Reklama

Reklama

Plavat proti proudu

Trailer

Obsahy(1)

Pravdivý příběh obyčejného chlapce z problémové rodiny, který v sobě našel sílu stát se šampiónem. Přísný Harold Fingleton (Geoffrey Rush) žije se svou ženou Dorou (Judy Davis) v Queenslandu a má pět dětí. Když si všimne, že dva synové, Tony (Jesse Spencer) a John (Tim Draxl), neobyčejně rychle plavou, začne je trénovat. Je nesmlouvavý, křičí na ně a zatím netuší, že z tolik odlišného Tonyho jednou vyroste sportovec, na kterého bude celá Austrálie pyšná. (oficiální text distributora)

(více)

Videa (1)

Trailer

Recenze (35)

kingik 

všechny recenze uživatele

Mladý plavecký šampion a proti němu autoritativní táta, který ho za nic nemá, i přes jeho velké sportovní úspěchy. Film natočený podle skutečných událostí a pro mě jedno z příjemných překvapení australské kinematografie. Geoffrey Rush je jako přísný otec, který si jako z prvních všimne v bazénu, jak jeho syn neobyčejně rychle plave, ale kdo ví proč, v oblibě ho zrovna nemá, naprosto brilantní. Jeho druhý syn je mu bližší, ale ten takový talent nemá, a tak nezbývá, než je trénovat oba a pokusit se najít si cestu i ke svému neoblíbenému synovi. Je to však mnohem těžší, než vyhrát prestižní plaveckou soutěž. Režisér Russell Mulcahy je známý svojí nevyrovnanou filmografií, ale tady se vybičoval k velmi obdivuhodnému režijnímu výkonu se skvělou hereckou podporou dvojice Rush/Spencer. Tolik jsem si přál, aby skromný mladík byl v očích svého táty uznávaný za svoje vítězství, ale toho se nikdy nedočkal. Celá Austrálie na něj byla hrdá, ale jeho táta jím pohrdal. Citlivě natočeno, perfektně zahráno a u mě zabodovalo na 100% ()

MartinNDL 

všechny recenze uživatele

Už je to tu zase. Pustím si televizi, abych si oddychl, nabral energii k večerní onanii a vyprázdnil si mozek a namísto očekáváného kulturního vyprazdňování padnu do pasti těm emočním trýznitelům. A z jejich pasti se jen tak nevyklouzává, vždyť to znáte. Chvíli se koukáte na ten nádherný, srdceryvný příběh, dojímáte se, tečou Vám slzy - a už v tom lítáte. Teď aby jste dvě hodiny doufali, že nepříjde někdo domu, čož by následně zpochybnilo Vaše ctěné mužství. Krásné příběhy, navíc ze života a skvěle zahrané, to jsou mocné zbraně. A v poslední době na mě útočí až podezřele často. Ale co, jen ať útočí... ()

Reklama

Tosi 

všechny recenze uživatele

Sportovní film je dost zjednodušující nálepka, ono jde spíš o mimořádně silné drama ze života, s dojemným příběhem o snech a ambicích jedné rodiny. Příběh, co rozdal každému ze čtyř hlavních postav trumfové eso. Nikdo nedokázal svým výkonem zastínit druhého, tak je tenhle příběh dobrý. Geoffrey Rush jako drsný a násilnický alkoholik, Judy Davis jako trpící manželka a jejich plavečtí šampioni Jesse Spencer a Tim Draxl. Oba chtěli být blíž otcovu srdci, ale byla to těžší cesta než k olympijskému zlatu. ()

Arsenal83 

všechny recenze uživatele

Jeden z filmov, kde som teda neočakával nič a bola z toho vynikajúca dráma. Kto vie, ako by to bolo bez skutočne fantastického výkonu Geoffreyho Rusha. Ten sa pre úlohu polotyrana a alkoholika snáď aj narodil. Dej má spád, je zaujímavým aj tým, že ide o skutočnú udalosť, navyše zo sveta športu, kde o zápolenie a víťazstvá či prehry nie je núdza. Rodinná stránka, ktorá je tu ale nosnou, je zdramatizovaná na vysokej úrovni. Je až na nepochopenie, ako môže mať jeden otec tak rozdielny prístup k svojim deťom. ()

misterz 

všechny recenze uživatele

Nekompromisný tyranský otec, športový talent, zlé sociálne zázemie a snaha niečo dokázať. Mám rád drámy postavené na týchto pilieroch. Emotívna stránka tu postupne naberá na sile hneď v dvoch rovinách. V prvom rade je to vývoj vzťahu medzi oboma bratmi, v ktorom hrá kľúčovú úlohu ich otec a jeho zhubný vplyv. G. Rush sa v tomto smere prekonal, miestami som ho mal chuť kopnúť niekam do gulí. Potom je tu silný sociálny podtón celkového neutešeného rodinného zázemia budúceho plaveckého talentu a pekná myšlienka, že svoj osud máme vo vlastných rukách, pričom keď je túžba a dostatok trpezlivosti opustiť takýto hrozný svet sociálneho marazmu, tak je možné aby sa človek prekonal a tým prekvapil aj sám seba. Naozaj perfektný film, ktorý stojí za pozretie. 85/100 ()

Galerie (15)

Reklama

Reklama