Reklama

Reklama

Létání pro začátečníky

  • Island Northern Comfort (více)
Trailer 3

Obsahy(1)

Bojíte se létat? Oni taky, ale rozhodli se to řešit. Přepracovaná podnikatelka, válečný veterán a výstřední influencerka se svým zakřiknutým partnerem se pod odborným dohledem vydávají pokořit svůj strach z létání. Na konci špičkového kurzu měl účastníky čekat krátký let, místo toho se však vydávají na Island. Odložený let, náhradní nezkušený lektor, turbulence a závada na letadle jsou pak jen začátkem cesty lemované šlamastykami. Když je nesourodá skupina nakonec donucena strávit noc v luxusním hotelu uprostřed islandské pustiny, začíná přituhovat a strach z létání se stává tím nejmenším problémem. Turbulentní komedie Létání pro začátečníky odhaluje ty nejbláznivější lidské vlastnosti, které se ukážou vždy, když se to člověku nejméně hodí. (Aerofilms)

(více)

Videa (4)

Trailer 3

Recenze (36)

Renfield 

všechny recenze uživatele

Let na Island, ten nejlepší možný závěr kurzu proti strachu z létání, vůbec, když je to let téměř bezproblémový. Čtveřice účastníků, které pravděpodobně nepojí nic jiného, než právě strach z létání, dokáže zaujmout už před odletem. Aby u toho zůstalo, s postavami se příliš nepracuje, takže do absurdity vyhnané dění v islandské verzi hotelu Overlook, příliš nefunguje. Nebo takhle, funguje jako relativně vtipná přehlídka povahových změn pod tlakem, kde se v některých případech tak zásadní změny vzaly, není úplně jasné. Nějaký smysl dává snad jen Edward, jenž si vzpomene na svoji službu vlasti. On sám je také nejzajímavější postavou, zbytek ho spíš doplňuje. Zřejmě je lepší nad tím příliš nepřemýšlet, nakonec stejně jako před prvním letem. 60% ()

annihilation odpad!

všechny recenze uživatele

Nebylo by trefnější, kdyby se snímek jmenoval "Komedie pro začátečníky"? Protože vyzní humorně, jen pokud jste v životě žádnou komedii neviděli. Problém spousty snímků spočívá v tom, že se jim nedaří příběhem poslepovat vtipy a jsou neucelené - tady šel scénárista proti proudu a z ryze originálního námětu se mu podařilo vytěžit hodinu a půl nekonečné nudy. Z části proto, že komorní výběr pěti hlavních postav  vůbec nefunguje jako celek, ale především pro absolutní bezduchost a nevtipnost. ()

Reklama

POMO 

všechny recenze uživatele

Pokud se bojíte létání, bude vám film něčím blízký, najdete se v postavách. Jejich fobii se věnuje vydatně. Já ho ale dokoukal spíše s údivem. Dávno jsem neviděl film, natož komedii, u kterého bych natolik nechápal, proč se ve většině scén postavy chovají tak, jak se chovají. A který by byl jako komedie tak krutě nevtipný. Dokonce i instrumentální hudba v něm je nefunkční a doprovodné písničky nesmyslně vybrané. ()

Devadesát Dva 

všechny recenze uživatele

Ísland... grand, is it? Asi nejvíc ne-islandsky působící film, co jsem viděl, ta snaha o to být international je tu přeci jen trochu vtlačená. Jednak je to anglicky a islandštinu tu člověk slyší možná tak v přízvuku (který jsem ale u rozhovoru odbavovací přepážky chytal s malým úsměvem) a v horké lázni a pár záběrech krajiny, ale jinak jakoby nic. 'Northern Comfort' se točí okolo skupinky lidí, kteří mají panický strach z létání. Svoji fóbii se snaží vyřešit tím, že navštěvují ekvivalent AA, 'Fearless Flyers', kurz, který se chystá otestovat svoje účastníky finální zkouškou letu na krátkou vzdálneost na lokaci, tam chvíli pobýt a pak letět zpátky. Jenže vše se samozřejmě zkomplikuje a u každého trochu jinak. Postupně trochu odkrýváme životy a motivace postav a film jede v klasickém mixéru, kdy se zápletka zamotává a komplikuje, jenže holt to není Guy Ritchie. Nebylo to špatné, řekl bych, že je to o něco málo slušnější, než odráží zdejší hodnocení, ale chybí tomu větší výraznost vlastně v čemkoliv. Je to roztáhlá věcička, na kterou se dá dívat, když se vám nechce příliš věnovat pozornost příběhu, ani filmu. Hafsteinn Gunnar Sigurðsson holt není velká islandská filmová naděje, jako Guðmundur Arnar Guðmundsson, ale spíš rutinér. 6/10 ()

Arsenal83 

všechny recenze uživatele

Zo začiatku fajn humor, dobré narážky, dokonca by som povedal, že až trefné konštatovania toho, kto je dnes influencer: "V podstate mi len fotí zadok a oni ma sledujú". A hoci film samozrejme neponúkne nič, čo by strach z lietania odstránilo, naopak, skôr ho znásobí, nemalo to zlý vývoj, až kým to prestávalo byť o tom lietaní a odrazu sme sa dočkali humoru typu muž mužovi krásne olíže plešinu a voľne prechádzajúc ruka v ruke mu potom fajčí priamo pred jeho frajerkou. Viem, že stará škola ako nejaký trápny Funes či Sellers, to je už dávno preč, ale tak toto mi už príde tak nejak cez čiaru aj v rámci žánrového prvku nazvaného "absurdnosť". Zrejme som sa málo pohyboval v Hellebrandtovych kruhoch. ()

Galerie (20)

Zajímavosti (5)

  • Když skupina nastupuje do letadla, je záběr na vnější část letadla. Letadlo má zjevně nasazené kryty motorů a není připraveno k letu. (Johnny.ARN)
  • Natáčanie prebiehalo od januára do marca 2022 v Mývatn, Reykjavík (Island) a na miestach v Spojenom kráľovstve (Gatwick) a Francúzsku. (Arsenal83)
  • Scény letiska boli natočené na letisku Gatwick na južnom termináli, ktoré bolo počas pandémie Covid-19 zatvorené a niektorí pracovníci bezpečnostnej služby boli požiadaní, aby si zahrali ako komparzisti - do filmu sa ale dostal len jeden z nich, zvyšok bol vystrihnutý. (Arsenal83)

Reklama

Reklama