foto

Andrea Čunderlíková

  • nar. 6.5.1952 (66 let)
    Praha, Československo
  • Sdílet na Twitteru
  • Sdílet na Facebooku

Biografie

Andrea Čunderlíková se narodila 6. května 1952 v Praze. Její jméno okamžitě vyvolá snad u každého televizního diváka stejnou reakci - vzpomene si na zasněnou a mlčenlivou sestru Inu z Dietlova legendárního seriálu NEMOCNICE NA KRAJI MĚSTA (1977), který Česká televize vždy s úspěchem vysílá . Herečka se v jednom rozhovoru přiznala, že zpočátku Inu vůbec hrát nechtěla, protože jí prý kvůli její tupé mlčenlivosti dlouho nemohla přijít na chuť. Režiséra Dudka i odmítla, ale nakonec jí přemluvil, aby tuto roli vzala. Rolí Iny vytvořila snad jednu z největších mystifikací v historii televizní tvorby. Sama přiznává, že ve skutečnosti vůbec není plachá, zasněná, nerozhodná a tak neskutečně nemluvná bytost jakou je Ina, spíše naopak – myslí si o sobě, že je temperamentní a upovídaná. Dělalo jí i problémy zklidnit se a plně se koncentrovat na roli, aby Inu zvládla tak, jak se jí to nakonec bravurně podařilo. Ina se jí povedla tak, že diváci u obrazovek si mysleli, že taková je i ve skutečnosti, což ženy iritovalo a muže vzrušovalo.

Když jí tvůrci NEMOCNICE NA KRAJI MĚSTA PO 20 LETECH (2003) opět nabídli roli, měla z návratu před kameru obrovský strach, protože za uplynulých 20 let nic nenatočila. Nakonec ale byla podle vlastních slov z natáčení nadšená, jelikož se jí vrátily všechny ty dávno zapomenuté vzpomínky a emoce, které provázely natáčení původní série. Moc jí proto mrzelo, že s ní už scénáristé třetí premiérové řady NEMOCNICE NA KRAJI MĚSTA…NOVÉ OSUDY (2008) nepočítají. Tvrdí, že Ina se během těch třiceti let, co s ní žije, stala takovým jejím druhým já a je proto zklamaná, že se natáčení 3. řady nemohla účastnit.

Její osudová Ina ale zdaleka není její jedinou rolí. Při pohledu na její filmografii je jasné, že v období let 1967 - 1977 byla velmi obsazovanou herečkou a šla tzv. z jednoho filmu do druhého. Natáčela hodně i v cizině: na Slovensku, v Maďarsku a Německu, chvíli hrála i v Divadle F. R. Čecha. Ačkoli se tomu nechce věřit, Čunderlíková být herečkou nikdy nechtěla. Bylo to spíše řízení osudu, že si jí ve škole všimli filmaři, když hledali kompars pro Kachyňův film VYSOKÁ ZEĎ (1964). Bylo jí tehdy 12 – štíhlá černovlasá modrooká holčička se jim osvědčila, takže si jí později režiséři předávali z filmu do filmu.

Od prvního momentu, kdy Andreu našli filmaři ve školních lavicích a postavili ji před kameru, byla "odsouzena" k rolím romantických, do dálky hledících zasněných dívek. Do československé kinematografie vstoupila díky významnému režisérovi Evaldu Schormovi, který ji vlastně objevil a v 15 letech jí obsadil do hlavní role Nataši ve filmu PĚT HOLEK NA KRKU (1967). Nataša, Jiřina, Jana, Zdena a Libuše bylo pět nerozlučných kamarádek z jednoho menšího města, kam se na čas přistěhuje nový kluk, a protože bydlí na zámku, začnou mu říkat Princ. Andrea Čunderlíková hrála přecitlivělou dospívající školačku, která má smůlu, že je dcerou důležitého funkcionáře. Snaží se kupovat si přízeň svých spolužaček různými dárky, ale ty přesto zradí její důvěru a zesměšní i její první něžnou lásku. Příběh Nataši jí byl docela blízký, protože něco podobného prožívala i v soukromém životě. Spolužačky ve třídě se k ní chovaly rezervovaně, protože údajně víc filmovala než seděla ve školní lavici. Když šla na střední ekonomickou školu, bála se, že se to tam bude opakovat. Ale tam už problémy neměla: …„braly mě prostě už jako známou tvář…“ říká. „…Hraní mě vždycky bavilo a užívala jsem si ho plnými doušky. I když jsem herectví nikdy nestudovala, nikdy to nikomu nepřekáželo. Nabídky se stále jen hrnuly a nic na tom nezměnilo třeba ani narození mojí dcery Sandry (nar. 1978)...“.

Do roku 1989 natočila kolem 30 filmových rolí, objevovala se i v televizních filmech a seriálech. Dodnes mohla být hvězdou, ale po revoluci změnila zaměstnání – stala se manažerkou. Její sestra s manželem totiž žili v Německu, kde měli pronajatou tenisovou halu. Od majitele této haly dostala nabídku, aby mu v ČR pomohla založit firmu. Kromě toho, že se vrátila v seriálu NEMOCNICE PO DVACETI LETECH na obrazovku, tak se civilnímu povolání věnuje dodnes. Nemusí se tak, jako některé stárnoucí herečky jejího věku, třást u telefonu, zda zazvoní a dostane nabídku na filmovou roli. Uživí se zkrátka jinak. I když připouští, že na lákavou filmovou nabídku by určitě znovu kývla. Andrea Čunderlíková je manželkou bývalého kytaristy legendární skupiny Olympic, Ladislava Kleina. Jejich dcera Sandra donedávna úspěšně reprezentovala ČR jako tenistka, v dubnu roku 2008 se jí narodila dcera Julie. Dodnes krásná Andrea Čunderlíková se tak poprvé stala babičkou.

Ondra "Agatha" Dvořák

Herecká filmografie

Filmy

1987 Viktor Veliký (TV film)
1986 Velká filmová loupež
1985 Zsákutca (TV film)
1984 Nade mnou země (TV film)
1983 Střevíčky (TV film)
1982 Horí (TV film)
1980 Detektiv (TV film)
Útěky domů
1977 Rača, láska moja
Zlaté rybky
1976 Malá mořská víla
Minotaurus nemá naději (TV film)
1975 Lístek do památníku (TV film)
Na konci světa
První žena království (TV film)
1974 Do zbrane, kuruci!
Poslední ples na rožnovské plovárně
Studené podnebie (TV film)
1973 Desatinka citu (TV film)
Dolina
1972 Letokruhy
1971 Hodina modrých slonů
Orlie pierko
1970 Luk královny Dorotky
Velká neznámá
Šest uprchlíků (TV film)
1969 Hvězda
Láska neláskavá
Zabil jsem Einsteina, pánové...
1968 Farářův konec
Královský omyl
1967 Malé letní blues
Pět holek na krku
1966 U telefonu Martin
1965 Káťa a krokodýl
Volejte Martina
1964 Vysoká zeď

TV seriály

2003 Nemocnice na kraji města po dvaceti letech (TV seriál)
Slib (E13)
Diagnóza (E12)
Zatnuté zuby (E11)
další epizody (13)
1989 Případ pro zvláštní skupinu (TV seriál)
Přepadení (E05)
Král se zlobí (E04)
Veronika a páv (E03)
další epizody (4)
1988 Malé dějiny jedné rodiny (TV seriál)
1984 Moje srdcová sedma (TV seriál)
Návraty (E04)
Sanitka (TV seriál)
Epizoda 6 (E06)
1981 Nemocnice na kraji města (TV seriál)
Odečítání (S02E07)
Procento hnisavých komplikací (S02E06)
Punkce (S02E04)
další epizody (6)
1980 Dnes v jednom domě (TV seriál)
Obtíže sicilské obrany (E08)
1978 Ve znamení Merkura (TV seriál)
Případ živého muže (E03)
30 případů majora Zemana (TV seriál)
Šťastný a veselý (S03E03)
1977 Nemocnice na kraji města (TV seriál)
Setkání (S01E13)
Srážka (S01E12)
Smíření (S01E11)
další epizody (13)
1972 Jana Eyrová (TV seriál)

TV pořady

2010 Show Jana Krause (TV pořad)
2004 Trochu více Nemocnice (TV pořad)
1997 Novoty (TV pořad)
1987 Třikrát s Wildou (TV pořad)
1972 Denkste!? (TV pořad)
1971 Vtipnejší vyhráva (TV pořad)
Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace