Reklama

Reklama

Mastičkář

Polsko, 1981, 128 min

Obsahy(1)

Známého chirurga opustila manželka a dcera, začne tedy pít, zraní se na hlavě a ztratí paměť. Pomalu se mu vracejí lékařské znalosti a schopnosti, přičemž se z něj stává místní léčitel. Kým doopravdy byl, si však nepamatuje. (Filmbox)

Recenze (97)

Necrotongue 

všechny recenze uživatele

V záplavě vánočních slaboduchých romanťáren a letos,bohužel i ubohých pohádek působí Mastičkář jako sladký,teplý punč potom,co se člověk vrátí z mrazu.Jde o perfektní ukázku toho,že je možné natočit romantický film,který osloví i cynika.Polští tvůrci nedoplnili romantiku obvyklou,plytkou komedií,ale vsadili na drama a kvalitní herecké výkony a výsledek se dostavil.Nejvíc oceňuji to,že nejde jen o prvoplánový doják,ale o film,který staví na zajímavém příběhu.Spokojenost! ()

progression 

všechny recenze uživatele

Přiznám se, že film mi léta unikal, lépe řečeno jsem o jeho existenci (i jeho knižní předlohy) neměl ani tušení. O to to včera bylo větší překvapení a jednalo se opravdu o hodně silný a emotivní zážitek. Vypointovaný příběh, který se klidně mohl stát (hranice mezi úspěchem a neúspěchem a existencí a "neexistencí" je opravdu velice úzká), výborné herecké výkony, nádherná Anna Dymna (na těch více než 30, co jí tehdy bylo opravdu nevypadala), zajímavé exteriéry i hudba a hodně velice emotivních scén. Ty ale do silného příběhu patřily a nenechaly diváka ani na chvíli vydechnout či se od příběhu odpoutat. Přesto, že jsem byl do příběhu plně vtažen, několikrát jsem se přistihnul, že se mi "asocioval" Jean Valjean, při některých vesnických scénách zase tak trošku "Želary". Ten název filmu mne zpočátku trochu zmátl, dovedl bych si představit trošku jiný a výstižnější překlad. V té polské kinematografii (a kultuře obecně) je opravdu hodně drahokamů a tento k nim (podle mého názoru) určitě patří. Při mnoha dalších asociacích se mi vybavil i film "Bohové", ale chirurg/mastičkář (Wilczur/Kasiba) zdaleka tolik nehulil :-) ()

Reklama

Bezmenny 

všechny recenze uživatele

Sú Vianoce, tak všade, kde prídem, je zapnutý televízor. A stále v ňom nič poriadne. Keď tu zrazu - mastičkár. Najskôr som si myslel, že to je ďalšia hlúposť. Veľmi sa Ti ospravedlňujem, mastičkár a skladám klobúk. Bolo to jednoduché, ale nesmierne zaujímavé - bol som vtiahnutý do deja za pár minút a nevedel som odísť, kým som nevidel koniec. Naozaj to stojí za to.... ()

anderson 

všechny recenze uživatele

ČESKOSLOVENSKÁ TELEVÍZNA PREMIÉRA: ČST 1 = 5.4.1985, réžia slovenského znenia = (ČST Bratislava) - V ČST uvedené ako dvojdielny film. - Nikdy nezabudnem na scénu, keď slávny chirurg - toho času vandrák - ide operovať chromého mladíka, syna bohatého sedliaka. A ako pracovné nástroje si vezme - mimo iné - dláto a kladivo. Samozrejme sterilizované ! --- Pozeral som to v kruhu rodiny a bol to jeden z najsilnejších kolektívnych zážitkov. Emocionálne tlačidlá komerčnej kinematografie zafungovali a vôbec sa za to nehanbím. --- Moje úprimné PÁNBOHZAPLAŤ vyslovujem nadšencom, ktorí do poľského DVDripu naštepili geniálny slovenský dabing ČST Bratislava, v hlavnej úlohe s dnes už legendárnym PAVLOM MIKULÍKOM. (31.5.2009) ()

ti88na 

všechny recenze uživatele

Viem, že som to ako malá videla, dokonca som si pamätala niektoré scény, ale bez váhania som využila možnosť a film si pozrela a zahmlené spomienky oživila. Veľmi pekne a ľudsky podaný príbeh výnimočného muža, ktorý je verím aj solídnym spracovaním svojej knižnej predlohy. Samozrejme že film ma nalákal hneď sa pustiť aj do knižky. Je to asi jediný poľský film, ktorý som kedy videla, ale v zásade mu nemám čo vytknúť. Pôsobí možno trochu staršie ako v skutočnosti je, ale vôbec mi to neprekážalo, páčilo sa mi, že herci pôsobia veľmi reálne a zo života, žiadny výberový zmes krásavcov a krásavíc. Pár citlivých scén mi dokonca aj mierne zahmlilo oči tlačiacou sa slzou. ()

Galerie (13)

Zajímavosti (3)

  • Vo filme môžeme vidieť automobily dnes už veterány Studebaker Dictator 6 z roku 1928, Essex Brougham z roku 1930 a motocykel Ardie DBK 503 Berlin z roku 1933. (Raccoon.city)

Reklama

Reklama