Reklama

Reklama

Strašák

Trailer

Na prašné silnici kdesi na jihozápadě se potkají dva tuláci. Propuštěný trestanec Max (Gene Hackman), který má rád teplo (a proto má na sobě několik vrstev svetrů) a taky hospodské rvačky, kvůli nimž se často dostává do konfliktu se zákonem, a bývalý námořník Lion (Al Pacino), křehký důvěřivý mladík, který cestuje za svým dítětem, jež nikdy neviděl. Oba muži spojí své síly a cestují ve dvojici, stopem, na nákladních vlacích, jak se dá. Nejdřív do Denveru za Maxovou sestrou, pak do Detroitu za Lionovou ex-manželkou a nakonec do Pittsburghu, kde má Max našetřené peníze a hodlá si za ně otevřít umývárnu aut. Jejich tragikomická anabáze za štěstím v netečném světě má však víc zákrut, než oba předpokládali. Nakonec to nejcennější, co na své cestě získají, je vzájemné přátelství... Snímek Strašák (1973) režíroval bývalý fotograf Jerry Schatzberg (nar. 1927), jenž předtím zaujal působivým portrétem narkomanů Panika v Needle Parku. Do hlavních rolí obsadil nastupující herecké hvězdy Hackmana a Pacina, kteří se mu odvděčili mistrovskými výkony, překonávajícími i slabší místa v původním scénáři Garryho Michaela Whitea. Film měl svou mezinárodní premiéru na MFF v Cannes, kde byl oceněn Zlatou palmou (ex aequo s britským snímkem Námezdní síla). (Česká televize)

(více)

Videa (1)

Trailer

Recenze (178)

kleopatra 

všechny recenze uživatele

Přesto, že jeden z nich je prostý, bezelstný kluk a druhý životem a vězením zocelený harcovník, stačí chvilka ve stopnutém autě, aby z nich byli kamarádi. Nepřipouští si rozdíly, naopak zcela intuitivně vycítí spříznění. Jsou na okraji, dnešním slangem socky a vědí to, nepřestávají však snít. Lionel s sebou tahá lampičku pro své dítě, které snad někdy uvidí, Max si "maluje" myčku aut. Někdy to mezi nimi zaskřípe, v zásadních momentech jsou si ale přáteli, jaké někdy nepotkáme za celý život. Jeden v prvních Pacinovo filmů a už tak zralý prožitek. Gene Hackman svým způsobem - ale stejně tak výborný. ()

B!shop 

všechny recenze uživatele

Moc jsem nevedel, co od filmu cekat, ale nakonec to bylo takovy to pohodovy roadmovie o jednom netradicnim pratelstvi cholerika a vtipalka, kde jde kazdej za svym malym snem a je to v podstate lehce o nicem. Tady jde ale o tu prijemnou atmosferu, sem tam nejakej dobrej forek a hlavne genialni dvojici Pacino a Hackman, ktery se skvele doplnujou a nebejt nich, je film polovicni. Trochu akorat zamrzi k celkovymu vyzneni filmu nehodici se zaver, kterej me lehce nasral, ale jinak fakt prijemna pomala podivana. ()

Reklama

Fiftis 

všechny recenze uživatele

Snímka pre mňa znamená pekné spomienky na sedemdesiate roky a výborné výkony dnes už dvoch hviezd Al Pacina a Gena Hackmana. Takých filmov zaoberajúcich sa ľuďmi na okraji spoločnosti v Štátoch veľa nevzniká. Obaja hrdinovia sa na podivnej ceste dostávajú do rôznych potýčok a dokonca skončia aj vo väzení. To ich ale nezbavuje optimizmu a radosti zo života, aj keď ciele, ktoré si zadali nie sú príliš reálne. Tiež záver filmu nevyznieva príliš veselo a práve koniec ma donútil odobrať jednu hviezdičku, pretože som bol dosť sklamaný - dokonca nahnevaný, pretože to považujem za otvorený koniec, akoby scenárista počas filmu umrel a dielo nieje dokončené. Úprimne by ma zaujímalo, čo sa stalo s tým veselým "chlapcom", ktorého sa nám tak úspešne snažili obľúbiť počas celého filmu. PS: (spoiler) Al Pacino zahral úžasne scénu s pokusom o znásilnenie, až som mal pocit, že sa to stalo naozaj. ()

Figu 

všechny recenze uživatele

Vytipoval jsem si tenhle flák s historkou o Strašákovi z úst Pacina na čt2, páč jsem zaprvé čekal kvalitu, zadruhé film bez reklam a zatřetí bych si to nikdy na domácí projekci sám nestáhl. No... Hackman a Pacino, to jsou dva veliký pojmy světové kinematografie, to bezpochyb. Určitě zde vše potvrzují. Jenže těch děr a hluchých míst ve scénáři bylo tolik, že jsem se málem unudil k smrti a nezachránili to ani ti dva bouráci. Nic proti, chyba je asi ve mě. 40% ()

honajz2 

všechny recenze uživatele

Jen kvůli tomu, že je ten závěr je dost silný a někam to v něm konečně dospěje, tu slabou čtvrtou hvězdu dám. Ono to totiž vůbec není špatné, natočené a zahrané je to slušně, s postavami se tady taky pracuje a úvod i závěr se mi líbil, jenže i tak mi to přišlo (hlavně uprostřed) přišlo poněkud rozvleklé a za silný bych skutečně označil jen ten závěr. Ale co se děje týče, tak se podle mě vyvíjel uvěřitelně, takže v tomhle problém nemám. Jen ten film prostě není silný celkově a popravdě jsem celou dobu přemýšlel nad tím, jak by to asi vypadalo, kdyby se takového námětu chopil Wenders... Slabé 4* ()

Galerie (48)

Zajímavosti (7)

  • Gene Hackman prohlásil, že role Maxe Millana v tomto filmu je jeho vůbec nejoblíbenější ze všech rolí, které kdy dostal. (D3VIL)
  • Když se jdou Max (Gene Hackman) a Lion (Al Pacino) na začátku filmu nasnídat do jídelny, v jukeboxu hraje píseň zpěváka Michaela Nesmithe Silver Moon. (D3VIL)
  • Ještě před natáčením se Gene Hackman a Al Pacino oblékli jako tuláci a stopovali napříč Kalifornií, aby se lépe vžili do svých rolí. (D3VIL)

Reklama

Reklama