Reklama

Reklama

Letadlo plné mladých vojenských kadetů ztroskotá na odlehlém, pustém ostrově. Pětadvacet chlapců zvyklých na tvrdý dohled dospělých nově nabytou svobodu nejprve uvítá, ale poté se rozdělí na dva tábory. Jeden z nich uznává hodnoty civilizace, zatímco ten druhý přijme za své zákony divočiny, která je obklopuje, a pustí se do sadistických her, rituálů a trestů. (oficiální text distributora)

(více)

Recenze (215)

Krt.Ek 

všechny recenze uživatele

Homo homini lupus! Tím, co o nás jako o druhu říká, je Pán much vskutku děsivější než leckterý z hororů. K lepšímu než průměrnému hodnocení se však nedokopu, hlavně skrz "bezejmennost" a "bez-tvářnost" chlapců, skrz tu nezodpovězenou otázku: z "koho" že se vlastně může stát "ono", kdo a proč podlehne? I proto se cítím povinován přečíst Goldingovu předlohu. 60% Challenge Tour Speciál - Filmový lov, červen 2015 ()

L_O_U_S 

všechny recenze uživatele

Člověk je tvor neskutečně krutý a platí to i pro děti. Na filmu se mi líbil způsob narace, která se zaměřuje téměř výhradně na chování postav a často bez zbytečného okecávání zprostředkovává akci a konflikty. Dočkáme se i nějaké té symboliky (závěrečný požár jako peklo Pána much), a taky to, že s některými jedinci není něco v pořádku, je nahozeno už v počátcích soužití (tanec kolem prvního ohně, výprava Ralpha a Jacka do džungle, kdy je každý jinak oblečen). (612.) ()

Reklama

heyda 

všechny recenze uživatele

Docela dost mě zajímalo, o čem to asi bude, když je tento film (a knížka) brán jako motiv pro vznik a natáčení nejúspěšnější soutěžní show na světě SURVIVOR. Začátek byl vcelku sympatický, parta chlapců ztroskotala na ostrově a chlapci se bez problému kámošili, chodili na dřevo, drželi hlídku u ohně atd.. Jenže rozpor mezi 2 nejvyšími autoritami vedl ke vzniku dvou kmenů a docela zřejmému rozdělení na Heroes vs Villains. To nejzajímavější přišlo však záhy, kdy autorita kladná postupně přicházela o své členy, ti totiž začali přecházet na stranu zla a nezdráhali se žádných krutostí. To vše vyvrcholilo v momentě, kdy zbyli v tom dobrém kmeni pouze 2 nejhodnější a nejrozumnější členové, kteří byli druhým značně početnějším kmene šikanováni, utlačováni a nakonec ... ´´neprozradím´´. Vzhledem k tomu, že dobro v tomto filmu rozhodně nevítězí a dějově je to trochu děravé (viz, kde skončil ten dospělák), tak nemůžu jít na maximum, ale byl to drsnej film, kterej jen potvrzuje, jak jsou lidi snadno zmanipulovatelní a v atypických podmínkách se nebojí zabíjet i své kamarády. 75% ()

honajz2 

všechny recenze uživatele

Právě dnes jsem dočetl knihu, která si mě naprosto získala a připadá mi naprosto dokonalá. Sice mi zbývalo nějakých 40 stran do konce a já jich za den přečtu obvykle tak 10-15, ale to finále bylo tak neskutečně napínavé (a taky dost drsné), že jsem prostě chtěl vědět, jak to celé dopadne. A díky tomu jsem si rozhodl, že se dneska večer podívám na jednu z těch zfilmovaných verzí. A jsem celkem spokojený. Ono zfilmovat tuhle knihu rozhodně není lehké, musíte udržovat tu pomalou podmanivou atmosféru a zároveň pomalu rozvíjet psychologii postav. Tady se ta psychologie postav vzala hopem, nešla do hloubky, což je mi líto, ale jinak ten film má silnou atmosféru (každopádně v knize je o něco tajemnější a nepříjemnější), má to i drsnost knihy a jedna z nejsilnějších scén v knize, u které jsem se bál, jak bude zfilmovaná, tak mi přišla natočená dost povedeně, i s tou nepříjemnou atmosférou, jako má v knize. Dětští herci hráli slušně. Představitel Ralpha, Balthazar Getty, dokonce hrál i u Lynche, bohužel ti zbylí herci už pak nikde moc nehráli, a to představitel Jacka a Čuňase hrají oba dost slušně a přesvědčivě. Každopádně tahle novější filmová adaptace se podle mě povedla celkem dobře, jenom to mohlo víc jít do psychologie postav a byl bych spokojený. 4* ()

pornogrind 

všechny recenze uživatele

Ocitáme se na opuštěným ostrově(nádherná panenská příroda).  kde ztroskotá skupinka dětí. Vzniklé situace a podmínky je rázem donutí aby se začali chovat co nejvíc jako dospělí. Vše se postupně začne zvrhávat a rozdělují se na dva tábory. Od dospělých( z lidské povahy) si berou snad jen to nejhorší a postupem času se začnou měnit v divochy. Přiznávám se, že jsem od filmu čekal asi něco víc nebo možná trochu jiný zpracování. Trošku svižnější a záživnější byla až poslední půlhodinka. ()

Galerie (29)

Zajímavosti (11)

  • Jako Pán much je označován Belzebub, což je podle křesťanské mytologie jedno ze jmen pro ďábla. Jiné zdroje uvádějí, že Belzebub je jeden ze sedmi princů pekel, konkrétně démon obžérství. (Lukadlo)
  • Film byl natočen už v roce 1988. (ČSFD)
  • V příběhu jsou všichni dospívající chlapci zároveň kadeti vojenské akademie. A z historických pramenů vyplývá, že na vojenskou akademii by tehdy neposlali jen tak někoho, pokud by neměl předčasně rozmanitý trestní rejstřík. Znamená to, že nejspíš každý z chlapců v minulosti něco spáchal (například Jack měl v minulosti ukradnout auto a jet s ním po dálnici) a sklon ke zločinnému chování většiny z nich to jen potvrzuje. (Nick321)

Související novinky

Režisér Všemocného chystá novou sci-fi

Režisér Všemocného chystá novou sci-fi

28.04.2019

Režisér Neil Burger (Všemocný, Divergence) spoustu lidí překvapil svým letošním odklonem od oblíbeného žánru sci-fi, když natočil remake francouzské komedie Nedotknutelní s Bryanem Cranstonem a… (více)

Reklama

Reklama