foto

Richard Lynch

  • nar. 12.2.1940
    Brooklyn, New York City, New York, USA
  • zem. 19.6.2012 (72 let)
    Palm Springs, California, USA
  • Sdílet na Twitteru
  • Sdílet na Facebooku

Biografie

Richard Hugh Lynch sa narodil 12. februára 1940 v Brooklyne, New York City ako jedno zo siedmych detí v rodine írskych katolíkov. Predtým, ako sa dal na hereckú dráhu, vstúpil v roku 1958 k mariňákom, kde vydržal 4 roky. Keď sa vrátil od vojska, začal študovať herectvo v hereckých školách Actors Studio a HB Studios. Odvtedy začal vystupovať na Broadwayi, kde si zahral v desiatkach rôznych hier, ako napríklad Lev v zime, Richard III. či Pani z mora. V roku 1977 obdržal nomináciu na divadelnú cenu TONY za stvárnenie invalidného vietnamského veterána v hre Základní výcvik Pavlo Hummela, kde si zahral so svojím priateľom Al Pacinom.

Vo filme debutoval v roku 1973, a to hneď v ocenenej dráme Jerryho Schatzberga, STRAŠIAK (Scarecrow). To mu otvorili cestu do Hollywoodu k veľkému množstvu ďalších filmových, ako aj televíznych úloh, najčastejšie záporných v žánri sci-fi a horor. Počas svojej takmer štyri desaťročia trvajúcej hereckej kariéry stvárnil viac ako 150 rôznych filmových postáv. Medzi jeho najznámejšie snímky patrí kriminálka THE SEVEN-UPS (1973), OPEN SEASON (1974), THE FORMULA (1980), INVASION U.S.A. (1985), LITTLE NIKITA (1988) či adaptácia Dostojevského klasiky ZLOČIN A TREST (Crime and Punishment) z roku 2002. V roku 1982 získal za stvárnenie zlého kráľa Cromwella vo fantasy filme Alberta Pyuna MEČ A ČARODEJ (The Sword and the Sorcerer) cenu Saturn Award pre najlepšieho herca vo vedľajšej úlohe v science fiction a fantasy filme. I keď ho jeho zjav predurčoval pre úlohy darebákov a zlosynov, v roku 2007 si vo filme MIL MASCAROS VS. THE AZTEC MUMMY zahral prezidenta USA. Medzi jeho posledné významnejšie filmy patrí dvojica hororov, ktoré natočil Rob Zombie – HALLOWEEN (2007) a úplne posledný film v jeho filmografii LORDS OF SALEM (2012).

Počas svojej kariéry sa Richard Lynch podieľal aj na tvorbe množstva televíznych seriálov, ako napríklad STARSKY A HUTCH (1975 – 1979), CHARLIEHO ANJELI (1979), BATTLESTAR GALACTICA (1980), STAR TREK: THE NEXT GENERATION (1987) a televíznych filmov, napr. VAMPIRE (1979) či SIZZLE (1979).

Richard Lynch mal vo zvyku zahrať si s niekým zo svojich najbližších, s bratom Barrym vo filmoch NIGHTFORCE (1987) a TOTAL FORCE (1997), s manželkou Lily v BREAKING THE SILENCE (1998) a so synom Christopherom v TRANCERS II (1991). Nesmieme opomenúť ani spoluprácu so starým priateľom Donom Calfom, s ktorým sa stretol pri natáčaní filmov NECRONOMICON (1993), CORPSES ARE FOREVER (1993), TOUGHGUY (1995) a LEWISBURG (2009).

Okrem herectva bola jeho vášňou aj hudba, hrával na saxofóne, gitare, klavíri či flaute. Venoval sa aj poézii, architektúre a rád sa oddával rybárčeniu. Počas svojho života bol dvakrát ženatý, prvýkrát to bolo s Béatrix, s ktorou mal syna Christophera (zomrel v roku 1995 na zápal pľúc), druhý krát s Lilly Lynch.

19. júna 2012, po tom, čo sa už niekoľko dní neozval, ho v jeho dome v Yucca Valley našla jeho priateľka a herečka, Carol Vogel, mŕtveho. 24. júna 2012 sa s ním na cintoríne Hollywood Forever Cemetery rozlúčila trojica jeho súrodencov, brat Barry a sestry Carole Taylor a Cathy Jones a taktiež celý filmový svet.

radoslav "beso74" besenyi

Herecká filmografie

Filmy

2012 The Lords of Salem
2011 Gun of the Black Sun
2010 Vzkriesenie
2009 Kyborg - Kovoví andělé
Laid to Rest
Rain, The
2007 Halloween
Mil Mascaras vs. the Aztec Mummy
2006 Wedding Slashers
2005 Great War of Magellan, The
2003 Ancient Warriors
Corpses Are Forever
Fabulous Shiksa In Distress
Final Combat
First Watch
Mummy's Kiss, The
Puppet Master: The Legacy - a.z.
2002 Curse of the Forty-Niner
Outta Time
Reflex Action
Zločin a trest
2001 Ankle Bracelet
Friggin' Mafia Movie, The
Smrtelná hra
1999 Battlestar Galactica: The Second Coming
Enemy Action
Pokrevní bratři
V nepřátelském území
1998 Armstrong
Love and War II
Shattered Illusions
Teror v Limě
1997 Divine Lovers
Ground Rules
Komando totálního nasazení
Pod přísahou
1996 Arizonský vlkodlak
Diamond Run
Garbage Man, The
Lone Tiger
Vendetta
Warrior of Justice
1995 Destination Vegas
Midnight Confessions
Násilník
Takedown
Terminal Virus (TV film)
Zběsilost draka
1994 Cyborg 3: Záchrana rasy
Death Match
Loving Deadly
Roughcut
Scanner: Policajt
1993 Dvojité ohrožení
Merlin
Necronomicon
Showdown
1992 Maximální nasazení
Uvnitř ohně
1991 Aligátor 2: Mutace
Mistr loutkář III: Toulonova pomsta
Poslední hrdina
Trancers II
1990 Invaze
Kojak: Květiny pro Mattyho (TV film)
Lambada! Zakázaný tanec
Lockdown
Rebelové
1989 High Stakes
Muž jako tank
Return to Justice
1988 Malý Nikita
Zlé sny
1987 Barbaři
Za cenu života
1985 Invaze U.S.A.
Savage Dawn
Sejmi ho a běž
1984 Treasure: In Search of the Golden Horse
1983 Last Ninja, The (TV film)
White Water Rebels (TV film)
1982 Meč a čaroděj
1981 Phoenix, The (TV film)
Sizzle (TV film)
1980 Alcatraz: The Whole Shocking Story (TV film)
Conquest of the Earth (TV film)
Muži ocele
The Ninth Configuration
Záhadný vzorec
1979 Delta Fox
Vampire (TV film)
1978 Deathsport
1977 Baron, The
Dog and Cat (TV film)
Good Against Evil (TV film)
Povolání: kaskadér
Roger & Harry: The Mitera Target (TV film)
1976 God Told Me To
The Premonition
1975 Happy Hooker, The
1974 Open Season
1973 Sedm a víc
Strašák

TV seriály

2003 Čarodějky (TV seriál)
Den, kdy magie zmizela (S05E15)
2002 Odpočívej v pokoji (TV seriál)
Tebe beru (S02E12)
2001 Hunted, The (TV seriál)
1999 Afrika je mým domovem (TV seriál)
1997 My jsme andělé (TV seriál)
1993 Star Trek: Nová generace (TV seriál)
Gambit II. (S07E05)
Gambit I. (S07E04)
1984 Hunter (TV seriál)
To je vražda, napsala (TV seriál)
1981 Phoenix, The (TV seriál)
1980 Galactica 1980 (TV seriál)
1975 Starsky a Hutch (TV seriál)
Pilot (S01E01)

Dokumentární

2013 Actor, The
2001 Joe Spinell Story, The
1988 Chopper Wars
1968 LSD: Trip to Where?
Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace