Reklama

Reklama

Moonage Daydream

  • USA Moonage Daydream (více)
Trailer 3
Hudební / Dokumentární
USA, 2022, 140 min (Alternativní 130 min)

Obsahy(1)

Davidu Bowiemu se dařilo víc než padesát let ovlivňovat svět svou hudbou, životním stylem a názory, které často předbíhaly dobu nebo přímo ovlivňovaly její budoucí tvář. V roce 2018 správci umělcovy pozůstalosti umožnili dokumentaristovi Brettu Morgenovi přístup do Bowieho archivu, ve kterém nalezl dosud neviděné záběry z jeho soukromí, nepublikované záznamy z  vystoupení, sbírku obrazů, které namaloval, jeho vlastní poezii a audionahrávky postřehů a názorů. Čtyři roky se tím jedinečným archivem probíral, aby z něj vyšel s unikátním zvukovým a obrazovým dílem, ze kterého se dozvíte mnohé nejen o samotném Bowiem, ale i o tom, jak „přežít život“ v čím dál turbulentnější době. Nečekejte film, kde na Bowieho vzpomínají jeho známí a kolegové, v tomto filmu na sebe vzpomíná především on sám. (Cinemart)

(více)

Videa (3)

Trailer 3

Recenze (67)

Othello 

všechny recenze uživatele

Ideální pojetí dokumentu o někom, kdo, i dle vlastních slov, nemá vlastní identitu, ale naopak jeho osobnost je poskládaná z desítek, ba stovek vnějších vlivů. Snímek tak sice postrádá takovou hloubku, jakou naznačuje jeho stopáž, zároveň jsem si ale uvědomil, že tohle není film jenom o Davidu Bowiem, ale třeba také o Trentu Reznorovi, Marilynu Mansonovi, Rammstein či Mayhem. S často skloňovaným názorem, že se nejedná o biografický dokument nesouhlasím - takhle přesně má podle mě vypadat umělcova biografie. Zážitek z kina pak akorát některým lidem (ehm ehm) kazí, když se rozsvítí v sále a lidi si na vás začnou ukazovat "Jé, tady sedí Bowie!" To neni záměr, dementi! ()

JFL 

všechny recenze uživatele

Videoklipový dokument s lahůdkovým zvukovým mixem pro kina přináší skvostný audiovizuální koncentrát Bowieho coby ikony, osobnosti, hvězdy a umělce. Hardcore fans na to musejí jít s tím, že si svého miláčka připomenou a vychutnají na velkém plátně, protože dostanou jen málo nového, co by ještě neznali. Z vlastní pozice naopak můžu říct, že ideálním publikem jsou ti, kteří něco málo o Bowiem vědí a zají pár songů. Pro ně totiž "Moonage Daydream" bude intenzivním extraktem všech emocí, které s mistrem jeho fanoušci prožili. Jako průlet dekádami, proměnami a neustálým vývojem i zráním dokonalosti toto expresivní klipové leporelo naprosto nadchne samo sebou i vším, co Bowie byl. ()

Reklama

ledzepfan 

všechny recenze uživatele

Ze 140.minut fragmentálního dokumentu jsem měl docela respekt, ale nakonec to uteklo jako voda a vlastně bych ocenil kdyby to bylo o kousek delší.. Je to sice poskládané ze střípků, ale ty nejsou vedlesebe, za sebou a přes sebe naskládané nějak random. Má to strukturu (především +- chronologickou páteř) díky které to působí skoro dějově.. I já jako, svého času, poměrně zdatný bowieolog, jsem tady narazil na řadu záběrů které jsem neznal a především na řadu bowieho monologů, které odhalují, že v každé fázi svého vývoje měl poměrně jasno v tom co dělá a rozhodně to byl přemýšlivej chlap... Kdybych měl být i kritický, řekl bych, že jsem očekával, že to celé vygraduje do výrazně katarzního finále, což se tak úplně nekonalo. ()

Danikaa 

všechny recenze uživatele

Dokoment taký výborný, ako sám David Bowie. Taký farebný, ako jeho kresby. Taký perfektný, ako jeho skladby a taký parádny, ako filmy v ktorých hral. Užijú si ho hlavne všetci jeho fanúšikovia (ako napríklad ja). Škoda tých rozmazaných dobových záberov, ale vďaka aj za to. Možno som trochu nekritická :-). ()

VanTom 

všechny recenze uživatele

Audiovizuálně našlapaná koláž obrazů, klipů, filmů, koncertů podbarvuje (a obráceně – ji podbarvují) útržky z autentických Bowieho rozhovorů, myšlenek, „pravd“, pocitů třeba o (bi)sexualitě, spiritualismu, umění, vlivech, kreativních procesech, osamění, všestrannosti… Dohromady se měl nejspíš poskládat celistvý portrét geniální / komplikované osobnosti, mne však výsledek úplně nechytnul – asi bych uvítal příklon buď víc k faktografické biografii, nebo hudebnímu představení. ()

Galerie (30)

Zajímavosti (1)

  • Režisér Brett Morgen navrhl nápad ohledně vzniku toho dokumentu David Bowiemu již v roce 2007, tomu se koncept hodně líbil, ale nechtěl se natáčení filmu už věnovat. Režisér se k tomu vrátil až po smrti Bowieho se souhlasem pravníků a pozůstalých. (Puxina)

Související novinky

NEJ roku dle TOP uživatelů a adminů ČSFD

NEJ roku dle TOP uživatelů a adminů ČSFD

29.12.2022

Opět se nám blíží konec roku, ale ještě před tím, než se všichni ČSFĎáci rozutečou do víru silvestrovských oslav, máme tu tradiční ohlédnutí za nejlepšími filmy a seriály roku podle nejoblíbenějších… (více)

Reklama

Reklama