Reklama

Reklama

Padlé ženy

  • Irsko The Magdalene Sisters (více)
Trailer

Obsahy(1)

Írsko, 60-te roky minulého storočia. Dievčatá a ženy, ktoré viedli ľahký život, stali sa obeťami znásilnenia, alebo sú slobodnými matkami, odvádzajú do kláštora . Žiadna z nich však netuší, čo ju čaká za múrmi, kde si má odpykať trest. Tvrdá práca je asi to najmenšie zlo. Musia čeliť despotickému a ponižujúcemu zachádzaniu rádových sestier a najmä matky predstavenej, ktorá tvrdí, že robí všetko pre ich dobro a odvoláva sa na vôľu božiu. Režisér Peter Mullan pozbieral materiál na svoj film v ešte donedávna existujúcich Írskych polepšovniach a sám bol šokovaný z krutých výchovných praktík, o ktorých verejnosť nemala ani tušenia. (oficiální text distributora)

(více)

Videa (1)

Trailer

Recenze (182)

maxi6 

všechny recenze uživatele

......Drastické vylíčení činnosti katolické církve na bezbranných ženách v jejich irských polepšovnách a prádelnách. Podle některých očitých svědků, byly osudy žen ve filmu vylíčeny o něco mírněji, než bylo doopravdy ve skutečnosti. Sugestivně podané drama stvrzené hereckými výkony, kamerou a šikovně vloženými detailními záběry. Špičkový je velký detail na krvavé oko Bernandetty a v něm uprostřed rohovky odraz mluvící hlavní sestry Bridget. V každém případě Mullan chce a je to jeho hlavní úkol, všem ukázat a útočit za každou cenu na náboženský fanatismus a praktiky církve minulých let. Je to morální odplata pro dalších 30000 žen, které si toto museli protrpět na vlastní kůži. Pokud chtěl v zemi otevřít diskusi, povedlo se. Potrefená husa se dosti silně ozvala........ ()

*CARNIFEX* 

všechny recenze uživatele

Tak nejak ma tento snímok s inak silným námetom, ktorý zaráža najmä zistením, že prezentované udalosti, ani z ďaleka nesiahajú do (až tak) dávnej minulosti, citovo minul, pričom zistenie, čo všetko napáchala (stále pácha a bude páchať) cirkev v mene Boha, pod rúškom solidarity, už nemôže ani nikoho so zdravým rozumom zaraziť. Smutné fakty .. ()

Reklama

B!shop 

všechny recenze uživatele

Na jednu stranu docela drsny drama ukazujici pomery v sedesatejch letech v Irsku, kde se zenska koukla na chlapa nebo ji znasilnil a uz letela do ustavu k jeptiskam, u kteryho si clovek bude rikat, ze to prece neni mozny. Jenze je, pribeh je podle skutecnejch udalosti. Na druhou stranu si ale zase clovek musi rikat, proc by mel tem zenskejm fandit, jasne, jsou tam nepravem, ale vetsina je jen anonymni a tech par hlavnejsich dela vicemene to samy, co ostatni, takze si je clovek nijak zvlast neoblibi. Jinak ale z toho je trochu citit pokus o novej Prelet nad kukaccim hnizdem, jeptisky se tvari desne mile a hodne a pritom to jsou svine, tech par hlavnejsich zenskejch se snazi nejak utect, akorat nejaka ta propracovana postava, ktera by celej film tahla, tu chybi. Ale rozhodne se jedna o dobre natocenej a skoro neznamejma hercema skvele zahranej film, kterej ma urcite co nabidnout. Slabsi 4*. ()

nirvanafan 

všechny recenze uživatele

Precizně natočená i zahraná deprese, kterou možná více ocení a lépe se do osudů perzekuovaných vcítí ženy. Sama jsem o této problematice nedávno četla a je mi skutečnou záhadou, jak málo se o tom mluví a ví. Ačkoliv, když si čtu místní komentáře, v nichž mnozí nazývají tento film agitkou či si z něj neodnesli žádnou hlubší myšlenku, možná se není čemu divit, že se podobná zvěrstva mohla odehrávat takřka do konce 20. století. ()

mchnk 

všechny recenze uživatele

Vývoj katolické církve dosáhl úspěchu. Kdyby se tyto dívky narodili o 200 let dříve a "zhřešili" by stejně jako v tomto případě, šli by rovnou na hranici. Naštěstí služebníci boží, v podobě zlých, neurotických, starých panen a úchylného kněze, těmto světsky ztraceným "hříšnicím" poskytnou možnost pokání. "jsme tu proto, abychom trpěli, to je náš trest". Nesmí chybět psychické i fyzické ponižování a sexuální zneužívání. Síla osobnosti jedince v daném případě se projevuje velmi rychle a jelikož vězeňské prostředí a izolace je časově neurčena, je tu i jasná rozhodnost k činům. Atmosféra se chvílemi i uvolňuje a je zde dokonce prostor pro lehký humor, což je určitě příjemné osvěžení. Jestli je to záměrně předramatizované, jak se zde zmiňuje, si netroufám říci, zvlášť, když se jedná o snímek podle skutečných událostí z Irska 60.let minulého století. ()

Galerie (22)

Zajímavosti (8)

  • Sám režisér Peter Mullan byl šokován, když zjistil, jak drsné ve skutečnosti bylo to, o čem se rozhodl natáčet. (Amplifier)
  • Otec Jany Noone (Bernardette) býval v mládí řidičem dodávky pro Galewayský Magdalenský domov svatého Michala. Byl skvělý zdroj dodatečných informací. (Amplifier)
  • Písničkářka Joni Mitchell později napsala píseň "The Magdalene Laundries", která se stala neoficiálním protestsongem pozůstalých z Magdalenských domovů. (Amplifier)

Reklama

Reklama