Reklama

Reklama

Ripleyho hra

Trailer

Obsahy(1)

Tom Ripley je bohatý Američan, který žije v nádherné vile na italském venkově. Za maskou kultivovaného znalce umění a milovníka života se však skrývá nebezpečný zločinec, který nezná emoce a neví, co jsou to výčitky svědomí. Jeho jedinou zlidšťující vlastností je slabost pro studium lidského chování. Když za ním do Itálie přijede bývalý společník z podsvětí s žádostí, aby ho zbavil nepohodlného konkurenta, vycítí Ripley příležitost k rozehrání smrtící hry. Její obětí se má stát chudý rámař Jonathan, umírající na leukémii, který byl tak neprozřetelný, že Toma nedávno urazil. Tom Ripley je hrdinou celkem pěti knih americké spisovatelky Patricie Highsmithové, který svou čirou amorálností nepřestává fascinovat čtenáře po celém světě již od roku 1955, kdy se poprvé objevil v románu Talentovaný pan Ripley. A nepřestává fascinovat ani filmaře. Vždyť jen samotná Ripleyho hra se dočkala již dvou filmových zpracování. Poprvé ji pod názvem Americký přítel zfilmoval v roce 1977 Wim Wenders s Dennisem Hopperem a Brunem Ganzem v hlavních rolích. Ve filmové verzi italské režisérky Liliany Cavaniové exceluje v roli Ripleyho John Malkovich, jemuž v roli Jonathana velmi dobře sekunduje nepříliš známý britský herec Dougray Scott. K působivosti snímku, který je stejně kultivovaný a chladný jako jeho hrdina, přispívá hudba legendárního Ennia Morriconeho a vytříbená kamera Alfia Continiho. (oficiální text distributora)

(více)

Videa (1)

Trailer

Recenze (96)

DEXTER099 

všechny recenze uživatele

Johnu Malkovichovi a jeho psychopatickému výrazu evidentně sedla role zabijáka,který se jen tak z ničeho nerozklepe.Jinak příběh o tom jak se jeden obyčejný člověk dostane k nabídce vraždy za velké peníze,ale přeroste mu to přes hlavu a tak musí jít na pomoc právě John je docela dobrá podívaná.Takže za mě celkově 75% a čtyři hvězdy. ()

predators 

všechny recenze uživatele

I s odřenou bradou dávám za 4 a to jen díky silnému závěru. To, co mu předchází není nikterak interesantní. Zápletka je dost jednoduchá a situace, které mají být napínavé, jimi nejsou. Lišák Malkovich je však opět geniální, zato D. Scott je obyčejný nejen na "plátně". Sečteno podtrženo, jedná se o nijak výjimečné drama s vystupňovaným závěrem. 67% ()

Reklama

B!shop 

všechny recenze uživatele

Paradni oldschoolovej thriller, kterej se od podobnejch filmu lisi v par zasadnich vecech. Jednak ani na minutu nenudi a dej svizne odsejpa. Coz se o nakejch starejch kouscich rozhodne rict neda. No a druhy plus, jsou tu sceny, ktery taky nejsou uplne normalni, treba akce ve vlaku s kusem dratu, pripadne pasti na medvedy. Na druhou stranu, podle popisu deje jsem cekal, ze Ripley bude hodinu a pul do nekoho hucet a ten na zaver spacha vrazdu, ale film se po naky pul hodine ubira jinym smerem. Coz ale nevadi, dej je i tak zajimavej. Celej ho tahne Malkovich a Scott, pricemz oba jsou fakt paradni a Malkovichovi role vraha bez svedomi skvele sedne a mrtvol rychle pribejva. Chvily jsem uvazoval i o 5*, ale nakonec jen hodne slusny 4*. ()

Jara.Cimrman.jr 

všechny recenze uživatele

Připadá mi velmi zajímavý život v kůži člověka, který je chytrý, šikovný, mazaný, bohatý a hlavně nemá žádné svědomí. Šeredný John Malkovich zkrátka opět dokázal, že chci být jako on a to je patrně zásluha jeho hereckého výkonu. Také mi učarovala Ripleyho manželka, která bez zbytečných otázek plnila každé jeho přání, což bylo velmi milé. Zkrátka jsem si užil tu Malkovichem vytvořenou pohodovou atmosféru, kterou nemohla narušit ani nějaká ta struna utažená bez návodu kolem mafiánova krku. ()

mira.l 

všechny recenze uživatele

Poměrně slušně udělaná detektivka o zabijákovi a jeho kumpánovi, kteří si pro poněkud nečistou práci vyhlédnou naprosto nezasvěceného vážně nemocného člověka, přesvědčí ho 100 000 dolary, což je pádný argument, aby pro ně něco udělal - velice zjednodušeně řečeno. A už to jede.... Jednotlivé role zahrané velmi dobře, ledově klidný Tom Ripley v podání J. Malkoviche podaný dokonale, stejně jako D. Scott v roli trochu nedobrovolného zabijáka. Nicméně já si tenhle film stáhl hlavně kvůli Leně Headey. Nezklamala, ale přece jen tady nehrála úplně první housle. Takže viděl jsem, nenudilo, ale jednou stačilo. Slušné 3* ()

Galerie (34)

Zajímavosti (7)

  • Finanční potíže způsobily zpoždění natáčení, což znamenalo, že režisérka Liliana Cavani musela před dokončením natáčení opustit produkci, kvůli předchozímu závazku režírovat operu v milánské La Scale. John Malkovich převzal a dokončil film a režíroval zhruba třetinu záběrů. (Epistemolog)
  • Film sa natáčal v Nemecku (Berlín, Hamburg), Veľkej Británii (Isle of Man) a Taliansku (Padova, Rím, Treviso a Vicenza). (Arsenal83)
  • V původním románu Patricie Highsmith se většina akcí odehrává ve Francii, nikoli v Itálii. Dále Tom Ripley (John Malkovich) a Jonathan Trevanny (Dougray Scott) jsou oba ženatí s francouzskými ženami, které se jmenují Heloise a Simone, nikoli Luisa a Sarah. (Epistemolog)

Reklama

Reklama