foto

Roman Hemala

  • nar. 11.1.1925
    Velká Bíteš, Československo
  • zem. 26.5.2005 (80 let)
    Praha, Česko
  • Sdílet na Twitteru
  • Sdílet na Facebooku

Biografie

Herec Roman Hemala pocházel z Vysočiny, narodil se ve Velké Bíteši. Po válce začal studovat herectví na dramatickém oddělení Státní konzervatoře v Brně, které dokončil v roce 1948. Hned poté získal angažmá v Divadle S. K. Neumanna v Praze, kde setrval po tři sezóny (1949-1952). Na delší dobu se potom vrátil do Brna a v letech 1952-1959 působil v Městském oblastním divadle (dnešní Městské divadlo v Brně).

Koncem padesátých let přišla opět nabídka z Prahy, která se nedala odmítnout – Hemalu oslovil Jan Werich a angažoval jej do Divadla ABC. Tady se Roman Hemala uplatnil v řadě dnes již legendárních her po boku slavných kolegů, některá představení byla zaznamenána i televizní kamerou (například Těžká Barbora z roku 1960). V rámci Divadla ABC, respektive později Městských divadel pražských působil Hemala až do svého odchodu do penze v osmdesátých letech.

Roman Hemala pracoval také pro film a televizi a jeho filmografie zahrnuje desítky titulů, výhradně ovšem ve vedlejších až epizodních rolích. Poprvé byl osloven v době svého prvního pražského angažmá pro film DS-70 NEVYJÍŽDÍ (1949), kde ztvárnil nevelkou úlohu horníka. Následných několik let angažmá v Brně Hemalu z práce ve filmových ateliérech prakticky vyloučilo, znovu se před kameru vrátil až jako člen hereckého souboru Divadla ABC. V bezejmenných rolích se mihnul v umělecky hodnotných počinech jako ...A PÁTÝ JEZDEC JE STRACH (1964) nebo STARCI NA CHMELU (1964).

V menších postavách začal častěji točit v sedmdesátých letech, svou práci dělil mezi film i televizi, účinkoval v inscenacích i seriálech. Z filmových rolí můžeme připomenout jeho výstupy v komediích PÁTEK NENÍ SVÁTEK (1979) nebo V PODSTATĚ JSME NORMÁLNÍ (1981), jako myslivce jej můžeme zaznamenat také v komedii KŘTINY (1981). Jednu ze svých posledních rolí odehrál v kriminálce MRAVENCI NESOU SMRT (1985), v 90. letech se objevil ještě ve dvou filmech ze zahraniční produkce natočených v České republice. Širší možnosti mu nabídla televize, objevil se v řadě televizních seriálů (DOBRODRUŽSTVÍ KRIMINALISTIKY, 1989; PŘÍSAHÁM A SLIBUJI, 1990; NÁHRDELNÍK, 1992; HOTEL HERBICH, 1998), do tohoto formátu ostatně spadá i jeho definitivně poslední vystoupení před kamerou (NEMOCNICE NA KRAJI MĚSTA PO DVACETI LETECH, 2003).

Díky kultivovanému hlasovému projevu vystupoval Roman Hemala často v rozhlase, nejen v úpravách dramatického žánru, před rozhlasovým mikrofónem četl také prózu nebo komentáře k reportážím dokumentárního charakteru.

Roman Hemala zemřel v Praze 26. května 2005 ve věku osmdesáti let. Jeho synem je dlouhodobě populární televizní hlasatel Alexandr Hemala (*1952).

Pavel "argenson" Vlach

Herecká filmografie

Filmy

2003 Pátek čtrnáctého (TV film)
2002 Arianin souboj (TV film)
Borůvkový vrch (TV film)
2001 Ideální manžel (TV film)
Nikdo neměl diabetes (TV film)
2000 Dračí doupě
1999 Návštěva staré dámy (TV film)
Urlaub auf Leben und Tod - Eine Familie hält zusammen (TV film)
1998 Operace Noah (TV film)
1997 Čas jeřabin (TV film)
1996 Dům poslední radosti (TV film)
1994 Diamantové meče
Nebeský pláč
1991 Skládačka (TV film)
1989 Divoká svině
Evropa tančila valčík
1988 Podivuhodný večer se slečnami (TV film)
1987 Hauři
Zuřivý reportér
1986 Jsi krásná (TV film)
1985 Mravenci nesou smrt
1983 ...A bílá bledla, až celkem ztmavla
Jako kníže Rohan (TV film)
1982 Neúplné zatmění
Příhody pana Příhody
Schůzka se stíny
1981 Křtiny
Víkend bez rodičů
V podstatě jsme normální
1980 Ten svetr si nesvlíkej
1979 Historie začíná pod kaštany (TV film)
Jak se naučit švédsky (TV film)
Pátek není svátek
Pyžamo (TV film)
1978 Čistá řeka
Jak se zranit ve službě (TV film)
Píseň o stromu a růži
1977 Hop - a je tu lidoop
Vítězný lid
Všichni proti všem
Zlaté rybky
1975 Medvěd (TV film)
Mys Dobré naděje
Pomerančový kluk
1974 Companiero (studentský film)
Sám proti městu (TV film)
Za volantem nepřítel
1973 Dny zrady I.
Dny zrady II.
1971 Klíč
1970 Bližní na tapetě: Šprýmař (TV film)
1966 Čertouská poudačka (TV film)
1964 ...a pátý jezdec je Strach
Starci na chmelu
1963 Maškaráda (TV film)
1960 Těžká Barbora (divadelní záznam)
1949 DS-70 nevyjíždí

TV seriály

2003 Nemocnice na kraji města po dvaceti letech (TV seriál)
2000 Četnické humoresky (TV seriál)
Návrat (S02E06)
1996 Draculův švagr (TV seriál)
1995 Život na zámku (TV seriál)
Přemysl Otakar II. (S01E23)
Čtyřicet plus jedna (S01E13)
1994 Bylo nás pět (TV seriál)
Laskavý divák promine (TV seriál)
Saturnin (TV seriál)
1993 Arabela se vrací aneb Rumburak králem Říše pohádek (TV seriál)
Pomalé šípy (TV seriál)
1992 Náhrdelník (TV seriál)
1991 Území bílých králů (TV seriál)
1990 Přísahám a slibuji (TV seriál)
Epizoda 3 (E03)
Epizoda 1 (E01)
1989 Dobrodružství kriminalistiky (TV seriál)
Případ pro zvláštní skupinu (TV seriál)
1988 Druhý dech (TV seriál)
Chlapci a chlapi (TV seriál)
Malé dějiny jedné rodiny (TV seriál)
1985 Kamarádi Dobré vody (TV seriál)
Slavné historky zbojnické (TV seriál)
Synové a dcery Jakuba skláře (TV seriál)
1982 Dynastie Nováků (TV seriál)
1981 Okres na severu (TV seriál)
Náhoda (E05)
1980 Čas zakladatelů (TV seriál)
Předvoj nového života (E03)
1979 Dnes v jednom domě (TV seriál)
Plechová kavalérie (TV seriál)
1978 Ve znamení Merkura (TV seriál)
Případ živého muže (E03)
1977 Nemocnice na kraji města (TV seriál)
1976 30 případů majora Zemana (TV seriál)
Dáma s erbem (S02E06)
1975 Nejmladší z rodu Hamrů (TV seriál)
30 případů majora Zemana (TV seriál)
Vrah se skrývá v poli (S01E10)
1962 Tři chlapi v chalupě (TV seriál)

TV pořady

1980 Plavci v pohádce (TV pořad)
1970 Televarieté (TV pořad)

Fanoušci tvůrce

tvůrce nemá žádné fanoušky
Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace