Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Paříž, 1887. Duel je sice oficiálně zakázanou, ale stále běžnou praxí. A pro mnohé také jediným způsobem, jak si udržet svou čest. Clément Lacaze, mistr šermu, se marně snaží odradit svého synovce od nerovného souboje se zkušeným plukovníkem Berchèrem. Marie-Rose Astié de Valsayre, feministka, která bojuje za rovnoprávnost žen, se snaží dokázat, že čest není pouze mužskou záležitostí. Historický snímek herce a režiséra Vincenta Pereze efektně využívá jednotlivé varianty duelů – s kordy, pistolemi nebo s šavlemi na koních. (MFF Karlovy Vary)

(více)

Videa (2)

Trailer 2

Recenze (37)

D.Moore 

všechny recenze uživatele

Strhující souboje se skvělou choreografií, kterou ocení i laik jako já, a zábavný a napínavý příběh, který téma cti probírá ze vsech stran a navzdory tomu, kdy se odehrává, je vlastně i současný. Vincent Perez je stejně výborný režisér jako herec a jeho záporák má charismatu na rozdávání. Roschdy Zem se mu však hravě vyrovná. Pokud máte rádi Scottovy Soupeře, je Ve jménu cti obzvlášť pro vás. ()

kajas 

všechny recenze uživatele

Zase jeden z případů, kdy půjdu hodně proti proudu. Nerozumím výhře v divácké soutěži na letošním KVIFF, odmítám srovnávat s letošními Mušketýry nebo Ridleyho Posledním soubojem. Solidní historický film se silným feministickým podtónem, nic víc. ()

Reklama

hroubek 

všechny recenze uživatele

Velká pecka, která se mi hodně líbila. Na tento film se těším už skoro rok. A jsem rád, že mohu napsat, že to čekání za to stálo a film se povedl, a mělo by ho vidět, co nejvíce lidí. Film si mě získal už ve svém prologu, a mé nadšení vydrželo do závěrečných titulků. Tleskám svižné stopáži, kde režisér a scénáristé neměli potřebu film natahovat a vše podstatné hezky odvyprávěli. Režisér, scénárista a hlavní záporák Vincent Perez odvedl opravdu moc dobrý výkon na všech frontách. Jako režisér je sebevědomý a řemeslně bezchybný. Jeho scény mají spád, adrenalin a jsou výborně natočené, a samozřejmě mají tu správnou atmosféru a napětí. Se scénářem Perezovi pomáhala Karine Silla, a povedlo se jim napsat velmi působivý příběh, který má parádní dialogy a silný přesah. Moc se mi líbilo, že každý dialog je přesný a není zbytečný.  Vincent Perez jako herec odvedl moc hezký výkon a já si jeho záporáka užil, protože ho Perez zahrál velmi kvalitně. Doria Tillier je tady skvělá a má skvěle napsanou postavu. Tillier jí zahrála perfektně a je působivá v každé scéně. Velmi se mi líbil výkon Roschdy Zema, který je soustředěný, klidný a neskutečně přesný. Zem nemusí tolik mluvit, ale jeho výrazy řeknou vše podstatné. Film má krásné tempo, úderné dialogy a jako celek mi sedl a udělal mi velkou radost. Ve jménu cti je silný a povedený snímek, který se vyplatí vidět. ()

JASON_X 

všechny recenze uživatele

Kvůli zdejšímu vysokému hodnocení jsem přeci jenom doufal, že půjde o něco víc, než jen o dnes tolik populární woke agitku, pouze zasazenou do 19. století (kdy měl samozřejmě zdravý feminismus smysl). Ale bohužel dočkal jsem se jen zčásti. Takže na jedné straně retardovaný polopatický příběh o spravedlivém boji multietnických feministických pokrokářů s bílými šovinistickými zpátečníky (v lepším případě latentními homosexuály), boji za spravedlivější zítřky. Ale zároveň lze ocenit dobovou výpravu, hlavně kostýmy, nebo zajímavý pohled do světa tehdejších duelů. ()

Marigold 

všechny recenze uživatele

Precizní asalto složené z přesně načasovaných výpadů a elegantních feministických odseků, který žánr "chlapácké filmu o soubojích" posílá bez zbytečného násilí do víru současných debat o empowermentu. Lakonický Lacaze v podání Roschdyho Zema je zřejmě největší hrdina-sympaťák roku. Peréz je překvapivě zručný vypravěč a akční scény, které film rytmizují, se mohou v klidu měřit s Posledním soubojem. Prazvláštní kombinace aktuálnosti a staromilství dala vzniknout filmu, u kterého se člověk může cítit zároveň dospěle i na dvanáct, aniž by to bylo v nějakém konfliktu. Touché! ()

Galerie (16)

Zajímavosti (5)

  • Pri písaní scenára bol kľúčový nález ročenky "Annuaire du duel 1880-1889", vďaka ktorej Vincent Perez a Karine Silla preskúmali dobové články v tlači so zistením, že vo Francúzsku bol v danej dobe duel na dennej báze. Takto beletrizovali príbehy hlavných postáv filmu, z ktorých prakticky všetky sú založené na skutočných duelantoch. (Arsenal83)
  • Vincent Perez a jeho kaskadérsky spolupracovník na mnohých úlohách a dlhoročný majster šermu Michel Carliez snívali už dlhšie o vytvorení filmu zameraného na históriu duelov vo Francúzsku, no projekt dlho ležal ľadom, kým ich konečne k akcii v rozhovore nevyprovokoval Jean Dujardin, ktorý pri nich natáčal súbojovú scénu vo filme J'accuse (2019). (Arsenal83)
  • Podmínkou scenáristky Karine Silly pro vstoupení do projektu bylo, aby její manžel a zároveň režisér snímku, Vincent Perez, ve filmu také hrál. (Azurose)

Související novinky

V Karlových Varech byly předány ceny

V Karlových Varech byly předány ceny

08.07.2023

Sedmapadesátý ročník Mezinárodního filmového festivalu Karlovy Vary se v sobotu večer po devíti dnech plných filmů, hudby a dalších kulturních zážitků uchýlil ke svému závěru. Ve velkém sále hotelu… (více)

Reklama

Reklama