Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Policie přijíždí do bytu manželů Nejtkových, kde najdou mrtvou ženu, Evu Nejtkovou, a jejího zraněného manžela Zdeňka v bezvědomí, který se podle všeho postřelil brokovnicí. Vyšetřování se ujímá kapitán Hora, který s kolegy začíná zajišťovat stopy, které by pomohly případ objasnit. Zajímavá je pro Horu například skutečnost, že vrah, který zabil ženu úderem do hlavy a rozbil přitom velké akvárium, pečlivě posbíral zlaté rybičky a umístil je do malého akvária. Správný směr, kterým se má vyšetřování ubírat, policistům přihraje náhoda, když se jim podaří zadržet muže, který dodával Nejtkové přímo z výroby kartony přísně evidovaných léků, psychofarmak, která je pak prodávala narkomanům. Protože se však v bytě nenajdou ani drogy, aby peníze, které Nejtek krátce před vraždou vyzvedl ze spořitelny, zaměří se pozornost policistů na narkomany, "práškaře", které Nejtková zásobovala. Všichni, které se jim podaří vypátrat, však mají na dobu vraždy alibi. Nesprávnou stopou se ukáže také soused Karásek, se kterým se žena často stýkala. Ten od ní sice kupoval léky, aby je pak prodával dál, ale na dobu vraždy má také alibi. Zraněný Zdeněk Nejtek nejeví příliš ochoty s policií spolupracovat a sotva se trochu zotaví, uprchne z léčebny a přizná se Horovi, že manželku zabil on v opilosti, a když se probral, chtěl se zastřelit. Hora však muži s pocuchanými nervy příliš nevěří a dál pokračuje v pátrání... (oficiální text distributora)

(více)

Recenze (61)

honajz 

všechny recenze uživatele

Je to slabé. Postup policie při vyšetřování je sice co nejblíže skutečnosti, ale případ je poměrně nezajímavý, ono nucené drama a dilema kapitána ohledně mladíka je křečovité, a celé je to spíše dialog za dialogem a popisné. Některé věci nejsou ani pořádně využity a dotaženy (postava Kodeta, sekretářka, bytná) a mohly být. Zajímavé mi přišly jen pokusy s kamerou o pohled jakoby z první osoby. ()

SeanLSD 

všechny recenze uživatele

Poctivá a ľudská kriminálka, ktorá neoslní ani nedonúti zatajiť dych, ale je sympatická výkonmi a prístupom a hlavne ktorá sa k skutočnému stavu reálneho problému toxikomanie - v podobe zneužívania liekov - v ČSSR stavia omnoho poctivejšie, než takmer o desaťročie mladší akčno-feťácky, hysterický a deklamatívny paskvíl MRAVENCI NESOU SMRT, ktorý v dnešnej dobe už ťažko odlíšiť od paródie. ()

Reklama

HonzaBez 

všechny recenze uživatele

Průměrná detektivka s drogovou tématikou, na níž je dost znát, že vznikla v době normalizace. Herecky je tu docela zajímavý  "duel" Lukavského s Víznerem. Příběhově je to ale trošku překombinované a hlavně za mě s dost odhadnutelným pachatelem. Co tedy moc nechápu, proč na sebe dotyčný policii zbytečně upozorňoval (viz jeho telefonát do bytu Nejtkové), když musel vědět, že je přeci mrtvá. ()

Ony 

všechny recenze uživatele

Překombinované detektivky Hany Proškové mě zrovna moc neba, ale na zobrazení narkomanie v socialistickém Československu (a taky na Oldřicha Víznera v roli feťáka) jsem byla hodně zvědavá. Film je ještě více konformní a naivní než jeho předloha a užívání drog dává jednoznačně do souvislosti s vlivem západní kultury. Obsahuje ovšem zajímavé bonusy (debata příslušníků SNB o nymfomankách). A ta odchycená kreatůra byla Hraběnka? ()

OG_Swifty 

všechny recenze uživatele

Na můj vkus příliš utahaná, jinak zcela průměrná normalizační detektivka. Nejsem žádnej odborník na detektivky, nicméně tahle je bohužel navíc i velmi čitelná a tak nezbývá než zabavit diváka jinak, např. ženskou hypersexualitou a vztahy mezi kolegy. Pro mě osobně bylo tedy zajímavé jen sledovat řadu dnes již zesnulých herců. ()

Galerie (10)

Zajímavosti (7)

  • Natáčanie filmu prebiehalo v Prahe. (dyfur)
  • Pachatel při záchraně rybiček zanechal otisky prstu na nádobách, do kterých je zachraňoval. Kdyby kriminalisté hned na začátku porovnali otisky prstů, pachatel by byl znám v samém počátku příběhu. (sator)
  • Točilo se i v legendárním Tabarin baru na adrese Václavské náměstí 16, Praha-Nové Město. (sator)

Reklama

Reklama