Reklama

Reklama

Podivuhodný příběh Henryho Sugara

  • USA The Wonderful Story of Henry Sugar
Trailer 1

VOD (1)

Bohatý muž se rozhodne získat výjimečnou schopnost, aby mohl podvádět při hazardních hrách. Adaptace oblíbeného příběhu od Roalda Dahla z dílny Wese Andersona. (Netflix)

Videa (1)

Trailer 1

Recenze (121)

Devadesát Dva 

všechny recenze uživatele

Ale jo, já nejsem Wes Anderson-hater, ve které se proměnila řada jeho fans, když je začala nudit jeho přehnaná stylizace do bodu, že se tím zkrátka přejedli. Ten dojem jsem měl ale nějakou dobu zpátky, když jsem usnul u 'The French Dispatch', tehdy mě spánek přemohl ke konci a pak jsem se na to ani řádně nepodíval znovu. Tehdy, ano, jsem si říkal, že úpadek osobitého režiséra se děje, ale 'Asteroid City' mě vcelku bavil, měl tam tu naked scénu se Scarlett, pár vsuvek, co mě dostalo, skvělou plejádu herců a nejinak je tomu i zde, 'The Wonderful Story of Henry Sugar' se cyklí ve vrstvách příběhu, a jsem docela rád, protože to ve mě probouzí opět zájem o to, si konečně přečíst pořádně něco od Roalda Dahla, od kterého jsem si dřív pustil nějaké povídky, znám adaptace jeho děl, ale nikdy jsem se nedostal k nějaké té knize, možná proto, jak rozsáhlé je jeho dílo. Tenhle kraťas ale ukazuje skvěle takovou tu benjaminbuttonovskou zacyklenost. 7/10 ()

Hamaradža 

všechny recenze uživatele

Dahlova poviedka (ako aj mnoho ďalších) bola pre mňa lifechanger. Zbierku "Neuveriteľné príbehy", v slovenčine vydanú v 1990, som našiel starým rodičom v domácej knižnici keď som mal asi 10 rokov a zhltol som ju za pár dní - bol som ňou úplne unesený. Henry Sugar bola z týchto poviedok tá najdlhšia a svojím vrstevnatým naratívom asi aj najviac vťahujúca. Anderson, narozdiel od Dahla, však ide akosi na istotu. V podstate nič relevantné k nej nepridáva, iba pseudodivadelnú štylizáciu (miestami pripomínajúcu Anderssona s dvomi S), búrajúcu štvrtú stenu, ktorú sme videli stokrát inde a lepšie. Navyše nám tento gimmick bráni byť viac vtiahnutý dejom - osobne som dúfal v trochu konvenčnejšie rozprávanie. Uvidíme čo jeho ďalšie netflix poviedky. ()

Reklama

leila22 

všechny recenze uživatele

Typický Anderson. Akurát si už nie som celkom istá, či to možno vnímať čisto ako pochvalu. Wes už iba akosi vykráda sám seba a prestáva prekvapovať. Vizuálne opäť vypiplané, príbeh bol milý, ale napriek tomu, že mal iba 39 minút, cítila som ich. Na jeho animovaný svet (Psí ostrov, Fantastic Mr. Fox) však stále nedám dopustiť. ()

jara12 

všechny recenze uživatele

Wes Anderson tento rok nezažívá fanouškovskou přízeň. Velice kvalitní Asteroid City nenašlo tak velkou fan base a tak nám na Netflixu přistála kolekce čtyřech krátkometrážních snímků, které zpracovávají povídky Roalda Dahla v artovém stylu Andersona. Benedict Cumberbatch a Ralph Fiennes ve většině hrají hlavní roli, ale někdy nechybí ani Ben Kingsley. Velice úspěšný cast bychom měli, ale co obsah? Příběh Henryho Sugara rozhodně vyčnívá nejen svoji délkou ale i kvalitou. Zbylé tři mají své světlé chvíle a takový Krysař nebo Otrava zvládají adaptaci na jedničku. Labuť je čtvrtý a poslední snímek, který bohužel nedostál kvalit zbylých třech a trochu své kolegy sráží. ()

BrusVejn 

všechny recenze uživatele

Zo začiatku skvelé, ale čím ďalej film postupoval tým viac ma tá forma štvala. Je to defakto audiokniha s videom, kde postavy absolútne nezaujato v zrýchlenom tempe čítajú scenár od slova do slova a pritom sa pozerajú do kamery. Vo filme nie je snáď ani 10 sekúnd v kuse bez toho aby niekto nekvákal, takže divák nemá žiadnu šancu si vydýchnuť. Aj keď ma film len necelých 40 minút, ku koncu už som nevládal dávať pozor, tak vysilujúce to bolo. Vizuálne nápadité a zaujímavé, ako u Andersona vždy. Btw komediálne na tom nebolo nič, ani raz som sa neusmial. ()

Galerie (19)

Zajímavosti (10)

  • Je to druhý film v rade po Asteroid City (2023), v ktorom sa po deviatich po sebe nasledujúcich spoluprácach neobjavuje Bill Murray, obľúbenec Wesa Andersona. Murray mal hrať v Asteroid City, ale musel opustiť produkciu kvôli nakazeniu COVID-19. (Arsenal83)
  • Wes Anderson vysvětlil, jak se Ralph Fiennes vžil do postavy Roalda Dahla: „V našem domě máme nahrávku Dahla, jak čte ‚Fantastického pana Lišáka‘. Nahrával se, jak čte docela dost svých knih. Existuje také přiměřené množství dokumentárních materiálů o Dahlovi. Vlastně když jsme začali natáčet Henryho Sugara, Ralph byl na place, v malém prostoru, který je rekonstrukcí Dahlova pracovního místa, a slyšel jsem, jak si sám se sebou povídá. Řekl jsem: ‚Řekni mi, co říkáš.‘ Ukázalo se, že Dahla pozoroval z archivních materiálů, které jsem mu poslal, a znal Dahlovy malé rituály. Hrál je sám, jen v rámci přípravy. A já jsem si říkal: ‚Začni znovu, začni znovu! Natočíme to!‘ A tak film začíná tím, že Ralph úplně improvizuje. Každý záběr byl trochu jiný, protože Ralph tak trochu předvádí Dahla, jak se připravuje na psaní. Ralph je tak zajímavý a autentický.“ (Johnny.ARN)

Související novinky

96. Ceny Akademie - výsledky

96. Ceny Akademie - výsledky

11.03.2024

V noci z neděle na pondělí proběhl v hollywoodském Dolby Theatre v Los Angeles šestadevadesátý ročník slavnostního předávání Cen americké Akademie filmového umění a věd, na němž byla v celkem… (více)

Wes Anderson chystá film pro Netflix

Wes Anderson chystá film pro Netflix

07.01.2022

Režisér Wes Anderson (Život pod vodou, Grandhotel Budapešť) rozhodně nezahálí. Je to teprv pár týdnů, co do našich kin dorazil jeho nejnovější snímek Francouzská depeše Liberty, Kansas Evening Sun, a… (více)

Reklama

Reklama

Časové pásmo bylo změněno