Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Legendární pohádka s oblíbenými písničkami Z. Svěráka a J. Uhlíře, které už zlidověly. Dnes již patří do zlatého fondu České televize. Dělání, dělání, všechny smutky zahání, dělání je lék. Zatímco: Statistika nuda je, má však cenné údaje, neklesejme na mysli, ona nám to vyčíslí. A taky: Hlupáku, najdu tě, tváříš se nadutě… Jestli vám tyto slogany a písničky nic neříkají, tak to jste opravdu ještě nikdy neviděli pohádku Princové jsou na draka. Teď už ale pojďme nahlédnout společně do pokoje malého Martina (J. Kaněra). Maminka (J. Bohdalová) synům oznámí, že budou mít nového tátu, a Martinovi se v noci zdá pohádkový sen o království, které je ohroženo zlým drakem. Naštěstí je tu ale právě chytrý Martin, který má pohádky doslova v malíčku. Poradí králi (V. Menšík), jak na draka – chtělo by to Honzu… Honza (J. Čenský) postaví pevnou zeď, zbaví království nebezpečného draka, zamiluje se do princezny (I. Andrlová) a všichni budou šťastni… (Česká televize)

(více)

Recenze (262)

dr.fish 

všechny recenze uživatele

Z původně nevinné televizní hříčky do Studia Kamarád se během let stala kultovní pohádka. Alespoň tedy mé generace. Je plná štěpných songů, které zlidověly a hrajou se po večírcích, je plná pitoreskních postaviček a výborných dialogů. Úvodní sekvence rozhovoru matky se synem tomu dává i hlubší rozměr. Je to Chalupovo životní dílo. A skvělý muzikál. 100% ()

tranquill 

všechny recenze uživatele

"Ty si myslíš, že já nemám právo aspoň na kousíček štěstí?" Snad nejhezčí televizní pohádka, ve které nešlo ani o příběh, ani efekty, kouzla či kostýmy, ale o sílu slova a moudrosti, respektive zde písní. A ty jsou dokonalé, od rockové hitovky po naprosto "zlidovělé" tutovky. Každopádně je Staticky dokázáno, že Jestli to nebude láska, tak By se v komnatách Princové, co jsou na draka, věnovali Dělání a ne Hlupákově hledání :-))) Všechny tyhle songy jsou pro mne vrcholem Uhlířovy pohádkové hudební tvorby a poráží i Tři veterány! ()

Reklama

otík 

všechny recenze uživatele

Známá televizní pohádka obsahuje tyto písně: Dělání, Statistika, Kdyby se v komnatách, Jestli to nebude láska, Hlupáku, najdu tě, Není to příjemné pomyšlení. Slušně uvalená televizní pohádka ve studiových kulisách, kterou z průměru povyšují dvě super známé písničky a především Vladimír Menšík v roli jemu tolik typickému moudrému králi. Jinak herecké výkony totálně amatérské, děj v podstatě nulový a zbylé písničky také nic velký zázrak nejsou. Slabé čtyři hvězdy. ()

deLaFere 

všechny recenze uživatele

Po delší době jsem se na tuto pohádku podíval a opravdu jsem si jí užil. Když jsem byl dítě, neměl jsem rád písničky v pohádkách, dnes je to přesně naopak. Nemám ani nijak rád Andrlovou, ale tady jí to slušelo. Užil jsem si normální dětskou roli a skvělé české herce. Skamene je tu prostě boží a o Menšíkovi se nemá cenu bavit. Vždy myslím na to jak to šlo bez triků a akce a přesto tento televizní počin strčí celou dnešní filmovou produkci hravě do kapsy. ()

HonzaBez 

všechny recenze uživatele

"Dělání, dělání všechny smutky zahání...." Pohádka mého dětství (se spoustou chytlavých písniček Jaroslava Uhlíře, co dokola hráli tehdy ve Studiu Kamárad a stejně se mi nikdy neozpívali). Co jsem jako dítě nechápal, byl ten černobílí prolog s nešťastnou Bohdalovou. Dnes, když na to občas s vlastními dětmi koukám, tak mi naopak tohle propojení pohádky s reálným životem přijde jako veskrze originální věc (ač opět moje děti toto nemusí). Jinak tahle pohádka je kouzelná i v tom, jak i v "papundeklových" kulisách se dá udělat skvělá pohádka. To takhle musíte spojit jednoduchý námět ala princ Bajaja (nebo že by Bachacha...? :D), poslat na plac Vladimíra Menšíka, aby rozjel ty svoje "menšíkoviny", k tomu přidat za mlada krásnou princeznu (zde i rebelku hrající na elektrickou kytaru) Ivanu Andrlovou a to celé obalit těmi chytlavými písničkami. Ve výsledku pak ten papundekl už ani nevnímáte.            ()

Galerie (6)

Zajímavosti (12)

  • V titulcích je chybně uvedené jméno herce, který ztvárnil pana rádce. Uvedeno je Josef Čáp místo Bohuslava Čápa. (ČSFD)
  • Přidávání vajíček do malty na stavbu zdi původně ve scénáři nebylo. Byla to vlastní iniciativa Ivany Andrlové a Jana Čenského jako odkaz na stavbu Karlova mostu. (Krocka)

Reklama

Reklama