi všichni představovali ;) ()

Pravda vychází najevo (2021) (E04) 

Konečně je venku, o co tady doopravdy jde. Jaký vzorek a proč mají tedy přinést zrovna tohle. Taky se konečně se dozvíme, proč je kapitán tak tvdohlavej ohledně dokončení mise přesně podle plánu, kvůli tomu, co za to dostali všichni slíbeno. No, a zůstává otázkou, zda jsou s tím všichni ok, protože jaksi nikdo neví, jak to kontrolovat. Mám špatný pocit, že spoustě lidem na Zemi by vážně nedělalo problém trochu si zaexperimentovat a obětovat pár jiných lidí pro vyšší dobro... ()

Tajné úložiště (2021) (E05) 

To bylo úplně poprvé, co jsem na konci dílu nechápala, že už je konec. Uteklo to vážně extrémně rychle. Navíc se konečně podrobněji seznámíme s hopsajícím medvídkem, kterýho nový návštěvníci stanice už začínají poměrně prudit. Mmch, jak se postupně ukazují informace...kolik z nich nemá v téhle misi svou vlastní podmisi, o které ostatní neví?! ()

Klíč ke spasení (2021) (E06) 

Tak to bylo! Naháněčka na medvídka, další odhalení, všechno pro stihnutí vesmírnýho taxíku (ale tady mám podezření, že v podmisi mise bude ještě jedna podmise). Mocinky fajn :) ()

Luna (2021) (E07) 

Takže když je jasný, že luna není "to", Luna je "kdo", a co se předtím dělo na stanici, jsem trochu na vážkách, zda vlastně nejsem ráda, že tam všichni zařvali...pořádný dilema. Uvidíme co finále  :) ()

Moře klidu (2021) (E08) 

Finálus napínavus kšandus? Jo, jo totalus  :) a v rámci mé spokojenosti využita všechna závěrečná klišé  žánru :) ()

Reklama

Reklama