Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Karla je příběh absolventky pedagogické fakulty, která nastoupí na malém městě své první místo jako učitelka a svou nezpůsobilostí k přetvářce a oportunismu si přivodí mnoho svízelí a poranění. (oficiální text distributora)

Recenze (2)

zeyer 

všechny recenze uživatele

Severní NDR v roce 1965 - mladá učitelka Karla nastupuje do školy a zrovna k budoucím maturantům. S vzorovým univerzitním vysvědčením a naplněná ideály chce vštípit mládeži schopnost kriticky myslet, klást otázky, nespokojí se s obecnými frázemi. Nechce vyučovat papoušky a šprty. Otázkou je, zda ona sama takovým papouškem dřív nebyla. Každopádně chce to dělat jinak, než je zvykem, což přináší značné problémy. Postupně se vzdává svých ideálů, aby ve škole vůbec mohla fungovat. Ředitel (co se týče minulosti má máslo na hlavě) jí má svým způsobem rád, chtěl by s ní tvořit tým, jenže si zas nemůže nechat rozložit socialistickou školu. Film byl několikrát sestříhán, ale ani tak nebyl schválen, ležel v trezoru. Je to o to pikantnější, že postava Karly socialistickým ideálům věřila a že autorem scénáře byl s režimem poměrně konformní Ulrich Plenzdorf (člen SED). Ovšem myšlenka, že jedinec může vystupovat proti autoritám, se nelíbila. A v tom je film nadčasový - myslíš to dobře, děláš něco jinak a po svém, nejsi kýval a už máš průšvih. Příběh přínosný i z hlediska pedagogiky, chceme děti přemýšlivé nebo zglajchšaltované? ()

Martin741 

všechny recenze uživatele

Povojnove Nememcko je dobe zobrazene. Na pozadi pribehu ucitelky trvalo Nemcom desatrocia, kym sa vnutorne oslobodili spod ich locinneho rezimu z 30. a 40. rokov. Tento film je nielen o ucitelke, pre ktoru je pruser slovo naprosto normalne. Je tam i to, co som napisal : 80 % ()

Reklama

Galerie (5)

Reklama

Reklama