Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Legendární pohádka s oblíbenými písničkami Z. Svěráka a J. Uhlíře, které už zlidověly. Dnes již patří do zlatého fondu České televize. Dělání, dělání, všechny smutky zahání, dělání je lék. Zatímco: Statistika nuda je, má však cenné údaje, neklesejme na mysli, ona nám to vyčíslí. A taky: Hlupáku, najdu tě, tváříš se nadutě… Jestli vám tyto slogany a písničky nic neříkají, tak to jste opravdu ještě nikdy neviděli pohádku Princové jsou na draka. Teď už ale pojďme nahlédnout společně do pokoje malého Martina (J. Kaněra). Maminka (J. Bohdalová) synům oznámí, že budou mít nového tátu, a Martinovi se v noci zdá pohádkový sen o království, které je ohroženo zlým drakem. Naštěstí je tu ale právě chytrý Martin, který má pohádky doslova v malíčku. Poradí králi (V. Menšík), jak na draka – chtělo by to Honzu… Honza (J. Čenský) postaví pevnou zeď, zbaví království nebezpečného draka, zamiluje se do princezny (I. Andrlová) a všichni budou šťastni… (Česká televize)

(více)

Recenze (263)

Anderton 

všechny recenze uživatele

Kto nevidel, neuverí. Postmoderna, kde sa prelína rozprávkový svet s tým reálnym. Princezná hrá na elektrickú gitaru, po "kráľovskom dvore" sa postavy prechádzajú v teniskách a v šiltovkách a do toho sa spievajú popové pesničky. Od tých otravných, cez priemerné až po tie celkom vydarené. Výprava dáva poznať, že nejde o televízny film, ale o čistokrvnú inscenáciu. Tú si užíva najmä nervózny Menšíkov kráľ, poteší aj Lábus ako spiaci princ alebo krásna princezná Ivana Andrlová. Ako čisté WTF to funguje skvele... ()

brzozin 

všechny recenze uživatele

Typická komunistická studiová pohádka spíchnutá pro nedělní Studio kamarád jeho dvorním scénáristou. Umakart a chemlon z toho leze jak sláma z bot a je vidět, že Chalupa uměl možná spát scénáře pro studiové pořady pro děti, ale když se pokusil napsat v podobném duchu pohádku, dopadlo to tragicky. Ani plejáda slavných herců to nezachrání. Příběh je banální, dialogy trapné, nudné a nezáživné, dramatizace některých scén se kvalitou blíží amatérskému ochotnickému spolku, což zase jde na vrub Adamcovu režisérskému "umu", který dnes realizuje točením nechutných telenovel. Zachraňují to v podstatě jen dnes už legendární písničky Svěrák-Uhlíř, které jsou jediným pozitivem tohoto podivného filmařského počinu. A za ně dvě hvězdy. ()

Reklama

ANTYCHRYST 

všechny recenze uživatele

Rok před tím nežli jsem se narodil, vzniknul tento studiový skvost plný laskavého humoru a písniček, které si pobrukují celé generace :) krásná, kouzelná, jednoduchá, zatraceně pohádková pohádka :) naprosto skvělej mistr Menšík, Bohdalová, Čenský a Andrlová a v neposlední řadě opravdu nechápu jak dokázal pan Svěrák a Uhlíř vtěsnat tolik luxusních písniček, které zná snad každý :) do tak krátkého příběhu. Dávám 6 hvězdiček :) ()

eraserhead666 

všechny recenze uživatele

Srdcovka už od dětství. Není v tom nostalgie, líbí se mi to pořád stejně. Jen mi doteď nedocházely dvě věci - že má ta pohádka tak chmurně melancholický prolog a že vlastně ani netrvá ani hodinu, byť je tak nadupaná, že pocitově přijde mnohem delší. Líbí se mi, že písničky zpívali samotní herci, přijde mi to přirozenější. Andrlová zpívala fakt dobře. A nedivím se, že se do ní Čenský bouchl. ()

wosho 

všechny recenze uživatele

Nemám dnes moc ty studiové pohádky rád, byť jako malej jsem je miloval. Ale pár opravdu kvalitních kousků se mezi němy najde. A Princové jsou na draka je jedna z nich. Za svou nesmrtelnost vděčí hlavně hereckému obsazení, kvalitním písním a kupodivu originálním konceptem-mixu reality a pohádky dohromady (jako o rok dříve Arabela) a to vše s humorem nám Čechům vlastním. Dokonce ani ona levicovost mě zde nevadí. Jediné co zde silně bije do oči, je studiovost celého filmu. Škoda, protože scénář měl na to, aby utáhl celovečerní verzi a po jisté úpravě i verzi pro kina-hlavně s tím hereckým ensáblem. ()

Galerie (6)

Zajímavosti (12)

  • Přidávání vajíček do malty na stavbu zdi původně ve scénáři nebylo. Byla to vlastní iniciativa Ivany Andrlové a Jana Čenského jako odkaz na stavbu Karlova mostu. (Krocka)
  • V titulcích je chybně uvedené jméno herce, který ztvárnil pana rádce. Uvedeno je Josef Čáp místo Bohuslava Čápa. (ČSFD)

Reklama

Reklama