Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Dva muži z odboje přemluví pasáka ovcí Baska, aby převedl přes hranici z Francie do Španělska profesora Johna Bergsona, kterého nacisté nenávidí, protože o nich napsal pravdu, ale chtějí využít jeho odborných znalostí ke zdokonalení svých zbraní. Bask žije na osamělé farmě blízko hranic, okolí zná lépe než kdokoli jiný a už nejednou odboji pomohl. Tento zdánlivě nerudný muž není moc ochoten opět riskovat život, ale suma 5000 peset udělá své. Bask odjede do Toulouse, kde zjistí, že na něho čeká nejen profesor Bergson, ale také jeho žena Ariel, dcera Lea a syn Paul. To je příliš velké riziko a Bask převádět celou rodinu odmítá. Ale budovu, kde jsou Bergsonovi schovaní, prohledávají příslušníci SS, a nezbývá tedy nic jiného než tajným východem utéct. Tím se akce rozbíhá. Fanatický kapitán von Berkow zlomí odbojáře Alaina Renoudota, který prozradí, kam mají utečenci namířeno, a Berkow se pustí se skupinou všeho schopných nacistů do jejich pronásledování... (oficiální text distributora)

(více)

Recenze (100)

forsberg 

všechny recenze uživatele

Štvanci se odehrávají za druhé světové války a jsou příběhem rodiny utečenců a zkušeného Baska, který se je snaží převést přes hory dřív, než je dostihne jednotka SS pronásledovatelů. Takhle napsané to nevypadá nic moc, jenže ten Bask je Anthony Quinn a role kapitána SS se zhostil Malcom McDowell s tak ďábelskou rozkoší, že mi při vzpomínce na jeho "šmiky-šmik" běhá mráz po zádech dodnes. ()

nascendi 

všechny recenze uživatele

Zaujímavý a napínavý film, ktorý vám na dlho utkvie v pamäti. Paradoxne mi v pamäti utkvelo prakticky všetko, okrem toho najdôležitejšieho - jeho názvu. A tak som sa k výsledku musel prebíjať celou filmografiou Anthonyho Quinna a nedávno som mal možnosť pozrieť si ho opakovane. Pocit výborného filmu z minulosti pretrval. Zistil som, že rolu sadistického esesáka hral "pomarančový" Malcolm McDowell a hral ju tak, že vtlačil pečať celému filmu. Anthony Quinn bol tiež výborný, ale zlo vždy disponuje väčšou dávkou kreativity, takže v hereckom súboji ťahal za kratší koniec, i keď vo filme ... Vôbec som nebol sklamaný a štyri hviezdičky z minula potvrdzujem. ()

Reklama

Kubaso 

všechny recenze uživatele

Vlastně by se jednalo jen o průměrný a předvídatelný dobrodružný film, obsahující všechna klišé, která se od něj dají očekávat, nebýt několika nezapomenutelných scén. A všechny spojuje jedno jméno - Malcolm McDowell. Ten si svoji roli jako jediný evidentně užíval. Režisér si toho byl vědom, a tak mu zřejmě poskytl pár scén nad plán, čímž filmu jednoznačně prospěl. Ostatní totiž snad ani neměli co hrát. Závěr je možná až moc na efekt, ale co naplat. Funguje. ()

Mr.Apache 

všechny recenze uživatele

Označit roli Malcolma McDowella, který si prakticky celý film ukradl sám pro sebe, za menší (jak zde sugeruje xander) je hodně odvážné tvrzení. Neboť je téměř jisté, že po letech vám z toho filmu nezůstane v hlavě nic jiného, než právě McDowellův choromyslný esesman. Jeden z nejsilnějších šílených záporáků v dějinách kinematografie. [Dal bych za čtyři, ale Malcolm si tu hvězdu navíc pro tenhle snímek vydupal.] ()

PanZahadnyCZ 

všechny recenze uživatele

Tento film je dost surový a kontroverzní. Zároveň však velmi atraktivní svou výpravou a postavami pro všechny, kterým něco říkají ryze chlapské akční válečné filmy s tradiční dějovou kostrou z 60. let, nebo jména jako Anthony Quinn či Malcolm McDowell. Pozorný divák identifikuje i herce Christophera Lee a Jima Broadbenta. Výborná a sebejistá žánrovka, která nabízí přesně to, co jste čekali, ovšem nikoliv rutinním či předvídavým způsobem. ()

Galerie (34)

Zajímavosti (4)

  • Ve snímku si zahráli herci, kteří se objevili v roli záporných postav v populární filmové sérii o Jamesi Bondovi v 70. letech. Jak Michael Lonsdale, který ztvárnil Drixe v Moonrakerovi (1979), tak Christopher Lee, jako Scaramanga z Muže se zlatou zbraní (1974), se však ve filmu objevili v opačných pozicích, a to v rolích obětí. (ČSFD)
  • Pro konec snímku byly natočeny tři verze a všechny byly nakonec použity. (ČSFD)
  • V některých amerických kinech byl snímek promítán pouze týden. (ČSFD)

Reklama

Reklama