foto

Michael Lonsdale

  • nar. 24.5.1931 (87 let)
    Paříž, Francie
  • Sdílet na Twitteru
  • Sdílet na Facebooku

Biografie

Michael Lonsdale, francúzsky filmový, divadelný herec a maliar. Narodil sa v rodine britského dôstojníka a francúzskej matky. Do svojich 7 rokov žil v Londýne. Dokonale ovláda angličtinu a francúzštinu, čo mu umožnilo neskôr uplatniť sa nielen vo francúzskej filmovej tvorbe.

Do roku 1947 žila rodina v marockom Rabate. Po návrate do Paríža začal najprv študovať maliarstvo, neskôr v rokoch 1952 - 1955 navštevovať herecké kurzy u Tanji Balachowej . V roku 1955 debutoval po boku Gérarda Ouryho v hre Dievča z vidieku od Clifforda Odetsa v naštudovaní Raymonda Roeleua. V 60tych rokoch je už medzinárodne známym hercom po úlohách vo filmoch Françoisa Truffauta Nevesta bola v čiernom, Ukradnuté bozky, Hibernatus, či Deň šakala (detektív Lebel).

Zahral si aj v bondovke Moonraker, v Mene ruže, Roninovi, či Mníchove. Michael Lonsdale účinkoval doteraz asi v 180 filmoch.

Cicis

Herecká filmografie

Filmy

2016 První, poslední
Sculpt
2015 Les Filles au Moyen Âge
2014 Maestro
2013 Le Renard Jaune
2012 Gebo a stín
2011 Il villaggio di cartone
Svobodní
Titeuf
2010 Hitler v Hollywoodu
O bozích a lidech
2009 Agora
Bancs publics (Versailles rive droite)
Je vais te manquer
Étrange monsieur Trip, L'
2007 Chacun son cinéma
Lidská otázka
Lucky Luke na Divokém západě
Une vieille maitresse
2006 Goyovy přízraky
Les Mains d'Andréa
Sera une fois..., Il
2005 Ce que je vous dois
Gentille
Les Invisibles
Mnichov
Selon Rachel
Séparation, La (TV film)
Vůně dámy v černém
2004 5x2
Podivný zločin
Sbohem, černý ptáku!
2003 Adieu
Furet, Le
Kaena: Proroctví
Place de l'autre, La (TV film)
Záhada žlutého pokoje
2000 Ceux d'en face
Herci
1999 Château des singes, Le
1998 Don Juan
Que la lumière soit !
Ronin
1997 Mauvais genre
1996 Plante humaine, La
1995 Entretien, L'
Jefferson v Paříži
Nelly a pan Arnaud
Terra incognita
Vroum-vroum
1993 Cane sciolto 3, Un (TV film)
Soumrak dne
Woyzeck
1992 Deux amis, prélude
La table d'émeraude
L´Ordre du jour
Pièce unique
1991 Cane sciolto 2, Un (TV film)
Langlois monumental (TV film)
Můj život je peklo
Woyzeck
1990 Un cane sciolto (TV film)
1989 Suvenýr
Voisin de Paul, Le
1988 Niezwykla podróz Baltazara Kobera
1987 Conscience, La
Der Madonna-Mann
1986 Canevas la ville
Jméno růže
Rendez-vous manqués (TV film)
1985 Art d'aimer, L'
Billy Ze Kick
Génie du faux, Le (TV film)
Holcroftův pakt
Requiem pour un fumeur
Éveillé du pont de l'Alma, L'
1984 Dobrý král Dagobert
Lire c'est vivre: Élie Faure, Vélasquez et les Ménines (TV film)
Soudce
1983 Boulugres, Les
Chronopolis
Enigma
Eréndira
Liberté-liberté (TV film)
Une jeunesse
1982 Douce enquête sur la violence
Invités, Les (TV film)
Mersonne ne m'aime (TV film)
Rose et le blanc, Le
Théâtre pour demain: L'armoire (TV film)
1981 Agent secret, L' (TV film)
Bunker, The (TV film)
Non-Lieu (TV film)
Ohnivé vozy
Seuls
1980 Jean-Sans-Terre (TV film)
Jeux de la Comtesse Dolingen de Gratz, Les
1979 Moonraker
Ève avait l'éclat métallique de l'été
Štvanci
1978 Dame à la licorne, La
1977 Adieu nu, L'
Aurais dû faire gaffe... le choc est terrible
Conseiller Crespel, Le
Diable dans la boîte, Le
Die linkshändige Frau
L'imprécateur
Une sale histoire
1976 Bartleby
Eden Palace, L'
La nuit du beau marin peut-être
Les Oeufs brouillés
Pan Klein
Son nom de Venise dans Calcutta désert
Écrans déchirés, Les
1975 Aloïse
Angličanka
Bláznivá na zabití
Galileo
India Song
Jako štvaná zvěř
Kafka: la lettre au père (TV film)
Sérieux comme le plaisir
Téléphone rose, Le
Zvláštní oddělení
1974 Caravan to Vaccares
Confession d'un enfant du siècle, La (TV film)
Jeu des preuves, Le
La choisie
La grande Paulette
Musiciens du culte, Les
Naissance et mont de Prométhée
Out 1: Spectre
Podezřelí
Přízrak svobody
Rubáš nemá žádné kapsy
Stavisky
Vérité sur l'imaginaire passion d'un inconnu, La
1973 Glissements progressifs du plaisir
L'automne
La fille au violoncelle
Une baleine qui avait mal aux dents
Velké city dělají dobrou chuť
Šakal
1972 Chut!
Le printemps
Stará panna
Žluté je slunce
1971 Byl jednou jeden policajt
Malade imaginaire, Le (TV film)
Out 1: Noli me tangere
Papa, les petits bateaux
Poule, La
Romulus le grand (TV film)
Vrahové pořádku
Šelest na srdci
1970 Fenêtre, La (TV film)
Rose et le revolver, La
Étalon, L'
1969 Appelez-moi Rose (TV film)
Hibernatus
L'hiver
La Pince à ongles
Les frères Karamazov (TV film)
Zničit, řekla
1968 Muž v buicku
Nevěsta byla v černém
Project Orfée
Ukradené polibky
Velké prádlo
Zoo story (TV film)
1967 Přátelé kopretiny
1966 Authentique procès de Carl-Emmanuel Jung, L'
Bourse et la vie, La
Comédie
Fer à repasser, Le
Hoří v Paříži?
Judoka, agent secret, Le
1965 Je vous salue, mafia!
Théâtre de la jeunesse: La redevance du fantôme, Le (TV film)
1964 Copains, Les
Jaloux comme un tigre
L'amour médecin (TV film)
Spatřit plavého koně
Tous les enfants du monde
1962 Adorable Menteuse
Bureau des mariages, Le
Dénonciation, La
Escale obligatoire (TV film)
Proces
Snobs!
1961 Dénonciation, La
1960 La Main chaude
Portes claquent, Les
Trois soeurs, Les (TV film)
1958 Une balle dans le canon
1956 C'est arrivé à Aden

TV seriály

2013 Le tourbillon de Jeanne (TV seriál)
2009 Au siècle de Maupassant: Contes et nouvelles du XIXème siècle (TV seriál)
2008 Mlčení krahujce (TV seriál)
2001 Maigret (TV seriál)
Maigret a milovnice diamantů (E34)
1997 Un prete tra noi (TV seriál)
1991 Maigret (TV seriál)
Maigret a dlouhé bidlo (E01)
1986 Tiroir secret, Le (TV seriál)
1982 Smiley's People (TV seriál)
1981 Histoire contemporaine (TV seriál)
1979 Un comédien lit un auteur (TV seriál)
1977 Petit théâtre d'Antenne 2, Le (TV seriál)
1975 Cinéma 16 (TV seriál)
1974 Malaventure (TV seriál)
1972 Alberte (TV seriál)
1969 Les cent livres des hommes (TV seriál)
1964 Bajky podle La Fontaina (TV seriál)

Dokumentární

2017 Le film de Bazin - vyp.
2016 Je veux être actrice
Jésus, Michael Lonsdale et ses amis
2014 J. R. R. Tolkien (TV film)
2013 Salvador Dalí: Dvě tváře génia (TV film) - vyp.
2007 True Bond (TV film)
2000 A propósito de Buñuel
Inside 'Moonraker'
1999 Příběh Jamese Bonda (TV film)
Un siècle d'écrivains: Is dead ou Portrait incomplet de Gertrud Stein (TV film)
1995 Un siècle d'écrivains (TV seriál) - vyp.
1994 Dieu sait quoi
1990 Mémoires rhénanes: L'aventure des mines
Un film sur Georges Pérec: Te souviens-tu de Gaspard Winckler? - Vous souvenez-vous de Gaspard Winckler? (TV film)
1983 Jean-Louis Barrault, un homme de théâtre
1978 Risque de vivre, Le
1977 Jacques Prévert

TV pořady

2007 Un jour, un destin (TV pořad)
1976 La nuit des Césars (TV pořad)
1967 Monsieur Cinéma (TV pořad)
Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace