Reklama

Reklama

Epizody(26)

Obsahy(1)

Justy Ueki Tylor se do armády přihlásil proto, aby měl co nejpohodlnější život. Jenže krátce potom, co se nechá naverbovat, vypukne válka s Raalgonskou říší. Tylor neuvěřitelnou náhodou zachrání stárnoucího generála, za tento čin ho povýší a je mu svěřeno velení lodi Soyokaze, konečně se stává titulním Nezodpovědným kapitánem Tylorem. Tylor, ač dobrovolník, nemá pro vojenský život povahu. Odmítá vydávat rozkazy, střílet a nejraději by byl, kdyby na lodi prostě byla legrace a zábava. Jeho patologické pohodářství pěkně leze na nervy sympatické, leč poněkud upjaté, důstojnici Yuriko Star. Ta by ráda viděla na lodi discíplinu a výkonnost. Jenže Soyokaze není jen starý vrak, je to také loď, kam se posílá za trest. Posádka je plná vzpurných elementů, lodní doktor je ožrala a tak dále. Časem se však ukáže, že pro takovouhle posádku je Tylor se svým trošičku Švejkovským přístupem pravým požehnáním. A navzdory mnoha vadám má Tylor přeci jen jednu výbornou velitelskou vlastnost, neuvěřitelné štěstí.

Tento seriál nám ukazuje válku trochu jinak než skrze hrdinství a utrpení. Válka i když je hrozná, může být někdy i docela směšná a při tom všem stále dost smutná. Válka dokonce může být i docela fajn, ale musí se vést tak, že to vypadá, že se nevede. Celý seriál lze považovat za veselý hold pacifismu.

Jedná se o jedno ze starších děl režiséra Kôichi Mashima, kterého čeští otaku znají hlavně jako tvůrce seriálů Noir, .hack//SIGN či Madlax. Oproti témto pozdějším dílům v Tylorovi Mashimo dokazuje, že vážná témata umí zprostředkovat i nevážně. (Subjektiv)

(více)

Recenze uživatele Mantis k tomuto seriálu (1)

Musekinin kančó Tylor (1993) 

Nezodpovědný kapitán Tylor je nepříliš známe anime od velmi známého režiséra. Musím přiznat, že je to pro mne osobní záležitost. Ve zkratce: animace ***, hudba ***, příběh ***, zábava ***** a kapitán Tylor s posádkou Soyokaze, to je celá hvězdná obloha. I když použijí geometrický průměr, tak to méně jak 5* nevychází. ()

Reklama

Reklama