Reklama

Reklama

Hrozba z nebe

(TV film)
  • Kanada Lightning: Bolts of Destruction (více)

Obsahy(1)

Obyvatelé městečka Bell Point v Oregonu jsou vyděšeni nedávnou vlnou děsi-vých bouří plných blesků, jejichž následkem bylo založeno nemálo požárů, výpadků proudu a přerušení veškerých komunikací. Výzkumníci i vysocí úředníci jsou vzniklou situací zmateni. Všichni jen vědí, že se musí něco stát než panika ve městě překročí míru únosnosti. Valerie Landisová, pracovnice universitního výzkumu, specialistka na lokální bouře, během svého výzkumu zjistila, že počasí může je ovlivněno slunečnými skvrnami. Zjistí, že tyto světelné útoky se vznikajícími podmínkami jednou sloučí v jednu velkou ničící katastrofu... (Intersonic)

(více)

Diskuze

Patrick_VI.

Patrick_VI. (hodnocení, recenze)

Teda, nebýt toho "silného lidského rodinného" příběhu, byla by to jen další katastrofická katastrofa ...

Zajímalo by mne, jaké ještě scénáře si dokáží autoři katastrofických filmů vymyslet, než se konečně trefí do nějakého, u kterého se budu bát. Už jsem toho viděl tolik, že začnu být na katastrofické filmy alergičtější, než na jarní pyly. Naštěstí má ta bedna vpínač, na rozdíl od těch olší venku. Zatím jsem ale v takovém "cimrmanovském" stavu, kdy mě zajímá, jestli i další katastrofický film bude stejně slabý, jako ten předchozí ...

Šmarja, proč to pořád točí? To mají Amíci frustraci z toho, že nedokážou ovládat počasí a další "kosmické jevy"? Plus že je mašíruje jejich vlastní vychvalovaná superdemokracie? Jiný důvod mne nenapadá. Proto do toho asi vždy nacpou i osobní statečnost jednostlivce, obvykle jdoucího proti "systému" nebo "autoritě". Potřebovali by chodit k psychoušům fakt asi všichni.

Pro ty, kteří školy nemají pár "katastrofických" příkladů: "Stlačení magnetického pole" je něco jako napěchování gravitace do boty, aby si ji kosmonaut mohl na oběžné dráze nazout a nepoletoval po stanici a neumlátil se o čudlíky. Ještě horší rádobyvědeckotechnickásračka je přepólování Země EMP (elektromagnetickým pulsem). Magnetické pole Země je zjednodušeně vytvářeno různě rychlou rotací různých vrstev kovového jádra Země (hodně moc zjednodušeně něco jako když se točí rotor v elektromotorku), takže jde o tak gigantické síly, že nějaké "uprdnutí" u severního pólu je Zemi šumafuk. Podobně nemá manetické pole Země prakticky žádný vliv na energii uvolňovanou z bouřkových mraků, to je "záležitost" lokálního rozložení elektrického náboje v bouřkových mracích. A zase je tu "energie bouřky" nesrovnatelná se silami, které na ni mohou působit prostřednictvím magnetického pole Země. Nehledě na to, odkud bere bouřka "sílu"? Samo, že ze Slunce. Jako všechny atmosferické jevy, pokud pomineme geotermální energii, Coriolosovy síly apod. Takže šance, že by se vytvořila nějaká "globální superbouře" s významně nadprůměrnou energií je utopie na třetí, to by se muselo Slunce nejprve zcvoknout a přismažit to tu fest. To by nám pak ale nějaká bouřka byla šumafuk, bo bychom se dřív uškvařili. Natož teda aby pak nsatala doba ledová, že. Po přismažení Slunkem ... Taky je hezké, jak jim vždy všude vyhoří elektrika, že dráty a přístroje srší jako prskavky a ohňostroj, nevyhodí to nikdy jističe (u mne doma stačí, když blběji prdne 1 žárovka nebo když přejedu kolečkem od křesla kabel k vysavači ...) a do toho jim vždy fungují počítače a další zařízení. A ještě si neodpustím vypíchnout jedno podobné superúžasné technické faux pas - poté, co odpálí onen EMP, který spolehlivě likviduje polovodiče a další elektroniku, tedy i počítače apod., naváží superhrdinové internetové spojení ze severního pólu jakoby se nic nestalo (:-))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))

To už je lepší ta karkulka s babičkou, co vyskočí vlkovi po hodině trávení z rozpáraného břuchu ... 

Reklama

Reklama