Reklama

Reklama

Barbar

  • USA Barbarian (více)
Trailer 2

Mladá žena odjíždí do Detroitu na pracovní pohovor. Má sjednaný pronájem domu, ale když dorazí pozdě večer na místo, zjistí, že si stejné ubytování rezervoval neznámý muž. I když jí opatrnost radí, aby to nedělala, rozhodne se v domě strávit noc. Brzy jí dojde, že neočekávaný spolubydlící není zdaleka tím jediným, čeho by se měla obávat. (Disney+)

(více)

Videa (2)

Trailer 2

Recenze (430)

Chrustyn 

všechny recenze uživatele

I přes řadu výhrad nejhravější horor minimálně od Zhoubného zla. Film, kde si divák po 5 minutách myslí, že ví co ho čeká, aby se film v první třetině vydal někam úplně jinam a měnil své nálady a skoro i žánry v několika sekcích. Výborně natočené a ozvučené, solidně a chytře zahrané a pokud by se trochu upravil pro mě úplně nesedící závěr, byl bych ještě spokojenější. Takhle jsem byl milé tahán za nos i strašen zároveň a bylo to fajn. ()

pornogrind 

všechny recenze uživatele

Justing Long ve filmu říká. Cituji : Nevím jestli jsem špatnej člověk. Na to mu odpovědět nemůžu ale jedno vím jistě. A to že je(pro mě) špatnej herec a já ho(už dlouho)bytostně nesnáším. To byl i jeden z důvodů proč se mi do filmu moc nechtělo. Nakonec mě ale přesvědčilo celkem vysoký hodnocení, který tady drží "Barbarian" v červených číslech. Neříkám, že jde o špatnej film ale nějaká extra pecka to pro mě taky nebyla. A to neříkám jen proto, že v tom hraje J. Long. Filmu určitě nelze upřít pár fakt silnejch momentů ale přišlo mi, že vždycky když film začíná gradovat tak najednou pustí nohu z plynu a nikdy tak nedosáhne kýženého maxima. O tom, že se snad všechny postavy ve filmu chovají dementně snad nemusí být ani řeč. Jak to tak vypadá tak film je a bude divácky úspěšnej. Já si ale myslím, že se z něho dalo vytěžit daleko víc. Kdyby to šlo dám 3 a půl hvězdy. Ale nejde. Takhle se musím přiklonit ke třem silnějším hvězdám. ()

Reklama

kingik 

všechny recenze uživatele

Georginu Campbell, Justina Longa, Richarda Brakea a Billa Skarsgårda spojuje jeden dům. Respektive sklepení, které je pod ním situováno. Přebývá v něm kojící matka neurčitého věku. Není sice z nejpohlednějších mamin, prospěla by jí návštěva kadeřnického i kosmetického salonu, hodil by se i zubař a v neposlední řadě jakákoliv absence šatstva také neprospívá její figuře. V zásadě je to ale starostlivá máma, jak má být. A hlavně ji nechtějte naštvat! Filmografii Zacha Creggera bude znát jen málokdo. Coby herec a režisér je v našich končinách prakticky neznámý. Na svém kontě má tři tituly, které režíroval: taškařici Miss Březen, kterou jsem viděl, okrajový snímek The Civil War on the Drugs, který skoro nikdo neviděl, a zvýšený zájem o svoji osobu z řad diváků vzbudil až jeho nynější hororový počin. A nutno uznat, že tento maník oplývá tvůrčím talentem, ale ve své snaze divácky strhnout je někdy až přespříliš překotný. A na jeho Barbarovi je znát touha vymanit se z tuctovosti, dát na frak (hororovým) klišé, být nějakým způsobem originální a především se etablovat coby kvalitní režisér. A většina z toho se podařila. Pro mě ovšem zásadním problémem zůstává, že za celou dobu film dynamicky nerozpumpoval, nepodařilo se mně zvýšit tlak, zvědavost, místy zbytečně natahované až nudné a finále působí nedostatečně intenzivně, skoro až odbytě. Úvod s Georginou Campbell a Billem Skarsgårdem na mě působil malinko roztahaně. Než se v něm něco zásadního událo, tedy než se ti dva odebrali do inkriminovaného sklepa a jeden z nich tam nedopadl dobře, tak to celkem trvalo. Hrálo to na atmosférický efekt, u mě se nikterak nedostavil. Následně nástup na scénu hlásil Justin Long, hrající herce, který byl obviněn se sexuálního deliktu. Není tak úplně pravdou, že s jeho příchodem se film přelil do komedie, jak mnozí recenzenti hlásají, jen se prostě dostavila nudnější pasáž, kdy jsem vyhlížel něco hororového, co mě uzemní. I zjevila se kráska, matka všech matek, kterou ztvárnil kupodivu muž (Matthew Patrick Davis). Maskéři si dali záležet, mléko z prsou by si dal jen velký odvážlivec. Ale pořád to tak nějak nudilo, ne moc, ale trochu ano. A aby skupina protagonistů byla kompletní, dostavil se Richard Brake, hnusák z nejpovolanějších, a film začal rozplétat tajemství sklepení. A po zajímavém nastínění utajovaných zvěrstev, šla do háje i logika filmu. To všem unikalo po dobu několika desítek let, co se děje ve sklepě? Dům patřil Justinu Longovi, a to mám uvěřit tomu, že nevěděl, co se děje u něj v suterénu? Darmo slov. Finále příšerné a bez napětí. Celkově se na filmu dalo o něco více zapracovat, odbourat problematickou dramaturgii a dát filmu lepší tempo. Na postavu matky si ovšem stěžovat nelze. Ta byla extrovní. 6/10 ()

J*A*S*M 

všechny recenze uživatele

Hlavně si to nenechte vyspoilerovat, opravdu nechcete vědět, kudy se zprvu poměrně jednoduše vyhlížíjící premisa vydá. Už těch pár komentářů, co tu teď je, by mi bývala zážitek lehce pokazila.  Barbarian je hororovej debut snů. Nejlepší a nejméně předvídatelná žánrovka za poslední roky, o Zacha Creggera by se teď měli hollywoodští producenti porvat. Bez spoilerů se o tomhle filmu každopádně velmi špatně mluví, tak snad jen velmi náznakově uvedu, že je to snímek tří částí. První z nich přetéká napětím a vrcholí infarktovou a kurevsky strašidelnou sekvencí. Druhá část tón snímku odlehčí, humor ale není nijak vlezlý, vyplývá spíše z toho, že se fokus přesune na zábavnou postavu. Třetí část je pak hororová jízda s kapkou gore. Celková storka je možná ve výsledku lehce divoká, člověk tomu musí jít trochu naproti, aby "uvěřil". Což je jediná výtka, kterou k tomuhle zjevení můžu mít. Za zvláštní zmínku pak stojí zvuk - toho si obyčejně moc nevšímám, ale Barbarian je opravdu skvostně nazvučen, že to až trkne do uší. ()

Marceloo 

všechny recenze uživatele

Mladá žena prichádza do prenajatého domu v Detroite. S prekvapením zisťuje, že v dome už jeden nájomník je. Keďže sa v meste koná významná konferencia, nedokáže nájsť iné ubytovanie. Našťastie jej Keith, ktorý dorazil do domu pred ňou, dovolí zostať. Tento dom ale skrýva desivé tajomstvo, kvôli ktorému sa ocitnú v obrovskom nebezpečenstve. - Velmi, ale fakt velmi zvláštny horor, ktorý ani nie je s čím porovnať. Dej začne s velmi sympatickými postavami Tess a Keithom, pričom to vyzerá, že z toho bude nejaký kidnap thriller alebo niečo podobné, ale po vkročení do sklepa sa začína vynikajúca hororová časť. Tá je vo svojom vrchole prerušená strihom na úplne inú postavu stvárnenú mojím neoblúbeným Justinom Longom, ktorá sa podobne ako prvotná dvojica ocitne v nesprávny čas na nesprávnom mieste, teda v onom Airbnb dome. Jeho osud tiež nie je zrovna najpríjemnejší a aj on objaví desivé tajomstvo, ktoré sa v pivnici skrýva, ale počas vyvrcholenia nasleduje ďalší strih na segment s Richardom Brakeom, ktorý zahral tradične vynikajúco. V závere sa všetky tri dejové línie pôsobivo pretnú a začne sa desivá naháňačka s antagonistom, ktorý sa bez problémov vyrovnáva slepému mužovi, ktorý okupoval v posledných rokoch ulice Detroitu na hororových plátnach. Za mňa velmi slušný hororový debut, ktorý ma zaujal hlavne formou, ktorú režisér zvolil. Tá síce nebude sedieť každému, ale mne osobne to prišlo svieže a osobité, čo už je v dnešnej dobe moderného hororu skôr raritou. ()

Galerie (10)

Zajímavosti (4)

  • Dům, ve kterém se příběh odehrává, stojí na adrese 476 Barbary Street. 476 je rok, ve kterém zanikla Západořímská říše poté, co byla dvakrát po sobě v témže století vypleněna barbary. (NiWi)
  • I když se oficiálně na snímku nepodílel, vliv na příběh měl i Jordan Peele, jenž je dobrým přítelem s režisérem snímku Zachem Creggerem. Podle Georginy Campbell spolu Clegger a Peele často hovořili během tvorby scénáře. (NiWi)

Související novinky

Warner Bros. chce získat zpátky Nolana

Warner Bros. chce získat zpátky Nolana

15.06.2023

Po turbulentním období, příchodu nového vedení a nově naleznuté stabilitě to vypadá, že studio Warner Bros. opět hodlá začít pečovat o vztahy s uznávanými filmaři. Ty byly narušeny během pandemie a… (více)

NEJ roku dle TOP uživatelů a adminů ČSFD

NEJ roku dle TOP uživatelů a adminů ČSFD

29.12.2022

Opět se nám blíží konec roku, ale ještě před tím, než se všichni ČSFĎáci rozutečou do víru silvestrovských oslav, máme tu tradiční ohlédnutí za nejlepšími filmy a seriály roku podle nejoblíbenějších… (více)

Reklama

Reklama