Reklama

Reklama

Cizinecká legie bere do svých řad každého a bez otázek. Do legie se přihlásí i americký voják a diplomat, kterému muslimové zabili manželku a on ji pomstil svým způsobem – v mešitě postřílel každého, koho viděl. Po rocích služby v legii se nechá naverbovat do služeb srbské armády, za vražedné války v bývalé Jugoslávii. Zde zachrání před smrtí muslimy znásilněnou Srbku, kterou rodina zavrhne. Žena teď nemá nikoho kromě něj a on začíná váhat: k čemu je dobré tolik zabíjení? (Film+)

(více)

Recenze (84)

Big Bear 

všechny recenze uživatele

Kdysi jsme měli známou Srbku. Když byla válka v Jugošce, ptal jsem se po příčinách. Začala mi vyprávět stručné dějiny a už kolem roku 1900 jsem tomu vůbec nerozumněl..Srbové, Chorvati, Bulhaři, Turci.. masakr a maglajz... . A když jsme se pak přes všechny ty převážně etnické války dostali do devadesátých let, měl jsem v tom stejně hokej. Tenhle film v produkci - ano - O. Stone! se nesnaží něco vysvětlovat, nebo z jedné strany dělat ty hodné křesťany a z druhé ty zlé muslimy... Srbové nebo Chorvati, ve válce se jak jedni tak druzí chovali jako zvěř. Dennis Quaid má po jednom atentátu kdy přijde o rodinu problém s muslimy a v prvotním afektu vystřílí blízkou mešitu zrovna v době modliteb. Jedinou šancí jak zapomenout a zmizet je cizinecká legie. S tou je po výcviku odeslán do Jugoslávie na stranu Srbů. Je z něj vražedný a dobře vycvičený stroj, který stále nenávidí muslimy. Stane se však svědkem událostí a dějů, kterým odmítne jen tak přihlížet a které ho proberou opět k životu, svědomí a zapomenutým lidským citům. Dávám 4 ,,dudlíky'' z prezervativů. * * * * ()

Mrkvič 

všechny recenze uživatele

Docela jsem se těšil, ale v průběhu filmu mé nadšení opadávalo. Silný je začátek, kdy se hrdina zachová.. no dost nehrdinsky :) Potom se chová, jak se chová, má to svůj smysl, buduje se tím půda pro další děj, ale není to nic úžasného. Brutalita a zbytečnost celého konfliktu je jasná a opět je tu dost drásavě připomenuta. V závěru ale přijde scéna, která se jentak nenatočí. Scéna s ukolébavkou je úžasná. Možná to někomu může přijít laciné a cílené na city, ale je to prostě bomba. Za to to rozhodně stálo. ()

Reklama

emma53 

všechny recenze uživatele

Savior je moc smutná a drsná road movie válkou zmítanou Bosnou. Možná, že těch brutálních scén tam bylo na mojí náturu skoro dost a nebo byly až příliš vyhrocené, ale zřejmě ten, který to měl všechno pod palcem, Predrag Antonijevič věděl přesně co dělá a proč. A tak takový Goran, který symbolizoval jemu podobné, mě iritoval od samého začátku, takže jsem byla vděčná, že jeho role byla jen krátkodobá. Jinak jsem tu strastiplnou cestu s touto nesourodou dvojicí Joshua a Very prožívala s nimi a moc mě tudíž potěšilo, že se v průběhu cesty "ta pitomá věc", jak o ní mluvil Joshua, nakonec proměnila ve "věc nádhernou". Vůbec těch pocitů jsem během filmu prožívala celou škálu. Od vzteku, hrůzy, bezmoci, hořkosti smutku, ale i trochu zklamání, protože ta američtina tam příliš často vystrkovala ty svoje růžky v podobě občasných patetických momentů, zázračné vnitřní proměny Joshua a ten konečný puntík si mohli už úplně odpustit. Jinak jsem pár odlehčujících momentů postřehla a uvítala, například to, jakým způsobem se dá v nouzových podmínkách nakrmit kojenec. Ale jak už tady někdo píše i přes některá negativa na mě Savior fungoval celou dobu a k tomu určitě přispěl i bezchybný a skvělý výkon Dennise Quaida. Jen mě mrzelo tak krátké mihnutí Stellana před kamerou, protože jeho herecký potenciál byl de facto zcela nevyužitý. ()

Hedka 

všechny recenze uživatele

Veľmi, veľmi emotívne. A veľmi drastické. Peklo, nenávisť, zabíjanie... úplne ma to položilo. Našťastie pointa je jasná: aj v mori zla a zverstiev vojny žiari "Boh v človeku". Len akoby sa predieral. Nenápadne, ako lúč slnka pomedzi mraky, ale je isto tu! Najviac ma odzbrojila navonok nenápadná scéna pomoci chorvátsko-srbských manželov, ale aj iné, napr. "platba krížikom" v autobuse alebo zahodenie zbrane do mora v závere.... K scenáru mám ale niekoľko výhrad. Najmä akt pomsty v úvode filmu zásadne odmietam. Postrieľanie moslimov (pravdepodobne aj nevinných) nie je riešenie. Ani tých vulgarizmov tam nemuselo byť až toľko - aj tak to bolo naturalistické až-až... ()

gudaulin 

všechny recenze uživatele

Český název, tak jako v mnoha jiných případech, je ryze zavádějící, protože příběh se o francouzskou cizineckou legii pouze otře. Savior je o destrukčním vlivu války na lidský charakter, líčí ji jako nepřetržitý sled stresu, násilí, zoufalství a nenávisti, která mění lidské povahy a dělá z běžných lidí lidské trosky a zločince. Profesionální voják, kterému při teroristickém útoku zahynula rodina, touží po pomstě a žene se do dalších válečných dobrodružství. Jednou si řekne dost a pokusí se udělat správnou věc. Jakkoliv se snímek nevyhne některým klišé a zejména jeho závěr nepříjemně zavání hollywoodštinou, je to silné emotivní drama se zřetelně protiválečným charakterem. Navíc velice solidně zahrané a nesoucí punc autenticity balkánských válek. Celkový dojem: 80 %. ()

Galerie (20)

Zajímavosti (3)

  • Rozpočet filmu byl tak nízký, že na natočení přistání v Africe nebylo dost peněz. Bylo tedy převzato z filmu Outbreak. (StarsFan)
  • Na začátku filmu přechází Joshua Rose (Dennis Quaid) civilně oblečený vozovku a míjí se přitom s vojákem v armádní uniformě, který mu salutuje. Salutování je druh vojenského pozdravu a projev vzdávání úcty vůči nadřízeným, vyšším vojenským hodnostem a funkcím, ale vždy přitom musí být zdravící i zdravený ve vojenské uniformě, výjimkou je pouze hlava státu. (lioncel)

Reklama

Reklama