Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Policie přijíždí do bytu manželů Nejtkových, kde najdou mrtvou ženu, Evu Nejtkovou, a jejího zraněného manžela Zdeňka v bezvědomí, který se podle všeho postřelil brokovnicí. Vyšetřování se ujímá kapitán Hora, který s kolegy začíná zajišťovat stopy, které by pomohly případ objasnit. Zajímavá je pro Horu například skutečnost, že vrah, který zabil ženu úderem do hlavy a rozbil přitom velké akvárium, pečlivě posbíral zlaté rybičky a umístil je do malého akvária. Správný směr, kterým se má vyšetřování ubírat, policistům přihraje náhoda, když se jim podaří zadržet muže, který dodával Nejtkové přímo z výroby kartony přísně evidovaných léků, psychofarmak, která je pak prodávala narkomanům. Protože se však v bytě nenajdou ani drogy, aby peníze, které Nejtek krátce před vraždou vyzvedl ze spořitelny, zaměří se pozornost policistů na narkomany, "práškaře", které Nejtková zásobovala. Všichni, které se jim podaří vypátrat, však mají na dobu vraždy alibi. Nesprávnou stopou se ukáže také soused Karásek, se kterým se žena často stýkala. Ten od ní sice kupoval léky, aby je pak prodával dál, ale na dobu vraždy má také alibi. Zraněný Zdeněk Nejtek nejeví příliš ochoty s policií spolupracovat a sotva se trochu zotaví, uprchne z léčebny a přizná se Horovi, že manželku zabil on v opilosti, a když se probral, chtěl se zastřelit. Hora však muži s pocuchanými nervy příliš nevěří a dál pokračuje v pátrání... (oficiální text distributora)

(více)

Recenze (61)

WANDRWALL 

všechny recenze uživatele

Klasika, až Čapkovská. člověk zabije člověka, ale má rád zvířátka a na to dojede. Mám rád statistiky, takových přípádů se děje tak málo, že asi o každém byl natočený film, ba možná i víckrát, neb pravděpodobnost, že se to stane, je velice nízká. Vedle ale této situace je zde především zajímavé to hlavní a tím jsou mezilidské vztahy. Motivy lidí, a pro mě to je zajímavé a taky díky za to tempo, neb díky němu mě atmosféra takových filmů přeladí do klidu, když to potřebuji. ()

D.Moore 

všechny recenze uživatele

Více než dobrá detektivka s více než dobrým obsazením a více než zajímavým příběhem. Vyšetřování vedené lidským Radovanem Lukavským je radost sledovat, ovšem také Oldřich Vízner, kterého jinak nemám vůbec v oblibě, tady podal velice slušný výkon. Atmosféru dokresluje super hudba Jiřího Šusta... A závěrečné odhalení dovede překvapit. Jednoznačně nadprůměr se spoustou nápaditých záběrů "z první osoby" a působivou finální barevnou psychedelií. ()

Reklama

quiz 

všechny recenze uživatele

Zlatá to doba... Tak tahle "skvělá" doba se svojí přezaměstnaností - kdy na jednu vraždu byla vyčleněna mordparta, která čítala 5 soudruhů a jednu soudružku písařku, nakonec zřejmě celé osazenstvo místního VB - přinášela pravděpodobně...vždy jenom postupně případ po případu. Když byl rozlousnut jeden, potom se teprve mohl udát další (nakonec, malé město, že...) a celá mordparta se potom opět přesunula o dům dál. Zlý Karel Augusta zásoboval - samozřejmě z ciziny - místní městys jakýmysi blíže neurčenými pilulkami, které vyvolávaly absťák hodný tak přinejmenším cracku nebo pervitinu....i když ta vražda by se klidně dala přirovnat k došlým zásobám heroinu. Ještě, že si pan Bedrna vzpomněl, že někdo v taxiku kouřil a pan Vyskočil byl přece nekuřák. A šup....už ptáčka měli. Celé je to nemastné, neslané, utahané....ovšem Hraběnka (známá to postava pražských vináren pochybné pověsti) si vydělala nějakých 70 Kčs jako kompars za sezení na lavici a čekání na výslech....no, alespoň něco. ()

HonzaBez 

všechny recenze uživatele

Průměrná detektivka s drogovou tématikou, na níž je dost znát, že vznikla v době normalizace. Herecky je tu docela zajímavý  "duel" Lukavského s Víznerem. Příběhově je to ale trošku překombinované a hlavně za mě s dost odhadnutelným pachatelem. Co tedy moc nechápu, proč na sebe dotyčný policii zbytečně upozorňoval (viz jeho telefonát do bytu Nejtkové), když musel vědět, že je přeci mrtvá. ()

klukluka 

všechny recenze uživatele

Solidní detektivka se spoustou podezřelých a na socík poměrně originální a celkem odvážnou zápletkou. Někteří možní pachatelé z toho bohužel na můj vkus vypadli moc rychle - třeba milenec v podání Jiřího Kodeta - mohli nás trochu víc napínat. Zajímavá linka manžela, kterej sám uvěřil, že zavraždil svoji ženu - toho bych nechal spáchat sebevraždu, skutečný vrah by pak byl po dopadení mnohem víc odsouzeníhodný - takhle to byl chudák chlapec, kterej si nemohl pomoct. Jinak se to dost vleklo, byla to trošku nuda. Ale dalo se, viděl jsem už i mnohem horší kusy. ()

Galerie (10)

Zajímavosti (7)

  • Dům, kde bydlí drogová dealerka, je na na drese Janáčkovo nábř. č.p. 126/63. Nárožní pětipodlažní nájemní dům byl postaven v letech 1876–1877 podle návrhu Josefa Schulze, na výsledné podobě se však podílela i stavitelská firma Jindřicha Jechenthala. Autorem sochařské výzdoby je Josef Václav Myslbek. (sator)
  • Pachatel při záchraně rybiček zanechal otisky prstu na nádobách, do kterých je zachraňoval. Kdyby kriminalisté hned na začátku porovnali otisky prstů, pachatel by byl znám v samém počátku příběhu. (sator)
  • Ve filmu se na okamžik objevila i „hraběnka“ – legendární pražská postavička vlastním jménem Heda Bartáková, o které natočil dokument Srdíčko (1988) Filip Renč. (sator)

Reklama

Reklama