Reklama

Reklama

Pohraniční pásmo

(festivalový název)
  • Jižní Korea Gongdong gyeongbi guyeok JSA (více)
Trailer 1

Obsahy(1)

V demilitarizované zóně rozprostírající se mezi Jižní a Severní Koreou došlo k zavraždění dvou severokorejských vojáků. Odpovědnost za jejich smrt je přičítána jihokorejskému seržantovi. Objasnit nešťastnou událost, která by mohla přerůst v opětovnou válku dvou znepřátelených zemí, přijíždí skupinka nezainteresovaných vyšetřovatelů z NNSC (Neutral nations supervisity commision). Úkolem není zjistit, kdo a jak zločin spáchal, ale proč k němu vůbec došlo.

V pořadí třetí celovečerní snímek jihokorejského režiséra Chan-Wook Parka (autora známé trilogie o pomstě: SYMPATHY FOR MR. VENGEANCE, OLDBOY, SYMPATHY FOR LADY VENGEANCE) posbíral množství nominací a ocenění nejen v Asii, ale i v Evropě a Americe. Jmenovitě byl nominován například na cenu za nejlepší režii na Berlínském filmovém festivalu, na FantAsii v Kanadě se umístil na třetím místě ve stejné kategorii. (kiddo)

(více)

Videa (2)

Trailer 1

Recenze (141)

Malarkey 

všechny recenze uživatele

Vztah Severní a Jížní Korei je v dnešní době jistě neutrální na první pohled. Otázka je jak na to hledí samotní vojáci obou stran. Rozhodně ne příliš poklidně jako to vnímá svět kolem nich. Když už se mezi nimi ale stane nehoda je třeba to vyšetřit a co udělat, když se pobijí vojáci obou stran? Pozvou právníky ze Švýcarska. Právníci ze Švýcarska si myslí bůhví jak to nebudou mít lehký, jenže oni na ně ostatně jako na okolní svět kašlou a stejnak to řeší po svém. Výborná sonda do života Korejců, kteří se nebojí sáhnout takhle hluboko do jejich politiky a povedlo se jim natočit tento excelentní politický thriller. Přiznám se, že na tyto filmy dvakrát tak nejsem, i tak mě dokázali svojí tématikou rozhodně zaujmout, sice chvílemi nudili, ale naopak určitě přiučili a donutili vnímat svět kolem nás.--- Ve stručnosti: tyhle diskuse mezi severem a jihem by se daly přirovnat ke hře v suchém lese. Stačí jedna malá jiskra a shoří celý les. ()

Chlupis 

všechny recenze uživatele

Obdivuji tu ohromnou objektivitu a neutrálnost, se kterou je příběh o přátelství několika vojáků z Jižní a Severní Korei divákovi podáván. Chan-wook Park nenatočil film o odlišnosti dvou politicky jinak zaměřených zemí ale o tom, že v každé z nich žijí stejně smýšlící lidé, kteří jsou od sebe oddělováni nesmyslnou ideologií. ()

Reklama

petero 

všechny recenze uživatele

Okrem toho že Byeong - heon Lee (G.I. Joe: The Rise of Cobra) je nie len sympaťák na pohľadanie, má aj veľmi slušné filmy (A Bittersweet Life, I Saw the Devil). Spočiatku obávaná téma konfliktu Severná vs Južná kórea predčila moje očakávania len v mierne nadpriemerný snímok, podaním a pochopením vocogo vo výbornom protivojnovom filme o neskutočnom priateľstve pohraničných hliadok do krvi znepriatelených strán v detektívnom podaní. ()

sulimo 

všechny recenze uživatele

Hodně silný příběh o tom, že jsme všichni lidé, nehledě na uniformu a ideologii. Film o přátelství na špatném místě a asi ještě na hodně dlouhou dobu i ve špatnou dobu. Nehledě na mnoho momentů, které mají až moc jasný účel hrát na divákovi city a rozum (jak je asi těžké odsoudit konflikt kvůli stupidní ideologii která rozděluje vlastně jeden národ? no moc snahy k tomu třeba není). I přes ono otřepané klišé, že jsme všichni bratři, se jedná o hodně dobrý film, se zajímavým tématem a v zajímavém prostředí hranice, kde je přátelství nevhodné a za pravdu se tu neválčí. ()

Naslund 

všechny recenze uživatele

Málokterý film dokáže ukázat tak hezky, jaký nesmysl vlastně jsou válka a politika. Lidi spolu mohou vycházet ať už jsou kýmkoli. No možná kanibal a urostlá Švédka na pustém ostrově to budou mít vždy těžké, ale jiný případ mě opravdu nenapadá. Kvůli tomu ale film nedoporučím, protože koho dnes zajímá přínos. Hlavní je, že je film moc pěkně natočený a alespoň pro mě tu je Yeong-ae Lee a její úžasně uklidňující hlas. Škoda, že nenapovídá něco, co bych mohl poslouchat před spaním. ()

Galerie (21)

Zajímavosti (3)

  • Film byl promítán severokorejskému vůdci Kim Čong-ilovi a jihokorejskému prezidentovi Ro Mu-hjonovi během korejského summitu v říjnu 2007. (villain)
  • Protože natáčení v Joint Security Area (Společná bezpečnostní zóna) je samozřejmě nemožné, byly kulisy postaveny ve filmovém studiu a dodnes existují. (villain)

Reklama

Reklama