Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Vlasta Burian jako potrhlý profesor botaniky podnikne složitou akci, aby se elegantně zbavil rozmarné manželky. Zápletka pojednává o mírně potrhlém profesorovi botaniky Ducánkovi, kterého zaměstnávaly jeho vědecké pokusy tak, že zcela zapomněl na to, že je ženatý. O existenci jeho rozmarné ženy, operetní divy Lucy, nevěděla ani jeho hospodyně Veronika, ani přítel Potužník. Když se však manželka po sedmi letech kajícně vrátila domů, Ducánek podnikne komplikovanou akci, aby se své ženy elegantně zbavil... Film byl poprvé uveden na Filmových žních ve Zlíně 29. 7. 1941. (oficiální text distributora)

(více)

Recenze (81)

Gabretta 

všechny recenze uživatele

"Kolikrát jsem vám říkal, Veroniko, že příroda má své železné zákony a každá věc na světě své předurčené místo. Kniha patří do knihovny, husa patří k boudě, pes na pekáč... Totiž obráceně...a brejle na nos a ne do akvária!... Podívejte se!" - "Propánečka, a jak se tam dostaly?" - "To taky nechápu. Jsou jen dvě možnosti - buď tam spadly zeshora a nebo se... nebo se podhrabaly." ()

domirovec 

všechny recenze uživatele

,,Veroniko, co je dnes k obědu?..'' - ,,Ale pan Ducánek, vy bydlíte o poschodí níže.'' - ,,Aha, děkuji, buďte mi zavázán.'' Provdám svou ženu je další z těch OPRAVDU HODNĚ zamotaných komediálních snímků, které právě díky té samotné zamotanosti a chaotickému (ovšem zároveň zábavnému a živému) ději prostě musí člověku vykouzlit úsměv na tváři. Burian zde také exceluje v jednom z jeho nejlepších charakterů, který skvěle sedí k zamotané zápletce, vzhledem k tomu, jak šílený a místy fakt hodně zmatený je. Pletou se mu jména a celkově slova, zapomíná, většinou nedokáže pochopit jednoduché souvislosti a je neskutečně roztržitý, což je ve finále vcelku ďábelská kombinace chování pro humoristického krále jako je pan Burian. Všichni ostatní však ve filmu také excelují a Světla Svozilová si pro sebe ukradla každou scénu, kde byla a kde si hraní své role náramně užívala. 5/5 ()

Reklama

nooly 

všechny recenze uživatele

Omlouvám se všem, kteří mají k tomuto filmu srdeční vztah. Režie a střih jsou na velmi nízké úrovni, příběh považuji za hloupý a předvídatelný. Přesto film celkově nepůsobí tak špatně, je to celkem roztomilá komedie. Když si ale uvědomím, že v tom samém roce byl natočen Občan Kane, nemohu dát více než 2 hvězdy. ()

Tosim 

všechny recenze uživatele

POTŘEBUJEŠ NEVĚSTU? JÁ TI PRO NI SKOČÍM DOMŮ! Jeden z nejpůvabnějších Burianových charakterů...trošku možná zarazí, že je v podstatě ve svém jednání posunován někam dál spíše jen ostatními postavami, ale všechno je to dobře vyvážené. Scény na policejní stanici, s kolem či (M)Orfeem -z podsvětí- jsou skvělé. ()

tomtomtoma 

všechny recenze uživatele

Je to příjemná, veselá a vtipná komedie, která většinou uhání vpřed v salvách slov, zastavuje se v otevřených ústech překvapení, aby zase roztržitě běžela dál jako odpověď převrácené ozvěny. Lze naroubovat nový a převratný objev v botanice s manýry rozmazlených pěvkyň? Ano, a nemusí to být jen ovocný kompot bez plechovky. Hlavním běžcem je docent botaniky Blahomrav Ducánek (dobrý Vlasta Burian), který má svůj jasně daný cíl, nemá čas na oběd a způsobuje převrat a závan svěžího vzduchu na všech místech, která se mu podaří navštívit. S vědecky pedantskou zarputilostí se zakousne do svého úkolu a nechce polevit za žádnou cenu, nezalekne se žádné překážky a běží vpřed. Sice klikatě, ale stále vpřed. Z výraznějších tváří jsou zde další dva sólisté. Odložená a zhrzená operetní diva Lucy (dobrá Světla Svozilová) se svou minulostí a nejasnou budoucností. A čerstvě zamilovaný generální ředitel Kamil Merhaut (dobrý Jaroslav Marvan) s jasným cílem i citem. Z dalších rolí: vypočítavý a přelétavý baron Hypolit Studený (Čeněk Šlégl), Ducánkův spolupracovník a profesor botaniky Potužník (Miloš Nedbal), Ducánkova svědomitá a trpělivá hospodyně Veronika Pospíšilová (Marie Blažková), rozmazlená a marnivá operetní hvězda Marion (Zita Kabátová), Merhautova nešťastná dcera Dagmar (Věra Ferbasová), balancující ředitel Intimní operety (Ladislav Hemmer), Merhautova popletená komorná Marta (Marie Norrová), nebo do všeho vidící divadelní vrátný Havrda (Stanislav Neumann). Může rostlina zpívat? Mohou slova operetky zazelenat? Může se muž zbavit nepotřebné ženy? Může muž nalézt své štěstí v náruči operetní pěvkyně? Může se z masožravé rostliny stát býložravec? A neskončí všichni ve vězení, protože neznají potřebnou adresu a dveře? Zábava je to slušná, klokotá, bublá, vře, uhání vpřed s úsměvem a ztřeštěnou hravostí. ()

Galerie (45)

Reklama

Reklama