Reklama

Reklama

Stovky bobrů

  • USA Hundreds of Beavers
Trailer

Obsahy(1)

Příběh z nelítostné doby, kdy příroda byla ještě nepokořená a plná nebezpečí, pojednává o palírníkovi jablkovice, který přijde o vše, ocitne se s holou zadnicí v divočině a musí se postupně nalevelovat až na nejlepšího zálesáka široko daleko. Při tom poměří důvtip, síly a houževnatost nejen s živly, ale také s roztodivnou zvířenou, v čele s titulními stovkami bobrů. Videoherně vyprávěný survival oživuje pro nové milénium žánr němých grotesek. V této mnohonásobně zábavnější i realizačně nápaditější parafrázi na REVENANT Zmrtvýchvstání místo DiCapria bojuje o přežití novodobý Buster Keaton a jeho zvířecí protivníky ztvárnili lidé v celotělových plyšových kostýmech ve stylu Studia Kamarád. (Aerofilms)

(více)

Videa (1)

Trailer

Recenze (91)

Goldbeater 

všechny recenze uživatele

Hundreds of Beavers je nízkorozpočtový snímek zasazený do sněhem zasypaného Wisconsinu 19. století, který kombinuje vizuál klasických němých filmů s dynamikou warnerovských animovaných grotesek, k tomu si bere i něco z videoherní estetiky a všechny tyto styly mixuje do skvěle vygradované smršti bombasticky vtipných nápadů a kuriózních situací. Je to hotová masterclass v konstruování scénáře a zejména vytváření, opakování a rozšiřování jednotlivých gagů, které oplývají takovou nápaditostí jako u žádného jiného filmu za dlouhou dobu. Nepamatuji si, kdy naposledy jsem se v kině takhle za břicho popadal. Pro oba hlavní tvůrce jde o sedmimílový skok vpřed od jejich předchozího Lake Michigan Monster a zároveň tu máme opět nádhernou ukázku toho, že za málo peněz můžete mít hodně muziky, pokud v hlavě máte solidní nápady. A že některé zdejší nápady mají na to zkultovnět a udělat z tohohle malého snímku instantní komediální klasiku. [Sitges 2023] ()

JitkaCardova 

všechny recenze uživatele

Ááá! *** Nemá ani smysl soutěžit tu s ostatními o lepší popis a soupis všeho, co je v tomhle beze zbytku svérázném díle svěží, novátorské, krutě a chytře vtipné a jaké všechny žánry a učební a herní postupy to propracovaně reflektuje, parafrázuje a důvtipně protíná, ani jak kaskádovitě se tu nalíčené pasti triků, vtipů, akcí a reakcí rozevírají vždy o jeden další svébytně logický úskok dál, takže vás to udrží ve střehu, rozjařené a nadšené. *** Ale asi má smysl podotknout, že to zároveň není bezhlavě kratochvilná, vyprázdněná legrácka. Ta na pozadí soustavně zdůrazňovaná reflexe rozdílu mezi herním avatarem a živou lidskou postavou (nota bene nepříliš bystrým mileniálem, sebestředným jelimánkem, jehož progres by nebyl nijak rychlý či bezbolestný ani v normálním světě, natož ve světě kruté logiky herního učení se, opakování a variování), stejně jako reflexe střetu mezi jedincem a organizovanou masou, je nejen třeskutě vtipná, ale zároveň i sžíravě poučná a smrtelně vážná - a přesto dílo ani na chviličku nevypadne z roviny zábavné grotesknosti (a taky mu ani na jediný moment nedojde dech). *** Smích, který zněl v ustavičných salvách kinem a nahlas tryskal i z mého hrdla, měl každopádně širokou škálu zabarvení, vyvěral z různých hloubek a počítal s porozuměním na základě celkem pestrých zkušeností, a to je velká poklona.*** (Bio Oko, 4. 5. 2024.) *~ ()

Reklama

Xeelee 

všechny recenze uživatele

[FOD 2024] Málem jsem umřel smíchy. Instantní komediální klasika! Od téhle tvůrčí skupiny se mi líbila už Příšera z Michiganského jezera, ale ta byla spíš skečovitá a primárně pro milovníky starých béčkových filmů. Stovky bobrů mají oproti tomu kompaktní děj a ubírají se z bodu A do bodu B. Tím nejšílenějším a nejnepředvídatelnějším způsobem. Tohle je ta nejzábavnější a nejšílenější komedie, kterou si nedokážete představit. Wisconsin, 19. století. Týpek vařil applejack (americkou variantu jablečné pálenky) a vše bylo krásné, zalité sluncem a v alkoholovém oparu. Ale jednoho dne vše lehlo popelem a s holou řití musel začít čelit divoké přírodě a hlavně nepřátelským zvířátkům, která se nechtějí nechat ulovit. Jestli chce přežít a získat dívku svých snů, tak se musí stát zkušeným trapperem. Je to groteska prakticky beze slov, s bizarní, ale vnitřně konzistentní logikou. Připadáte si jak při sledování večerníčku O človíčkovi. Jen tam do něj nekopali lidé v bobřích oblecích a svět nefungoval jako v Looney Toones. Jste vystaveni nekončícímu přívalu situačních gagů, které vás dostanou do kolen. S perfektně promyšleným opakováním a rozvíjením jednotlivých motivů naprosto nepředvídatelným směrem. Ve stylu herní logiky, kdy dosahujete nových úrovní a získáváte nové předměty a dovednosti. A možná se dočkáte i odhaleného dívčího kotníčku. Jeden by si rád obdivně hvízdl nad umem tvůrců. Ale nedělejte to 😅 ()

salalala 

všechny recenze uživatele

Jeden z nejoriginálnějších počinů za poslední roky a důkaz, že když jste dostatečně invenční, chytří a šikovní, není potřeba velký rozpočet k tomu vytvořit něco podobného. Je vidět, že Mike Cheslik a Ryland Brickson Cole Tews velmi dobře znají pravidla grotesek a s jejím schématem pracují naprosto fantasticky, neboť děj postavili na několika málo vtipných situacích, které po celou stopáž jen rozšiřují a přinášejí jiné pointy, což kupodivu funguje výborně a především je to pořád extrémně vtipné. Nápadů je tu opravdu tak na deset dalších filmů a nikdo nemá jistotu, s čím tvůrci přijdou v dalších minutách, protože možné je úplně všechno. Sympatická je i jakási videoherní stylizace, kdy hlavní hrdina plní jednotlivé úkoly, které ho vedou k vytouženému cíli. Do úplně jiné dimenze pak snímek posouvá nádherná černobílá kamera, která má specifickou estetiku a v kombinaci s přiznaně lacinými triky a herci v kostýmech bobrů dodává jedinečný a téměř neopakovatelný zážitek, který by měl každý minimálně jednou prožít. Sám Ryland Brickson Cole Tews v hlavní roli je výborný, což je o to pozoruhodnější, že se musel přizpůsobit úplně jiným nárokům, které skoro němá groteska má a očekávané přehrávání zvládl bez větších problémů ukočírovat. Jen trochu škoda zbytečně přetažené stopáže, protože od soudní scény se to celé trochu zlomí a najednou je to víc šílené než nápadité a trochu se to vleče, což možná kompenzuje neskutečný závěr, k němuž se ale mohlo dojít o něco dřív. Hundreds of Beavers je v současném, trochu uniformním filmovém světě příjemným zjevením a zpestřením, které se zcela vymyká všemu, na co je moderní divák zvyklý a dělá to víc než dobře. 80 % ()

Superpero

všechny recenze uživatele

Němá groteska, která je ze začátku opravdu vtipná. Když tam bobři dementně běhaj a padaj přes sebe, tak se holt budete smát. Postupně jsou tam ale stále ty samé fóry a zábava jde dolů. Ano, je to vynalézavé, ale tak v půlce to víc než film připomíná gameplay survival hry. Hrdina si postupně buduje mapu, přenáší se mezi lokacemi, v každé vyřeší logický rébus, chytne bobra, prodá kůži nakoupí lepší equip, chytne víc bobrů atd. Celovečerní stopáž je moc. Začne být únavné a mělo by to mít maximálně hodinu.  Nehodnotím protože jsem to ani nedokoukal. ()

Galerie (37)

Zajímavosti (4)

  • Odhadovaný rozpočet filmu bol okolo 150 000 dolárov. Režisér Mike Cheslik odhadol, že kostýmy maskota stáli okolo 10 000 dolárov a štáb kúpil všetky kostýmy online. (Arsenal83)
  • Variety film popísalo ako: „Druh obrovskej pocty komediálnym tradíciám minulosti, vrátane ságy o Road Runnerovi a Kojotovi, rovnako ako nemého komediálneho humoru, paródie na divoký západ Cannibal: The Musical, priekopníkov filmovej fantasy ako Georges Melies a Karel Zeman a tak ďalej. Na papieri by sa ťažko dalo čakať, že by príbeh ostal zábavný aspoň osem minút, nieto ešte 108. Ale tieto dômyselné domácky vyrobené žartíky nikdy nestrácajú dych.“ (Arsenal83)

Související novinky

NEJ roku dle TOP uživatelů a adminů ČSFD

NEJ roku dle TOP uživatelů a adminů ČSFD

30.12.2023

Rok 2023 se uchýlil ke svému konci a přišel tedy čas, abychom vám stejně jako v předešlých letech opět představili výroční topky tří filmů a případně taky tří seriálů podle některých z… (více)

56. MFF fantastických filmů v Sitgesu

56. MFF fantastických filmů v Sitgesu

14.10.2023

V posledních deseti dnech probíhal ve slunném katalánském Sitgesu 56. ročník Mezinárodního festivalu fantastických filmů. Kulturní svátek zahrnující zástupce zejména žánru hororu, thrilleru, fantasy… (více)

Reklama

Reklama