Reklama

Reklama

Pohraniční pásmo

(festivalový název)
  • Jižní Korea Gongdong gyeongbi guyeok JSA (více)
Trailer 1

Obsahy(1)

V demilitarizované zóně rozprostírající se mezi Jižní a Severní Koreou došlo k zavraždění dvou severokorejských vojáků. Odpovědnost za jejich smrt je přičítána jihokorejskému seržantovi. Objasnit nešťastnou událost, která by mohla přerůst v opětovnou válku dvou znepřátelených zemí, přijíždí skupinka nezainteresovaných vyšetřovatelů z NNSC (Neutral nations supervisity commision). Úkolem není zjistit, kdo a jak zločin spáchal, ale proč k němu vůbec došlo.

V pořadí třetí celovečerní snímek jihokorejského režiséra Chan-Wook Parka (autora známé trilogie o pomstě: SYMPATHY FOR MR. VENGEANCE, OLDBOY, SYMPATHY FOR LADY VENGEANCE) posbíral množství nominací a ocenění nejen v Asii, ale i v Evropě a Americe. Jmenovitě byl nominován například na cenu za nejlepší režii na Berlínském filmovém festivalu, na FantAsii v Kanadě se umístil na třetím místě ve stejné kategorii. (kiddo)

(více)

Videa (2)

Trailer 1

Recenze (141)

_Moon_ 

všechny recenze uživatele

Park Chan-wook mi svým OldBoyem představil pro mě do té doby neznámý korejský film. Joint Security Area je druhý Parkův film, který jsem viděl. A znovu mi vyrazila dech ta nápaditost, co se úhlů záběru a zajímavých střihů týče. Parkovy delší, kompozičně čisté a jednoduché záběry ostře kontrastují s dnešním trendem "uspěchaného" střihu. Z herců je mi známý pouze Byeong-heon Lee, který perfektně ztvárnil hlavní roli ve snímku Bittersweet Life. Zde je jeho výkon trochu slabší, přesto pořád nadprůměrný. Samotný příběh je vyprávěn podobným stylem jako v OldBoyovi. Postupně se dozvídáme, jak se vyšetřovaná událost vlastně odehrála. Park mistrně příběh graduje a co bych ocenil ještě víc, dokáže ho úderně zakončit. Shrnul bych to tedy tak, že se rozhodně těším na tohoto korejského mistra u dalšího z jeho filmů. ()

zette odpad!

všechny recenze uživatele

Nezlobte se na me, nechapu ale, jak tento film muze byt takto hodnocen?! Ve filmu, kde si vojaci prekracuji snad nejstrezenejsi hranici sveta, jak se jim zachce a slavi spolu narozeniny, na poli si zapaluji cigarety a na care si plivou do ksichtu... Nemel jsem energii ani chut se dodivat do konce. Takhle se drama netoci. ()

Reklama

ORIN 

všechny recenze uživatele

Dvě věci, kterými film diváka na první pohled zcela pohltí - realistické zobrazení (uměle vytvořeného) střetu mezi komunistickou Severní a demokratickou Jižní Koreou a formální kvality samotného filmu, především jeho narativní struktury (rekonstrukce incidentu formou vzpomínek/flashbacků jednotlivých postav, částečná podobnost s Kurosawovým Rašomonem). Při sledování si divák nejednou uvědomí závažnost celého konfliktu, ale i jeho absurdnost, která ale ihned poté přerůstá v otevřenou nenávist mezi oběma stranami. ()

fleker 

všechny recenze uživatele

....pouvodně sem sem chtel dat krasnaje zvezd 5...ale pak sem si všim,,,že tři palce nahoru vod levyho dolniho rohu je šeredna čmouha a upřostřed přilíplej ždibíček čehosi......hadam nasledek najeky nehody.....tušim že bud masařka/únor´08/leva ruka/reflex/ anebo kamenak´03/nauzea/špatnej odhad/....každopadně na sedmi hodinach....je to z důvodu možností Á či BÉ pekně rozmázlý a kazí to dojem...ja vim že by nejspíš vetisna Gongdong gyeongbi guyeokfilů namitla že to chanwookparkova chyba není, ale ja sem jinyho názoru.....zas musíte kurvavocenit moji upřímnost.....a abyste videli že sem sice sráč, ale fér sráč,,slibuju ze ten kus přilepenýho výblitku zůstane tam kde je minimálně dalších deset let,,,,aby všechny další snímky (jakjinak než ORIGIINÁL ODMATELA) kerý projdou ánem mýho pc v budoucnu nebyly ve výhodě....Ve jménu otce, syna, i ducha svatého. Hymen ()

Martin741 

všechny recenze uživatele

Teda vidim za svoj zivot len malo filmov, ktore sa venuju demilitarizovanej zone medzi DPRK a Juz. Koreou. Chan Wook -Park ma svoj pomaly a kludny styl filmovania, rozhodne nikam sa neponahla, treba mat pri jeho filmoch velku trpezlivost. Nejake brutalne strhujuce akcne tempo nehrozi, a to je dobre, miestami mi film pripominal az cervenu knihovnu - ako artak som spokojny aj s tymto. Tematicky ide o vrazdu, ale nie vysetrit vrazdu, ale zistit priciny, teda preco vlastne k vrazde doslo. Uz v polke filmu som transformoval otazku "jak to vlastne dopadne?" na otazku "Preco k vrazde vobec doslo? ". A nechal som sa unasat kvalitnou filmarinou. Park je zrucny reziser, a hoci cinsko -hongkongske filmy otvorene neznaam, japonske milujem. No a Korejci su niekde uprostred. S Hollywoodom toto nema nic spolocne, preto dam vysoke hodnotenie : 84 % ()

Galerie (21)

Zajímavosti (3)

  • Protože natáčení v Joint Security Area (Společná bezpečnostní zóna) je samozřejmě nemožné, byly kulisy postaveny ve filmovém studiu a dodnes existují. (villain)
  • Film byl promítán severokorejskému vůdci Kim Čong-ilovi a jihokorejskému prezidentovi Ro Mu-hjonovi během korejského summitu v říjnu 2007. (villain)

Reklama

Reklama