Reklama

Reklama

Pohraniční pásmo

(festivalový název)
  • Jižní Korea Gongdong gyeongbi guyeok JSA (více)
Trailer 2

Obsahy(1)

V demilitarizované zóně rozprostírající se mezi Jižní a Severní Koreou došlo k zavraždění dvou severokorejských vojáků. Odpovědnost za jejich smrt je přičítána jihokorejskému seržantovi. Objasnit nešťastnou událost, která by mohla přerůst v opětovnou válku dvou znepřátelených zemí, přijíždí skupinka nezainteresovaných vyšetřovatelů z NNSC (Neutral nations supervisity commision). Úkolem není zjistit, kdo a jak zločin spáchal, ale proč k němu vůbec došlo.

V pořadí třetí celovečerní snímek jihokorejského režiséra Chan-Wook Parka (autora známé trilogie o pomstě: SYMPATHY FOR MR. VENGEANCE, OLDBOY, SYMPATHY FOR LADY VENGEANCE) posbíral množství nominací a ocenění nejen v Asii, ale i v Evropě a Americe. Jmenovitě byl nominován například na cenu za nejlepší režii na Berlínském filmovém festivalu, na FantAsii v Kanadě se umístil na třetím místě ve stejné kategorii. (kiddo)

(více)

Videa (2)

Trailer 2

Recenze (141)

zputnik 

všechny recenze uživatele

Velký příběh o velkém přátelství plus to vše za velké nepřízni osudu. Nádherný příběh zpracovaný zajímavou formou, za taktu bezchybné a dechberoucí hudby. Nejprve to vypadá jako prachobyčejné story z vojenského prostředí. To, co se z toho však vyklube, předčilo všechna má očekávání. Citlivý a smutný příběh, který v určitých momentech vyčaruje na tváři úsměv (nezvyklá forma dětské hry "přetlačovaná" mezi vojáky etc.), v určitých chvílích vhání do tváře slzy... a současně jde o příběh, který vás na jedné straně převálcuje tiše a nepřímo tikající hrdostí, na straně druhé pak beznadějností něco změnit v té kocourkovské a přesto tolik reálné situaci. Shrnuto a podtrženo: Během filmu jsem se rozhodoval mezi 4 a 5 hvězdičkami. Ke konci filmu se to naklonilo k plnému hodnocení a nebylo nic, co by toto skóre zvrátilo. ()

Cubinho 

všechny recenze uživatele

Vynikající detektivka z vojenského prostředí, z prostředí nenávidějících se stran Severní a Jižní Koreje. Chan-wook Park, dokázal tento nesmyslný spor dvou odlišných režimů nádherným způsobem odsoudit. Ačkoliv je "Jihokorejec", odsuzuje obě strany, v obou ale nalézá i to dobré. Střetávání se v modrých stanech, které rozděluje 38. rovnoběžka, kdy jedna i ta druhá strana má panickou hrůzu z toho, že by tuto čáru přakročila (naštěstí v tomto filmu nejsou všichni takoví), jen podtrhuje nesmyslnost tohoto politického sporu. Nezapomenutelná je "plivající" scéna. 9/10 ()

Reklama

zette odpad!

všechny recenze uživatele

Nezlobte se na me, nechapu ale, jak tento film muze byt takto hodnocen?! Ve filmu, kde si vojaci prekracuji snad nejstrezenejsi hranici sveta, jak se jim zachce a slavi spolu narozeniny, na poli si zapaluji cigarety a na care si plivou do ksichtu... Nemel jsem energii ani chut se dodivat do konce. Takhle se drama netoci. ()

H34D 

všechny recenze uživatele

Komorně vyprávěný příběh o přátelství, který svou silou a prožitostí mezi řádky poukazuje na vypjatou a absurdní atmosféru/situaci na hranici dvou rozkmotřených Korejských bratrů. Výborné je, že i poměrně prostý děj dokázal Chan-wook Park krásně rozbít do střípků a zase složit, aby působil zajímavě a v podstatě až "mysteriózně". To dodává filmu patřičný nádech detektivky, u níž je navíc třeba kromě důsledků odhalit také příčiny (ba naopak je to důležitější). S odstupem času ve mě respekt pro tento film sílí, takže po druhém zhlédnutí navyšuji... 9/10 ()

wipeout 

všechny recenze uživatele

Ťažko sa mi ešte stále hladajú slová akými popísať to čo som ma ltú česť zažiť v spoločnosti ďaľšieho Parkovho majstrovského diela. Keď by som hľadal paralelu s inými vojnovými filmami, nenachádzam nič takého ľudsky emocionálne ovalujúceho ako práve Joint security area. Obvykle som vo svojich komentároch možno až prehnane výrečný, no tu sa zmôžem už len na jednu vetu: Neváhajte ani len sekundu, nebudete ľutovať. ()

Galerie (21)

Zajímavosti (3)

  • Protože natáčení v Joint Security Area (Společná bezpečnostní zóna) je samozřejmě nemožné, byly kulisy postaveny ve filmovém studiu a dodnes existují. (villain)
  • Film byl promítán severokorejskému vůdci Kim Čong-ilovi a jihokorejskému prezidentovi Ro Mu-hjonovi během korejského summitu v říjnu 2007. (villain)

Reklama

Reklama