Reklama

Reklama

Mikulášovy patálie: Jak to celé začalo

  • Francie Le Petit Nicolas : Qu'est-ce qu'on attend pour être heureux ? (více)
Trailer 2

VOD (1)

Obsahy(1)

Patálie malého Mikuláše, od rvaček na školním dvoře až po dobrodružství na letním táboře, si v průběhu let zamilovaly více než čtyři generace dětí i dospělých po celém světě. Oblíbená postavička nyní poprvé ožívá v původní ilustraci Sempého v animovaném filmu pro celou rodinu. Vzniká tak svěží a zábavný snímek, citlivě kombinující příhody rozpustilého školáka s osudy jeho dvou tvůrců, spisovatele Reného Goscinnyho a ilustrátora Jeana-Jacquese Sempého, kterým v českém znění propůjčili hlasy Ondřej G. Brzobohatý a Ondřej Brousek. (Aerofilms)

(více)

Videa (4)

Trailer 2

Recenze (37)

filmmovier 

všechny recenze uživatele

Velmi příjemné, nápadité, krásné a dojemné. Typická Sempého animace vytěžená na maximum, filmu samozřejmě absolutně sedí. Povedl se i český dabing, Brousek a Brzobohatý jsou výteční. Jen škoda, že Mikuláš právě v této podobě není tak úplně pro děti - části s ním jsou nádherné a jistě se u něj bez problémů zabaví, ale větší a podstatnější část je věnována jeho tvůrcům a příběhu jejich přátelství. A je to část, která nemá problém vehnat divákovi slzy do očí. Ve filmu je strašně moc nápadů a 80 minut uběhne neuvěřitelně rychle. Výsledek si skutečně zaslouží veškerý obdiv, nebojím se říct, že jde o nejlepší animák a francouzský film minulého roku. Kdyby takhle vypadala i nějaká budoucí adaptace opravdu vyloženě jenom Mikulášových dobrodružství, bylo by to krásné. Takhle je mi líto těch dětí, že si to asi úplně neužijí - ale třeba se pletu. Film je to krásný. I hudba. 85 %. ()

Stanislaus 

všechny recenze uživatele

Moje první setkání (v jakékoli podobě) s patáliemi malého Mikuláše dopadlo více než dobře. Zaujal mě styl vyprávění a s ním spojená animace, kde člověk sledoval v podstatě dvě příběhové linie (Goscinny-Sempé a Mikulášovy patálie), přičemž se obě linie účelně prolínaly a mile doplňovaly. Divák byl svědkem zrodu jak ikonické kreslené postavičky, tak i přátelství mezi Goscinnym a Sempém. I když je na první pohled snímek zaměřený na mladší publikum, zaujme i staršího diváka - díky oné vyprávěcí struktuře a vážnějším tématům. Přesto ale ve filmu samozřejmě nechybí humor tkvící v oněch patáliích. Člověku potom při sledování filmu dochází, že se Goscinny a Sempé, kteří neměli vůbec jednoduché dětství, snažili udělat hezké dětství aspoň jejich animovanému "dítěti" - "dítěti", které tu zůstane jako jejich odkaz i dlouhá léta po nich. ()

Reklama

filmfanouch 

všechny recenze uživatele

Jean-Jacques Sempé se dlouhá léta držel toho, že práva na svůj autorský styl jen tak nikomu nepředá, u Mikulášovy patálie: Jak to celé začalo ovšem těsně před svou smrtí neudělal přešlap. Jak to celé začalo totiž ve finále skutečně vzdává poctu dvěma obdivuhodným autorům, kdy je hrdina Goscinnyho a Sempého přiveden k životu s očividným citem a přitom všem má Jak to celé začalo i poselství o širokém pojmu nesmrtelnosti.  Obdivuhodná práce, která zvládne nejen uspokojit dětské diváky, ale i starších diváků se bez problémů v nějaké formě dotkne.... ()

Gemini 

všechny recenze uživatele

To nejdůležitější na úvod: Nenechte se zlákat tím, že by snad mohlo jít o celovečení "původním stylem animovanou" verzi Mikuláše. Tohle je dokument o historii jednoho comicsu, respektive o jeho tvůrcích... a je animovaný;) Animovaný stejně jako comics, kterým je film prokládaný. Lépe tu myšlenku ale vyjádří věta, že z vizuální stránky Vám nejpozději při představě, že by to někdo opravdu všechno mohl zvládnout ručně, vypadnou oči z důlků;) Skvělé nápady, obsah pro celou rodinu, kdy rodiče dostanou spoustu "zákulisních" informací o Goscinnym a Sempém, spolu s velmi trefným "nastavením zrcadla", pokud jde o rodičovství a vztahy mezi dospělými, a děti zároveň s tím neuvěřitelnou (a stále pravdivou) švandu ze života malých kluků a holek. Film je tak nacpaný vším možným, že Vám ani nepřijde, že jsme bez titulků na nějakých mrzkých 80 minutách. Úžasná podívaná, ode mě 90%. ()

Mrkvič 

všechny recenze uživatele

Paráda. Sice jsem doufal, že na film mrknu s předškolkními dětmi, ale ty to nebavilo. Což chápu. I samotný Mikuláš je spíš až pro školní děti. Navíc svým konverzačním humorem má v současné době tupých přeplácanin těžké se prosadit u malých dětí. Ale já byl nadšený. Poutavé vyprávění o vzniku francouzské dětské legendy a připomenutí dvou skvělých tvůrdců. Moc milé, moc hezké. A s vloženými částmi s Mikulášovými příběhy i vtipné. ()

Galerie (41)

Reklama

Reklama