Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Malá televizní komedie vypráví o jednom převratném vynálezu, takzvaném „transmutátoru“. Jeho překvapivým přínosem lidstvu je, že umožňuje proměnu člověka ve zvíře. Nepraktickému vědci (V. Preiss) se proměna vskutku podaří. Nešťastná však je z toho nejen zamilovaná sekretářka (J. Molavcová), ale i ředitel podniku (P. Nárožný)… (Česká televize)

(více)

Recenze (22)

BigBang 

všechny recenze uživatele

Píšu z pozice fanouška normalizační TV. Na této inscenaci je vidět, že nejspíš tu byly ambice, protože na obsazení se nešetřilo a každý štěk hraje nějaká hvězda. Výsledek je ale strašně tristní. Vyčnívá jen pan Nárožný, který dokázal i této bramboračce dát trochu autenticity a poutavosti. Zajímalo by mě, jestli ostatní herci by vydrželi se na to sami podívat - těžko. Zvlášť scény s paní Jiráskovou jsem nedával. ()

rakovnik 

všechny recenze uživatele

V hlavní roli hraje sice Viktor Preiss, ale po většino doby trvání filmu je v podobě slepice (ano, slepice, muž se neproměnil v kohouta). Bláznivý filmeček, který sice neurazí, ale zároveň příliš neohromí, každopádně se jedná o zajímavé dílko. Jen Rudolf Hrušínský ml. v roli Japonce byl snad nejbláznivější úlet ve filmu. Zajímalo mě, jak příběh dopadne a musím konstatovat, že pointa byla celkem uspokojivá. Ve filmu z roku 1989 zazněly poměrně zajímavé hlášky ředitele Nárožného, třeba že tým doktora Křečka sice již 10 let nic nevymyslel, ale drží se plánu a to je hlavní :-) ()

Reklama

honajz2 

všechny recenze uživatele

Tomuhle filmu zoufale chybí pointa. Teda, ona tam je, ale tak strašně chabá, že se to sotva dá označit pointou. Celou dobu jsem se obával, že to skončí tím nejodhadnutelnějším - SPOILER doktor se stále ze slepice neproměňuje proto, že si ho ta Molavcová spletla u babičky v kurníku, ona vzala s sebou skutečnou slepici a pan doktor studuje život slepic v kurníku, až se pak na konci překvapivě vrátí a řekne, jak to tedy bylo KONEC SPOILERU - ale radši bych tenhle konec, než ten, jaký tam nakonec byl. Jinak to ale není špatné. Sice zdejší herectví působí, jak kdyby všichni improvizovali (a třeba to tak fakt bylo, já nevím), scénář je přehnaně nablblý a některé vtipné scény jsou podány strašně trapně, zato některé ale působí opravdu vtipně a celkově to působí takovým příjemným dojmem, ačkoli to není bůhvíjak úžasné. 50 minut na to je akorát. Jen škoda, že to nemá pořádný konec, protože jinak bych dal i víc. Lepší 2* ()

Schlierkamp 

všechny recenze uživatele

Československá televizní komedie podle scénáře M. Kratochvíla, v níž pracovník vědeckého ústavu František Johanes (V. Preiss) vyvine přístroj zvaný transmutátor, který je schopen stisknutím tlačítka proměnit člověka v jakékoliv zvíře. Při předvádění přístroje přímo před zraky ředitele ústavu P. Nárožného a jeho náměstka R. Kuby se pokus skutečně povede a V. Preiss se promění ve slepici. Na zábavnosti této inscenace se velkou měrou podílel P. Nárožný, jehož ojedinělý komediální talent byl zde nepřehlédnutelný a zcela převyšoval ostatní herecké kolegy. Ihned po úspěšném pokusu se do ústavu hrnou zahraniční nabídky na nákup zázračného přístroje a mezi největší zájemce patřil R. Hrušínský ml. představující japonského investora a J. Němeček, který ztvárnil zimomřivého Eskymáka. První polovina filmu těží z vtipně napsaného scénáře, bohužel autorovi se nepodařilo tuto taškařici vhodně a důstojně ukončit, jak bývá u podobných inscenací častým jevem. Ve vedlejších rolích se objevila J. Molavcová hrající Preissovu asistentku, která byla do něho zamilovaná, a J. Jirásková představující uklízečku Mackovou, jejíž postava byla podle mého názoru zbytečná a která byla důležitá především pro překotný závěr této komedie. Nadprůměrný výkon pana Nárožného, kterého docela vhodně doplňoval R. Kuba, dokázal udržet celkové hodnocení této komedie J. Pokorné-Makoszové v průměru. ()

otík 

všechny recenze uživatele

Preiss, Nárožný i Jirásková jsou zárukou kvality - jenže ta tentokrát zůstala někde za kamerami. Preiss se po pár úvodních minutách téměř na celou dobu promění ve slepici a pak je to už jen mlácení prázdné slámy kolem prodeje jeho vynálezu. Nárožný je skoro celou dobu ústřední postavou, jenže nemá co hrát. A korunoval to čistě nepovedený a nedomyšlený závěr. ()

Galerie (5)

Zajímavosti (1)

  • Komedie nechtěně ukazuje počítačovou zaostalost ČSSR v roce 1989, kdy na vědeckém pracovišti namísto profesionálního PC stojí počítač Amstrad 6128, navíc vědec (Viktor Preis) píše na psacím stroji místo na vedle stojícím počítači. (aquacam)

Reklama

Reklama