Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Roku 1928 ztroskotala vzducholoď Italia na ledové kře. Přeživší členy posádky by čekala jistá smrt, kdyby se z velitelské gondoly nepodařilo zachránit vysílačku, kterou si přivolali pomoc. Poté musí mnoho dní čekat na záchranu v červeném stanu, obklopeném ledovou tundrou, než se objeví ledoborec Krasin. V hlavních rolích tohoto nákladného velkofilmu se objevili Peter Firth (velitel výpravy Umberto Nobile), Claudia Cardinale a Sean Connery jako Roald Amundsen. (mahler)

(více)

Recenze (47)

Padme_Anakin 

všechny recenze uživatele

Na jednu stranu dobrodružný velkofilm o záchraně přeživších ztroskotání vzducholodi Italia v Arktidě, tzn. v extrémně nehostinných podmínkách, na druhou stranu psychologická studie skutečných událostí z roku 1928.. Téma odpovědnosti (nejen za svá rozhodnutí, ale zejména za životy jiných lidí) a spousta otázek, jaká je cena jednoho lidského života, má smysl riskovat život vlastní pro někoho jiného, jaké to je přežít katastrofu, koho zachránit jako prvního a další a další, s tím si tvůrci pohráli, postavili diváka doprostřed obýváku a vtáhli ho do soudního jednání.. Pozoruhodná záležitost s krásnou hudbou a příjemným hereckým obsazením, zajímavé je, že mi ani ta ruština nevadila.. ()

cheyene 

všechny recenze uživatele

Dobrodružný velkofilm sovětsko-italské produkce, v němž se objevuje řada známých herců, což dodává snímku na poutavosti, ovšem už i samotný příběh, jenž je založen na skutečné události, je atraktivní. Škoda, že Běhounka nehrál nějaký český herec. :) Prolínání života trosečníků se soudem mrtvých je zajímavé a spíše k dobru. Kdyby byl snímek o něco kratší, zvažoval bych i 5*. ()

Reklama

dopitak 

všechny recenze uživatele

Viděna kratší (dvouhodinová) verze, v českém, původním, skvělém dabingu. Vystřihl bych scénu, ve které Eduard Marcevič (Luděk Munzar) opouští příběh, její celkové vyznění je děsně nevhodné (SPOILER: žádat o vykoupání hrobu a pak tam poskakovat a čekat, až to chudáci utahaný sekerou vytesají, protože já jsem moc unavený a musím tu zůstat - to prosím vymyslel kdo?). Conneryho jsem několik minut nepoznal, o dabingu Martina Růžka nemá smysl polemizovat, stejně tak skvělý je i Josef Větrovec (Peter Finch). Ve filmu se objevují silnější momenty, do příliš hlubokých katastrofických vod se scénář nicméně nepouští. Působivá hudba na konci. ()

majo25 

všechny recenze uživatele

Hviezdne herecké obsadenie tohoto sovietsko-talianského snímku budí určite pozornosť - bloňdavý Connery ako Amundsen, C.Cardinale s hroznou parochňou, že ju vôbec ťažké nazväť krásnou, nemeckí a britskí herci - fakt netypické na ZSSR. Príbeh je skôr dráma na popredí i pozadí dobrodružnej výpravy najprv dosiahnutia severného pólu vzducholoďou a potom pátranie po stroskotancoch. I podvedomý súd, či veliteľ urobil všetko pre záchranu svojich ľudí. Po technickej stránke je film určite podarený - spracovanie akčných scén nezaostáva za západnou produkciou, menej už po stránke hereckej. Hodnotenie: 65% ()

Snorlax 

všechny recenze uživatele

Psychologický snímek o strachu ze sebe sama, z vlastního zklamaní, o sebemrskačské potřebě vkládat jiným do úst pohrdání a také o touze přežít je spíše dramatem než dobrodružným filmem. Zamrzí snad jedině to, že Běhounka nehrál nějaký Čech, ale Jurij Vizbor. Ale to je jediná výtka, kterou k filmu mohu mít. Kalatozov opět sází na skvělou kameru, která není tak objevná jako v Já Kuba, ale zato je mnohem emotivnější. Spolupráce nejlepšího italského skladatele filmové hudby se spoluautorem původní dokonalé muziky k Jen počkej, zajíci! také dopadla na výtečnou, i když hudební doprovod filmu překvapivě inklinuje spíše k ruské filmové klasice. ()

Galerie (35)

Zajímavosti (5)

  • Film měl premiéru dne 24. prosince 1969 v Římě. (Cucina_Rc)
  • Film měl premiéru 24. dubna 1970 v Moskvě. (Cucina_Rc)
  • Kvůli historické přesnosti se na filmu podílel i samotný Umberto Nobile, kterému v té době bylo osmdesát čtyři let. (Zdroj: kniha The Films of Sean Connery - Lee Pfeiffer, Philip Lisa). (Locksley)

Reklama

Reklama