Reklama

Reklama

Strážci

  • USA The Watchers (více)
Trailer 12

Obsahy(1)

Osmadvacetiletá umělkyně Mina zabloudí v rozlehlém, dosud neobjeveném lese v západním Irsku. Když Mina najde úkryt, ocitá se nečekaně vedle tří cizinců, které každou noc sledují a pronásledují tajemné bytosti. (Vertical Entertainment)

Videa (3)

Trailer 12

Recenze (108)

Warhorr 

všechny recenze uživatele

Nevím co je větší zhovadilost, jestli film nebo kniha ( u nás vyšla jako Zloději tváří ). Ta byla tím největším hororovým brakem, který se mi kdy dostal do rukou a tohle jsem dal vlastně jen ze zvědavosti. Partička lidí uvězněná v baráku kdesi v lese, odkud můžete ven pouze za denního světla a musíte dodržovat jakási pomyslná pravidla abyste přežili. Nepříliš sympatické postavy, atmosféra moc nefunguje, gore žádný, jumpscare žádný, monstra nejde ani pořádně vidět. Aspoň, že tu není kladen důraz na sbírání oříšků a bobulí jako v knize, to bych rázem vypnul. Potěší fajn hudba a opravdu jen lehký twist na konci. Jinak je to vlastně stejný zklamání jako, pro mě zcela nepochopitelně, vyhajpovaná kniha. ()

darkrobyk 

všechny recenze uživatele

Lesní pagan horor o sebepoznání, lese, dávných silách a lidech, co vyrvali své kořeny z matky Přírody a vybudovali si jiný svět. A tak jak nedokázali žít vedle světa původního, proto se ho pokusili zničit, tak ani dnes nedovedou vedle sebe žít různé světy, aniž by si nešly navzájem po krku. Podobenství, které bych ani kvůli elfům, z nichž jsou zde padlí andělé, nenazýval fantasy. Snad jedinou nadějí pro nějaké budoucí sblížení se stávají míšenci, co v sobě mají od obojího. Kdo čeká prvoplánový horor, bude dozajista zklamán. Zrcadla jsou brány, ale klamou, otáčejí obraz, křiví ho. Zrcadla jsou nebezpečná. A nejen skrze ně se postavy chovají stále častěji jinak, než by divák očekával. Síla lesa je totiž dostatečně velká na to, aby jednoho zlomila. Paralela s Velkým bratrem na videokazetách byla vše vypovídající. A popravdě, ani jsem zprvu příliš nevěřil autobusu, co se najednou objevil na cestě. Temný les, temné duše, ale možná ne až tak temná budoucnost. ()

Reklama

kenkaku 

všechny recenze uživatele

Její otec natočil náhodou před 25 lety hit (stejně jako Opus náhodou vyplodil Live is life) a od té doby cpe všem okolo přesvědčení, že je geniální scénárista. Je logické, že té iluzi neunikla ani dcerunka. Co je horší, že dcerunka někde nabrala dojem, že to mohla i podědit… tak napsala zaručený hit a zaškemrala u tatínka o peníze, aby ho mohla natočit. Jenže ona se z toho vyklubala (nečekaně) píčovina. Ale nehorázná. Kdyby nechala napsat scénář někomu s talentem, mohlo to dopadnout mnohem lépe, protože okoukala techniky co (režisérsky) fungují a do té doby než “chcíplo auto v lese” jsem měl pocit, že “by to i šlo”. Pozn.: jaká je logika vylézt uprostřed lesa z auta a začít řvát “haló, potřebuji pomoc”. Jako, že by pomohly veverky? Ach jo… ()

NiWi 

všechny recenze uživatele

Docela povedený debut pokračovatelky filmového odkazu Shyamalanů. Dcera se evidentně potatila, a její první film snese co se řemeslného zpracování a výpravy týče přísnější měřítka. Příběh filmu a jeho mysteriózní stránka je navázaná na zajímavou a neokoukanou mytologii, která se ale zbytečně prezentuje až moc rozmáchle, a přitom by daleko lépe fungovala jako lokální záhada. Atmosféra není špatná, ale celkově je na tento typ žánru až moc "vanilla". V zádech vás téměř nikdy nemrazí, a horor hodně ustupuje do pozadí na úkor mysteriózního thrilleru, který bohužel nemá vždycky ty správné grády. Postavy jsou až na ústřední Dakotu Fanning dost nezajímavé, a různý symbolismus se kolem nich daří vykreslovat tak napůl. Nakonec však jablko nepadlo daleko od stromu, a jedná se o lehce zapomenutelnou, ovšem řemeslně zručně zvládnutou mysteriózní jednohubku. ()

TheEvilTwin 

všechny recenze uživatele

Hodnotit samotný nápad a mytologii kolem Strážčů, je to jasná pětka jak vyšitá, a to ikdyž je zde poměrně nedotažená a velmi, velmi povrchně načrtnutá, tak je jasně vidět, že z toho nápadu by šlo do budoucna vytřískat hodně pozornosti. Když bych ale měl hodnotit film jako celek, mé hodnocení z průměru klesalo k závěru na 2* a ze samotného finále jsem byl tak rozhořčen, že jsem měl chuť jít i na 1*. Shyamalanova dcerka si tímhle filmem totiž při vstupu do režiserského světa neudělala příliš dobrou vizitku, jelikož celá tahle věc nedává při větším zamyšlení nejmenší smysl, pravidla filmu se tady tvoří za chodu "jak se komu zachce" a ikdyž je ústřední motiv víc než dobrý, celé jeho provedení je až bolestivé. První půlka nám odhalí, kam se bude děj vyvíjet poté, co se Mina ztratí v lese a divák se jen modlí, aby došlo i na zodpovězení mnoha a mnoha otázek, které film v první části položí. K mé radosti se pak vše zodpovědělo a musím říct, že první setkání se Strážci bylo atmosfericky hutné a ve filmu až přelomové. Bohužel s dalším odhalování mytologie divákova úvodní radost pomine, když zjistí, že s blížícím se závěrem si tady tvůrci vycucávají věci z prstu, postavy se chovají extrémně nelogicky a celé nastavené hranice okolo toho, co Strážci (ne)mohou se tady bourají dle nálady režisérky. Z filmu, který měl potenciál uvést Ishanu Shyamalan do světa filmu jako královnu hororu, se stal brak, na který si i náročný divák za týden bohužel nevzpomene, což je vzhledem k očekáváním dramaticky zpackaný výsledek. ()

Galerie (15)

Zajímavosti (4)

  • Režisérka Ishana Shyamalan priznala, že keďže film vznikol z podpory jej otca Shyamalana, téma rodinkárstva "je úplne na mieste". Doplnila: "Mala som veľký strach z toho, aké dôsledky to môže mať a či budem súdená. Vzhľadom k tomu, že som sa narodila do tohto života a mám rodičov v tomto odvetví, je tu určite určitá výhoda, ako do tohto odvetvia vstúpiť, máte jednoducho ten pocit, že to môžete dosiahnuť - myslím, že rovnako ako u akéhokoľvek dieťaťa, ktoré sa venuje odboru svojich rodičov." (Arsenal83)
  • Natáčanie prebiehalo v Dubline, Wicklow a Galway (všetko Írsko) od júla do septembra 2023. (Arsenal83)
  • V originále má film název The Watchers, v Británii a Irsku však došlo k přejmenování na The Watched kvůli možné záměně se seriálem The Watcher (od r. 2022). (NiWi)

Reklama

Reklama