Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Krásná dcera obecního pastýře Bára se líbí všem mládencům z vesnice. Proto si o ní pověrčivé tetky vyprávějí, že se narodila jako dítě polednice. Dívka má jen několik málo přátel: farářovu schovanku Elišku a samotného faráře, který se jí pokaždé zastane. Panský správce Sláma usiluje o Elišku, ale ta miluje pražského studenta. Bára se proto rozhodne odradit Slámu od námluv. Převlékne se za strašidlo a u hřbitova donutí vyděšeného Slámu, aby nechal Elišku na pokoji. Jenže je odhalena a rozlícení vesničané ji zavřou do márnice… Snímek, který ve své době dobyl též zahraniční trhy (zaznamenal výrazný úspěch v Sovětském svazu i Latinské Americe) natočil jako svůj debut režisér Vladimír Čech. Do hlavní role obsadil půvabnou a temperamentní členku Slezského národního divadla v Opavě Vlastu Fialovou, vybranou na základě konkurzu. I pro ni to byl první film. (Česká televize)

(více)

Recenze (104)

sud 

všechny recenze uživatele

Poctivé převedení povídky Boženy Němcové na filmové plátno. Dnes sice může působit trochu zastarale, ale ta atmosféra je téměř totožná s atmosférou knihy. Ta čtvrtá hvězdička hlavně za Vlastu Fialovou, která byla opravdu krásná a uměla hrát a v době natočení "Divé Báry" nám ji mohl závidět i Hollywood. ()

gidzitka 

všechny recenze uživatele

Pozoruhodný romantický snímek s perfektní atmosférou a nádhernou Vlastou Fialovou. Film se v mnohém vyznění značně liší od předlohy, např. Bára není žádná kráska a je dost silná a široká v ramenou:) a vůbec nejpůsobivější pasáž celé povídky je v márnici, kdy tato vitální dívka hledí na hrob své matky a přemýšlí, zda by jí nebylo lépe, kdyby byla mrtvá... Přesto film hodnotím z mnoha důvodů značně vysoko. Řeč obrazy místo slovy (to už přinejmenším čeští tvůrci neumějí nebo to úspěšně skrývají), perfektní výkony hlavních představitelů, nevinnost a závist v té nejryzejší podobě. Docela se divím, že režim tento snímek umožnil natočit, neboť v něm dav lidu ukazuje, co umožňuje davová psychóza, tmářství, strach i naše česká vlastnost - závist. (Ono zamrazí, že rok poté byla souzena Milada Horáková a spol. a opět - dav lidu podepisoval petice pro trest smrti). ()

Reklama

knihovna 

všechny recenze uživatele

Dílo paní Němcové mě vždy míjelo. Nevím proč, ale z Babičky mám husí kůži dodnes. Naopak Divá Bára je krásný film, i když jako předloha slouží právě povídka mé neoblíbené autorky Němcové. Je to upravené, ale to vůbec nevadí. Paní Fialová je zde opravdu nádherná ( v původní povídce Bára žádná krasavice nebyla ) a ta ukázka lidské tuposti a nedostatku kritického myšlení je vlastně věčná. Bohužel.... ()

Bigwave 

všechny recenze uživatele

Zvláštní, že česká kinematografie dokázala být v 50.letech tak světová. Divá Bára, krásná adaptace na román od B. Němcové. Po mnoha úspěších tohoto filmu, můžeme být hrdí, že V. Čech do hlavní role obsadil mladičkou Vlastu Fialovou, pro kterou to byl první rozjezdový film, před její zlatou érou v českém filmu. Za roli Divé Báry byla v Japonsku Fialová oceněna herečkou roku. ()

xenopus 

všechny recenze uživatele

Povídka Boženy Němcové byla zfilmována způsobem, který zcela neodpovídá své literární předloze. Za prvé děj povídky je poněkud jiný - zejména závěr, za druhé je trochu zemitější a ne tak lyrický jako zde a za třetí se odehrává v jiném prostředí. Vidět Báru, jak oděná pouze do tělesného ochlupení v rozkroku i podpaží leze do chladného jezera Mlaka na Šumavě namísto někde do Labe poblíž Vestce (rozdíl cca 900 metrů nadmořské výšky) přece jen působí poněkud nepatřičně. Na druhou stranu z nudné, jednotvárné a placaté polabské nížiny nelze dostat lyričnost a romantickou černobílou bigotnost vesnice tak dobře jako použitím vertikálně diferencovanějších exteriérů... Samozřejmě, že melodramatickému vyznění filmu významně pomáhá hudba a kamera pomáhající spolu se střihem zachytit žádoucí emoce - a jde to i bez replik herců. Panský myslivec Robert Vrchota je skutečně švihák. Nakonec je z toho vlastně čistá romantika; ale co, to je originální povídka v podstatě taky. ()

Galerie (7)

Zajímavosti (11)

  • Film byl natočen na Šumavě, v obci Stará Hůrka, kterou těsně před tím opustilo vysídlené německé obyvatelstvo. Filmové "Škaredý jezero" je jezero Laka. Krátce poté, co obec posloužila jako kulisa filmu, stala se díky své blízkosti k Německu součástí zakázané zóny hraničního pásma a později navíc do těsné blízkosti vojenského újezdu Dobrá Voda. Všechny budovy vesnice v dalších letech srovnal komunistický režim zcela se zemí, do dnešních dnů se zachovala jen kaple Ábelů, kterou lze ve filmu též zahlédnout. (MissSimm)
  • V scéne, kedy sa Bára kúpe v rieke nahá, zastúpila Vlastu Fialovú dablérka. (Raccoon.city)
  • Motiv cizí dívky v posteli, do níž jí uloží příbuzní muže, jemuž postel patří, který se ale vrátí předčasně domů a kterého spící dívka okouzlí natolik, že si ji nakonec vezme, v předloze není. Tvůrci filmu si jej vypůjčili z jiné povídky Boženy Němcové "Cesty z pouti". (Pesenka)

Reklama

Reklama