foto

Russell Mulcahy

  • nar. 23.6.1953 (66 let)
    Melbourne, Victoria, Austrálie

Biografie

Australský režisér převážně akčních filmů a hororů se narodil v Melbourne. Svoji kariéru zahájil režírováním hudebních videoklipů pro významné britské a australské hudební skupiny. Pracoval i s takovými veličinami jako Queen, Elton John nebo Duran Duran.

Jeho filmovým režijním debutem se stala britská komedie DEREK AND CLIVE GET THE HORN z r.1979. Úspěch na stříbrném plátně, však přišel až o sedm let později, kdy Russell realizoval akční fantasy snímek HIGHLANDER s Christopherem Lambertem v hlavní roli. Film o nesmrtelném skotském horalovi se stal doslova kultovním dílem a otevřel Mulcahymu cestu do Hollywoodu.

Následně režíroval několik epizod populárního amerického seriálu PŘÍBĚHY ZE ZÁHROBÍ, akční thriller RICOCHET s Denzelem Washingtonem a druhý díl HIGHLANDERA. Byla mu dokonce nabídnuta režie třetího pokračování RAMBA, ale během natáčení byl nahrazen Peterem MacDonaldem.

Během dalších let pracoval na několika dalších zajímavých titulech, s Christopherem Lambertem se opět sešel např.při natáčení hororového krimi-thrilleru VRAŽDY PODLE JIDÁŠE. Na úspěch Highlandera, ale už nikdy nenavázal a postupně nenávratně uvízl v béčkových vodách. A zatím to vypadá, že se z nich jentak nevyhrabe, svá poslední díla natáčel prakticky výhradně jen pro televizi a jiná (třeba druhý díl KRÁLE ŠKORPIONA) putovaly pro změnu rovnou na video.

Z posledních let stojí za pozornost snad jen třetí část zombie hororu na motivy počítačové hry RESIDENT EVIL: ZÁNIK. No, uvidíme zda nás Russell Mulcahy v budoucnu ještě něčím překvapí.

Lukáš "Vojcl" Vojáček

Režijní filmografie

Filmy

2018 In Like Flynn
2009 Cesta do pekel
Modlitby za Bobbyho (TV film)
2008 Král Škorpión: Vzestup Říše
2007 Akcelerace smrti (TV film)
Resident Evil: Zánik
Vražedná chůva (TV film)
2006 Prokletí hrobky faraona Tutanchamona (TV film)
2005 Tajuplný ostrov (TV film)
2004 3: Dale Earnhardtův příběh (TV film)
2003 1st to Die (TV film)
Plavat proti proudu
2001 Ztracený prapor (TV film)
2000 Na břehu (TV film)
1999 Vraždy podle Jidáše
1998 Tale of the Mummy
1996 Pohyblivý terč
1994 Muž stínu
1993 Riskantní plán
1992 Modrý led
1991 Duran Duran: Decade (video kompilace)
Highlander 2 - Síla kouzla
Ricochet: Odražená střela
1986 Highlander
1985 Arena
1984 Kanec
1979 Derek and Clive Get the Horn

TV seriály

2017 Vlčí mládě (TV seriál)
Said the Spider to the Fly (S06E11)
Riders on the Storm (S06E10)
2016 Vlčí mládě (TV seriál)
Radio Silence (S06E05)
Apotheosis (S05E20)
Lie Ability (S05E16)
další epizody (5)
2015 Lizzie Borden: The Fall River Chronicles (TV seriál)
Vlčí mládě (TV seriál)
Status Asthmaticus (S05E10)
Strange Frequencies (S05E07)
Dreamcatchers (S05E03)
další epizody (4)
2014 Vlčí mládě (TV seriál)
Klam a zmatek (S04E12)
Sirotci (S04E06)
Mecenáš (S04E04)
další epizody (8)
2013 Vlčí mládě (TV seriál)
Zatmění Měsíce (S03E12)
Přehlížený (S03E10)
Snílek (S03E08)
další epizody (6)
2012 Vlčí mládě (TV seriál)
Mistrovský plán (S02E12)
Párty (S02E08)
Překážka (S02E07)
další epizody (6)
2011 Vlčí mládě (TV seriál)
Zákony lovce (S01E12)
Ples (S01E11)
Druhý kapitán (S01E10)
další epizody (6)
2003 Skin (TV seriál)
2002 Jeremiah (TV seriál)
2001 Queer as Folk (TV seriál)
The King of Babylon (S01E20)
Surprise Kill (S01E18)
2000 Queer as Folk (TV seriál)
No Bris, No Shirt, No Service (S01E03)
Queer, There and Everywhere (S01E02)
Premiere (S01E01)
1997 Perversions of Science (TV seriál)
The Hunger (TV seriál)
1996 Příběhy ze záhrobí (TV seriál)
Horror in the Night (S07E05)
1994 Příběhy ze záhrobí (TV seriál)
Let the Punishment Fit the Crime (S06E01)
1993 Příběhy ze záhrobí (TV seriál)
People Who Live in Brass Hearses (S05E05)
1991 Příběhy ze záhrobí (TV seriál)
Split Second (S03E11)

Dokumentární

1997 Billy Joel: Greatest Hits Volume III
1984 Sexy Shorts

Hudební videoklipy

1986 Queen: A Kind of Magic (hudební videoklip)
Queen: Princes of the Universe (hudební videoklip)
1985 Falco: Jeanny (hudební videoklip)
1979 The Buggles - Video Killed the Radio Star (hudební videoklip)

Herecká filmografie

Producentská filmografie

Hudební videoklipy

1979 The Buggles - Video Killed the Radio Star (hudební videoklip)

Střihačská filmografie

Hudební videoklipy

1979 The Buggles - Video Killed the Radio Star (hudební videoklip)

Fanoušci tvůrce

<< 1-20 >>
všichni fanoušci
(23)