Reklama

Reklama

Válečnice

  • USA The Woman King (více)
Trailer 3

Snímek Válečnice vypráví pozoruhodný příběh Agojie, ženských bojovnic, které v devatenáctém století chránily Dahomejské království v Africe se zdatností a odhodlaností, kterým se nikdo nedokázal vyrovnat. Film, který se inspiruje skutečnými událostmi, sleduje emocionální a pozoruhodné úsilí generálky Nansici (oscarová Viola Davis), která cvičí novou generaci rekrutek a připravuje je na střet s nepřítelem, který je odhodlaný zlikvidovat jejich životní a kulturní hodnoty. A to jsou věci, za které je zkrátka nutné bojovat. (Falcon)

(více)

Videa (7)

Trailer 3

Recenze (129)

filmfanouch 

všechny recenze uživatele

Režisérku Ginu Prince-Bythewood by po tragédii jménem Old Guard: Nesmrtelní 2 roky nazpátek člověk nejradši vzal za flígr a příště jí svěřil maximálně režii reklam na Penny s Michalem Davidem .A jak bylo snadné Bythewood 2 roky nazpátek odsoudit, nyní by jí člověk nejradši na zádech nesl. Zlomit definitivně hůl nad Bythewood by byla chyba, Válečnice je jedním důkazem za všechny. Skvělá historická podívaná, která může fungovat jako ultimátní crowd-pleaser a přitom si status černého koně nadcházející oscarové sezóny naprosto zaslouží. Válečnice je přesně ten typ filmu, který diváka pohltí a jen tak ho nepustí, málokterý filmový zážitek z letošního roku má potenciál zanechat v divákovi tak silný otisk.... ()

Nevka 

všechny recenze uživatele

Jestli jsem něco nečekal, pak to, že z Válečnice vyleze učebnicová americká pohádka v africkém kabátku. Tam, kde by divák čekal, že se tvůrci více utrhnou z řetězu se kupí jen zástup klasických klišé, které tady na rozdíl od druhého Top Gunu vůbec nefungují. A moc tomu nepomáhá ani přehnaně „pozitivní" a „vzletná" hudba, která mě iritovala snad v každé druhé scéně. P.S.: Potitulková scéna to zabila úplně. ()

Reklama

sedm.1 

všechny recenze uživatele

Já se musím v souvislosti s Válečnicí hned na úvod přiznat, že se mi do tohoto snímku vůbec nechtělo, jelikož jsem se obával jeho jisté nevstřícnosti vůči divákům, čímž mám na mysli, že jeho zpracování bude dost okrajové, možná až zbytečně moc atrové, ovšem ve výsledku jsem se nakonec dočkal pravého opaku, respektive když se nad celým tím filmem v podstatě tak zamyslím, tak ono se vlastně v naprosté většině ohledů jedná o tu nejklasičtější podívanou, co si lze snad představit, s jasně danými pravidly, nikterak vyhraněnou zápletkou a jejím vývojem, veškerými postavami a právě i zpracováním, které na diváka ohled rozhodně bere a já se tak díky tomu u Válečnice mohl slušně bavit. Zkrátka tento film není navzdory mému očekávání vůbec určen pro členy klubu náročného diváka, ale naopak si ho daleko více užije to nejkomerčnější publikum, co má rádo svižně odvyprávěné fungující příběhy, s výraznými postavami, s emocemi, s přiměřeným množstvím akce a velice působivou atmosférou, vyčnívající nad vším ostatním. Za velmi povedený a především důležitý lze pak označit i casting, který sice zrovna nenabízí to nejpůvabnější, co se v ženském pokolení vyskytuje, na druhou stranu se ale vesměs jedná o velice, ale opravdu velice výrazné a herecky přesvědčivé tváře, které též dodali celé té podívané zásadní punc věrohodnosti a zajímavosti. Za mě zkrátka The Woman King představuje záživnou podívanou, sice tedy překvapivě dost nenáročnou, o to ale nejspíš zábavnější. ()

DavidS. 

všechny recenze uživatele

Africké Amazonky bez Miss Israel, ale zato s nasranou Violou Davis aneb rasistická černošská feministická propaganda...Za tohle by se styděla i zaslíbená Wakanda...Gina Prince navíc není nijak talentovaná režisérka a stejně jako v Old Guard ji sráží akce i trivialita/naivita scénáře...Film o nelidskosti obchodu s otroky i kmenových půtkách mohl být syrový, drsný, špinavý, emočně drásající, ale to by se tvůrci nesměli vydat woke cestou adorace sesterství, ženské sily, fialových transek a romantikou na úrovni telenovely... ()

Jirka_Šč 

všechny recenze uživatele

Líbilo se mi a zaujalo mě (a Prťata při tom řvala). Audio OST. The Woman King je západní produkce, která mohla být ještě trochu víc africká, ale naštěstí mi to výrazněji nevadilo (africká mentalita je jiná a na skutečných afrických filmech je to výrazně vidět). Užíval jsem si africké reálie a odlišnou kulturu středověkých afrických království. O "dahomejských amazonkách" jsem už v minulosti četl a připadlo mi, že je film zobrazuje docela přesně. ■ Jihoafrické herečce Thuso Mbedu (zde na ČSFD bez fotografie), která ztvárňuje mladou dívku Nawi, bych rozhodně nehádal rok narození 1991. ■ Skutečná žena s jménem Nawi zemřela v roce 1979 a byla zřejmě poslední známou Agojie, která bojovala s Francouzi ještě v roce 1892. ()

Galerie (44)

Zajímavosti (9)

  • Agojie byly de facto považovány nejen za bojovnice, ale i za manželky krále, proto se také nemohly vdát za nikoho jiného. (Candice)
  • Dahomejské amazonky bojovaly i v druhé francouzsko-dahomejské válce v letech 1892–1894, která skončila podmaněním Dahomeje Francouzi. Na této válce je zajímavý především obří nepoměr ztrát na životech. Zatímco Dahomejců zemřelo v boji 2000-4000, Francouzů zemřelo v boji jen 85 (a dalších 205 podlehlo místním nemocem). A to navzdory tomu, že Dahomejci měli k dispozici relativně moderní palné zbraně a dokonce i několik kulometů či kanónů. (vojtaruzek)
  • Útok na ohradu z trnitých akácií byl i ve skutečnosti součástí výcviku mladých Agojie. (Jirka_Šč)

Související novinky

Viola Davis zpátky v roli Amandy Waller?

Viola Davis zpátky v roli Amandy Waller?

04.05.2022

Zatímco nové vedení studia Warner Bros. vymýšlí, co vlastně sakra dělat s jejich hraným DC portfoliem, respektive jak kupu nesourodých projektů usměrnit tak, aby z toho postupem času vzešlo druhé MCU… (více)

Reklama

Reklama