Reklama

Reklama

Mastičkář

Polsko, 1981, 128 min

Obsahy(1)

Známého chirurga opustila manželka a dcera, začne tedy pít, zraní se na hlavě a ztratí paměť. Pomalu se mu vracejí lékařské znalosti a schopnosti, přičemž se z něj stává místní léčitel. Kým doopravdy byl, si však nepamatuje. (Filmbox)

Recenze (97)

Arsenal83 

všechny recenze uživatele

K poľským filmom sa nedostávam často, ale pokiaľ sa už k nejakému dostanem, nie som sklamaný. V tomto prípade som dokonca nadšený. Pekné dielko s citlivo zahranými postavami. Veľmi sympatická poľská herečka pôsobiaca ešte tým skutočne nevinným dojmom, že človek na chvíľu aj zabudne v akej dobe to človek žije. Veď ako Oscar Wilde, pravdepodobne vtedy ženatý homosexuál, vtipne povedal: „Príliš mnoho líčidiel a príliš málo oblečenia je u ženy vždy príznak zúfalstva.“ A hlavná hrdinka je presný opak, aké to šťastie. Takisto vynikajúci hlavný herec a pomerne strhujúci dej v poetickom poňatí. Nemám čo vytknúť. ()

filipvrbik 

všechny recenze uživatele

Velmi sugestivní film, o příběhu doktora,který ztratí paměť a později se stvá mastičkářem ( řekl bych spíš ranhojičem) (škoda,že jsem ho neviděl v orginálním znění) . No to léčení probíhalo jak ve středověku (a asi i v roce 81, kdy byl film natočen to nebylo o moc lepší na vesnicích, něco si pamatuju). Jeden z nejlepších polských dramat...90% ()

Reklama

Elgin 

všechny recenze uživatele

Este si zivo pamatam ako ceskoslovenska televizia vysielale tento film na dvakrat - zrejme aby zaujali a napli divaka. Naprosto som bol fascinovany tymto pribehom ked som to videl ako maly chlapec a nebol som sam kto nemohol oci odtrhnut od TV. V pribehu sa pan doktor opijal denne a po jednom z jeho mnohych prepitych vecerov ho banda lupicov okradla a zbila, on nasledne stratil pamet, ale stale bol vyborny a schopny lekar co mu i zostalo po tejto udalosti. Ludi liecil bez naroku na placu a bol vyhladavanim mastickarom v okoli. Onedlho mu cestu skrizi jeho vlastna dcera o ktorej nevedel roky a na zaver tohto famozneho pribehu jej zachrani zivot a vsetko sa k lepsiemu obrati.. tak to bolo len na okraj. Na svoju dobu naprosto skvely snimok o ludskosti, zavisti a laske k bliznemu. 99% ()

radektejkal 

všechny recenze uživatele

Nejsem člověk romantický, ale jsem (asi jako většina z nás) člověk sentimentální; a právě "Znachor" (polštináři nechť poradí, co se všechno za tímto slovem skrývá, mastičkář asi není ten nejtrefnější překlad - šlo především o chirurga) je film určený sentimentálnímu diváku. Zápletky ano, místy až hrozící smrtí, ale vyústění šťastné ve všech ohledech. Vyprávění Tadeusze Dołęgy-Mostowicze (1898—1939) převedl Jerzy Hoffman do řeči pohybujících se obrázků s naprostou suverenitou, nepodcenil vůbec nic: vedení herců (důstojnost, věrohodnost), autentičnost prostředí, dokonce i hudba je pro mě přijatelná. První filmové zpracování Znachora pochází z roku 1937 v režii Michala Waszyńského - slovo remake by tu bylo nepřípadné (jako ostatně skoro vždy). ()

kolemjdouc 

všechny recenze uživatele

tak jistých pět jsem snad ještě nikdy nedala.Podle tohohle filmu by se měli vyučovat na školách studenti všech filmařských kateder.Scénář podle kterého jede děj velmi plynule bez natahování času situací jako je třeba záběr z operací apod.Film nabitý dějem.Velmi profesionální záběry kamery . Exteriéry byly velmi vhodně vybrané vzhledem k době ve které se měl příběh odehrávat a minimum násilnických scén!Zmínit se musí velmi profesionální herci.a samozřejmě opět perfektní slovenský dabing který byl v té době samozřejmostí. ()

Galerie (13)

Zajímavosti (3)

  • Vo filme môžeme vidieť automobily dnes už veterány Studebaker Dictator 6 z roku 1928, Essex Brougham z roku 1930 a motocykel Ardie DBK 503 Berlin z roku 1933. (Raccoon.city)

Reklama

Reklama