Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Legendární pohádka s oblíbenými písničkami Z. Svěráka a J. Uhlíře, které už zlidověly. Dnes již patří do zlatého fondu České televize. Dělání, dělání, všechny smutky zahání, dělání je lék. Zatímco: Statistika nuda je, má však cenné údaje, neklesejme na mysli, ona nám to vyčíslí. A taky: Hlupáku, najdu tě, tváříš se nadutě… Jestli vám tyto slogany a písničky nic neříkají, tak to jste opravdu ještě nikdy neviděli pohádku Princové jsou na draka. Teď už ale pojďme nahlédnout společně do pokoje malého Martina (J. Kaněra). Maminka (J. Bohdalová) synům oznámí, že budou mít nového tátu, a Martinovi se v noci zdá pohádkový sen o království, které je ohroženo zlým drakem. Naštěstí je tu ale právě chytrý Martin, který má pohádky doslova v malíčku. Poradí králi (V. Menšík), jak na draka – chtělo by to Honzu… Honza (J. Čenský) postaví pevnou zeď, zbaví království nebezpečného draka, zamiluje se do princezny (I. Andrlová) a všichni budou šťastni… (Česká televize)

(více)

Recenze (263)

xargos 

všechny recenze uživatele

Jako dítě jsem neměl rád to, čemu se říkávalo "televizní inscenace" - kašírované místnosti, zdi, cokoliv, co svou umělostí v mých očích kazilo veškerou snahu autorů a herců o nějaký příběh. Ale tahle pohádka mne tehdy překvapila. Téhle, snad jediné z té doby, jsem odpustil ty odpudivé kulisy a užil jsem si ji a nebylo to naposledy. Je to herecký koncert několika osobností, zlidovělých písniček od mistrů Uhlíře a Svěráka a příběhu jednoduchého, ale vtipného. Za tento nenápadný malý a stále živý skvost, z dílny Československé televize, plný počet bodů:) ()

tomtomtoma 

všechny recenze uživatele

Televizní hudební pohádka Princové jsou na draka přináší zábavu texty svých rozverných písní a aristokratickou přirozeností hlavní postavy. Zajímavým zpestřením je provázanost pohádky s realitou. O ději nelze příliš hovořit a výkony ostatních herců se králi občas přibližují, ale zůstávají v jeho stínu. Ano, za málo peněz se udělalo hodně muziky a svou funkci osobité zábavy plní film výborně. Pohádka se zpěvy a tancem nespadá svým žánrem do okruhu mé oblíbené zábavy, přesto mě radostně optimistickým duchem spolehlivě projasňuje náladu i při dalším shlédnutí. Hlavní postavou příběhu je král (vynikající Vladimír Menšík) s nenadálým závažným problémem osobního i státnického charakteru. Manýry a autorita naráží na rozpaky a spravedlivé rozhořčení. Hlavní ženská postava, princezna Lenka (půvabná Ivana Andrlová), je zde víceméně jen na okrasu. Hrdinou je prostý Honza Kubíček (sympatický Jan Čenský) s hrdinskou písní o práci a vysvobozujícím francouzákem. Hrdinou číslo dva je Honzův mladší bratr Martin (Jan Kaněra) se spásnou radou a sebevědomou písničkou. Z dalších rolí: rázná matka hrdinů (příjemná Jiřina Bohdalová), nezlomný spáč a princ Bachacha (zajímavý Jiří Lábus), sebevědomý a zatvrzelý vyslanec draka Jiří Hlaváček (příjemný Roman Skamene), bezradný králův rádce (Bohuslav Čáp), či prostoduchý ceremoniář Mireček (dobrý Vlastimil Bedrna). Je to zábavné. A je škoda, že kromě herectví a rozverných zpívaných textů nenabízí i jiné bavící a okouzlující prvky. ()

Reklama

salahadin 

všechny recenze uživatele

Historka z natáčení: Adamec při natáčení nevěděl, tak tu pohádku pojmenovat, říkal si, že třeba název Blahobojní princové nebo Počátky socialistického dělání by nebyly špatné názvy, ale těsně před premiérou mu vedení dalo tip. Když pádil chodbou do střižny, nějakej přeceda za ním volal: Móža sa to volat "Princové só ale paka"...ale protože Adamec blbě slyšel, dal tomu název "Princové jsou na draka"...a jak to tak bývá, královská linie vymřela po přeslici, páč princ, sexuálně orientovaný na draky, dědice trůnu s nějakým drakem (doufám, že aspon s dračicí) jen tak nesplodí. Co na jeho orientaci říkala princezna, je pochopitelně z politických důvodů zamlčeno. Tento film se snažil fikaně zamaskovat problémy ve vztazích v prvopočáteční dělnické šlechtické rodině písní, která jistě zvedne tlak většině našich blahobojných podnikatelů: Dělání, dělání, u soustruhu či na báni, dělání, dělání je lék (ehm)...dělání, dělání, výdělečné je zaměstnání (ehm), dělání, dělání je lék... dělám si legraci, mně se ta pohádka taky líbila! ()

PollyJean 

všechny recenze uživatele

velice úsporná pohádka. Menšík celou dobu pobíhá v noční košili a snaží se to maskovat královským pláštěm, chudina je oblečená v bílých montérkách, případně riflích. Přesto je na královském dvoře fůra zbytečné stafáže, včetně čaroděje, pseudoakrobatů a strážného Hérakla(!!!), celou dobu stojícího nehnutě u dveří s hrncem na hlavě. Zápletka je taky hodně vachrlatá, ale co chtít od Jirky Chalupy, že. Honzovi stačí ke získání princezny pouze společný duet, výtka, že princezna zpívá falešně a pár ne příliš přesvědčivých slov o tom, že kdyby to teda bylo nutné, tak klidně na draka půjde. Ale je fakt, že svou nezaměstnanost vyřešil tím nejvýhodnějším způsobem, a to doživotně. Ale nepopírám, že v dětství se mi ta pohádka docela líbila, patrně vinou celkem zdařilých Uhlířovo-Svěrákových písní. ()

HouseMK 

všechny recenze uživatele

Tady musím naopak ubrat. Jako dítěti se mi pohádka líbila zajména díky chytlavým písničkám a neotřelému ději. Teď po letech už mi zní ústřední melodie ohraně, zpět hlavně Čenského falešně a text až příliš banální. Makám nerad, chleba moc nejim a statistiku nesnášim! Co zůstalo je roztomilá Anderlová, výborný Menšík a netradiční vyřešení konfliktu drak versus Honza. A pár vtipných scén. Bohužel taky trocha trapnosti a papundekl. Prostě můj vrchol televizních pohádek ční jinde... ()

Galerie (6)

Zajímavosti (12)

  • Přidávání vajíček do malty na stavbu zdi původně ve scénáři nebylo. Byla to vlastní iniciativa Ivany Andrlové a Jana Čenského jako odkaz na stavbu Karlova mostu. (Krocka)
  • Zedníci z písničky „Hlupáku najdu tě“ byli ve skutečnosti členové začínajícího tanečního souboru UNO. (Krocka)

Reklama

Reklama

Časové pásmo bylo změněno