Reklama

Reklama

Rok Draka

Trailer

Obsahy(1)

Ve válce s čínskou mafií není dobré zůstat sám... Policejní kapitán Stanley White (Mickey Rourke) patří mezi nejzkušenější a nejspolehlivější newyorské muže zákona. V době, kdy je jmenován policejním velitelem pro Čínskou čtvrť, dojde v Brooklynu k vraždě starosty Čínské čtvrti Wonga. V tamní mafii převezme moc Wongův ambiciózní zeť Joey Tai (John Lone). Ten navenek vystupuje jako lidumilný ochránce chudých čínsko-amerických rodin, avšak ve skutečnosti obchoduje s heroinem. Je to on, kdo dal Wonga odstranit. White, původem Polák, je bývalým vojákem z vietnamské války. Vrátil se z ní s fanatickou snahou o obranu Ameriky a s bezbřehou nenávistí proti všem Asiatům. Zavedení pořádku v Čínské čtvrti se pro něj stává osobní věcí. Navzdory varování svých nadřízených White poruší dohodu mezi newyorskou policií a čínskou mafií. Pustí se do boje nejen s pouličními gangy, ale i se samotným Taiem. Jeho hlavní zbraní je přitom sveřepá zarputilost, se kterou je schopný jít za cílem i přes mrtvoly. A těch v této válce nebude málo… (Česká televize)

(více)

Videa (1)

Trailer

Recenze (91)

Gilmour93 

všechny recenze uživatele

„A great man is one who in manhood still keeps the heart of a child.“ Rourke v podobné roli jako v Parkerově Angel Heart. Šovinistický, rasistický sobec, kolem kterého umírají lidé, jen ubylo kostelů, větráků a muřích noh a z horoucích pekel se zlo přesunulo na zemský povrch směrem na východ.. Cimino tradičně vláčný, místy patřičně brutální a se zaujetím v etnických obřadech a slavnostech. Poctivá osmdesátková krimi a vůbec první role bouchačky Desert Eagle na filmovém plátně. ()

eye candy 

všechny recenze uživatele

V 80tých letech nebyly Stoneovi scénáře třikrát politicky korektní a Rok Draka ve své době vyvolal rozruch díky způsobu, kterým Cimino (O.Stone) pohlížel na Chinatown. Dnes je tato epická gangsterka zapadlá v propadlišti filmových dějin. Je to škoda, protože se jedná opravdu o velký film se vším všudy. Nerad používám termín "životní výkon" (imo relativní), ale v tomto případě Mickeymu role kapitána Stanleyho Whitea fakt sedla. Touha hraničící s posedlostí. Nenávist. Morální rozpolcenost (You were right; I was wrong. Sorry. I'd like to be a nice guy. I would. I just don't know how to be nice) to vše zdobí hlavní postavu, která je hnacím motorem filmu al Mickey ji zvládl fakt úžasně. Každému kdo má rád filmy Michaela Ciminoa a je zvyklý na tempo jeho vyprávění bych Draka vřele doporučil. Ostatním bych draka doporučil už jen kůli závěrečné přestřelce na mostě, ta je prostě uau ()

Reklama

SeanLSD 

všechny recenze uživatele

ROK DRAKA nie je vôbec výnimočný svojou témou, ale rozpracovaním hlavnej postavy a dopadov jej krížovej výpravy na svoje okolie. V málo filmoch je tak do detailu a súčasne realisticky rozpitvaný jednotlivec idúci v záujme spravodlivosti proti všetkým a hocikomu, hoci je tento typ hrdinu tak typický pre americký film. Cimino so Stoneom sa zaobídu bez adorácie aj prehnanej akcie a jasne ukazujú, že takýto urputný jedinec musí byť aj necitlivý, svojim spôsobom až obmedzený sebec, ktorý nerozlišuje (alebo rozlíšiť nedokáže) rôzne úrovne, polohy a situácie a všade postupuje rovnako, tým istým priamočiarym a neomaleným spôsobom. Preto ho skoro nikto nemá rád, a nie je zvlášť sympatický ani divákovi, ktorý inak obdivuje jeho zásadovosť a nasadenie. Pravdepodobne práve toto podrazilo nohy Stanleymu Whiteovi uprostred zlatého veku 80´s Hollywoodu a jeho bezstarostných hrdinov bez bázne a hany, rozhadzujúcich na všetky strany vtipné hlášky. Bojovať s Whiteom proti čínskej mafií totiž skôr bolí, než baví... ()

Yardie 

všechny recenze uživatele

Opět jeden z úžasných výkonů mého oblíbence Mickeyho. Opravdu spolu s Angel Heart a 9 a 1/2 týdne nejlepší výkon. Opět se předvedl a jeho vtipné vložky stály orpavdu za to. Jeho ztvárnění policisty posedlého pravdou a spravedlností, či jen tohou po zviditelnění bylo opravdu fascinující. Jinak co se týká filmu, stará dobrí krimi klasika. Moc se nestřílí, nic moc akční, ale zato se pořádně "vypráví", kecá a řeší se mezilidské vztahy a život tak obecně. Mickey táhne film nahoru, ale děj také stojí za to a zpracování života v čínské čtvrti je mistrovsky provedeno. Atmosféra je docela ponurá, až místy temná a depresivní, když si představíte, jak rychle můžete umřít. Prostě skvost a rozhodně nelituji těch šesti stovek za DVD. Už se těším, jak zbude chvilka času a kouknu se znovu. Howgh! ()

Superpero 

všechny recenze uživatele

Zkouknout něco takového v dnešní době je nesmírně osvěžující. Umanutej policajt Mickey Rourke chce zbavit čínskou čtvrť zločinu a to bez kompromisů. Během toho všechny strašně sere, všichni jsou mu u prdele, včetně vlastní ženy. Ta chce dítě a on na ní kašle a místo toho hobluje mladou reportérku. O nadřízených nemluvě, ty tam posílá do prdele téměř v každé scéně a přitom jsou ňák kámoši. Všechny prostě "vytáčí do červenýho" a je u toho hroznej frajer. Jeho protipól je uhlazenej čínskej elegán, kterej chce vyšachovat všechny starce a vládnout. Má to koule, akci, hloubku, intimitu a režijní um. Finální berserk zúčtování na mostě je super. ()

Galerie (59)

Zajímavosti (20)

  • Oliver Stone za prácu na scenári dostal minimálny plat, pretože mu bolo sľúbené, že producent Dino De Laurentiis mu zafinancuje jeho projekt Čata (1986). Ten si to však potom rozmyslel a Stone musel hľadať financovanie inde. Je to ironické, nakoľko Čata vyhrala Oscara a zarobila vyše 135 miliónov amerických dolárov, zatiaľ čo tento film bol komerčný neúspech. (Real Tom Hardy)
  • Jeden z prvých filmov, v ktorom sa objavila teraz už slávna a legendárna pištoľ Desert Eagle. (Real Tom Hardy)

Reklama

Reklama