Reklama

Reklama

Rok Draka

Trailer

Obsahy(1)

Ve válce s čínskou mafií není dobré zůstat sám... Policejní kapitán Stanley White (Mickey Rourke) patří mezi nejzkušenější a nejspolehlivější newyorské muže zákona. V době, kdy je jmenován policejním velitelem pro Čínskou čtvrť, dojde v Brooklynu k vraždě starosty Čínské čtvrti Wonga. V tamní mafii převezme moc Wongův ambiciózní zeť Joey Tai (John Lone). Ten navenek vystupuje jako lidumilný ochránce chudých čínsko-amerických rodin, avšak ve skutečnosti obchoduje s heroinem. Je to on, kdo dal Wonga odstranit. White, původem Polák, je bývalým vojákem z vietnamské války. Vrátil se z ní s fanatickou snahou o obranu Ameriky a s bezbřehou nenávistí proti všem Asiatům. Zavedení pořádku v Čínské čtvrti se pro něj stává osobní věcí. Navzdory varování svých nadřízených White poruší dohodu mezi newyorskou policií a čínskou mafií. Pustí se do boje nejen s pouličními gangy, ale i se samotným Taiem. Jeho hlavní zbraní je přitom sveřepá zarputilost, se kterou je schopný jít za cílem i přes mrtvoly. A těch v této válce nebude málo… (Česká televize)

(více)

Videa (1)

Trailer

Recenze (91)

Eldrick 

všechny recenze uživatele

Typicky utahaná Ciminova režie pohřbila Stoneův scénář. Nechutně slizká hudba. Dojem z přerákosníkovaného filmu napravuje všechny prasící Mickey Rourke, ale ten šedivej přeliv si tvůrci mohli odpustit. Povinnost pro fanoušky Mickeyho a důkaz pro všechny, jaký herecký talent v sobě měl/má. O to nepochopitelnější je, jak se mohl později odmítáním rolí v "tutovkách" tak neskutečně zakopat. ()

Lima 

všechny recenze uživatele

Cimino se čtyři roky zotavoval z komerční katastrofy a diváckého nepřijetí ambiciózni ´Nebeské brány´, aby pak opět přišel s tím, za co ho mám tak rád – za kus poctivé filmařiny, s „ciminovsky“ precizní výpravou, kde Čínská čtvrť se stovkami komparzistů pulzuje životem stejně uvěřitelně, jako je zde zobrazené explicitní násilí pouličních gangů, kde se rozstřílenými těly a jednou uříznutou hlavou nešetří. Mickey Rourke coby prošedivělý nekompromisní komisař Stanley White je perfektní a kašlu na dobové kritiky, které právě této postavě vyčítaly otevřený neskrývaný rasismus, způsobený traumatem z vojenské služby ve válce ve Vietnamu a následně tak neprávem podsouvaly Ciminovi nesnášenlivost k menšinám v americké společnosti. Možná i proto film tak nějak prošuměl bez větší divácké odezvy v kinech, Cimino zahořkl a k naší divácké smůle je tak ´Rok Draka´ jeho poslední velký film. (- sledována blu-ray projekce). ()

Reklama

Topco 

všechny recenze uživatele

Čínska štvrť netrápila iba Jakea Gittesa. Popasovať sa s tým newyorským Chinatownom musel aj Mickey Rourke ako nekompromisný policajný kapitán Stanley White. Rourke je tu naozaj vo forme (dva roky pred Angel Heart) – jeho antihrdina je štýlový bad-ass, ktorý akoby vypadol z americkej drsnej školy. Navyše, je tu viacero oku lahodiacich, noirovo nasvietených scén. Občas sa síce vyskytne scéna, ktorá pôsobí ako päsť na oko (korunku im dáva ten happyend...) a scenár má svoje neprehliadnuteľné chybičky (manželská kríza má medzery, romantická línia zasa nie je uveriteľná), no aj napriek tomu je to výborný 80´s neo-noir. ()

gudaulin 

všechny recenze uživatele

Řekl bych poněkud podhodnocený film a pro mě velmi příjemné překvapení. U spousty filmů mám poblém s logikou odvíjejícího se děje, s motivací postav a žánrovým balastem, který by v tomto případě znamenal bláznivé akční orgie a nadměrnou brutalitu. Ne, že by se ve filmu nevyskytovala akce, prudké přestřelky, rvačky a vůbec násilí nejrůznějšího druhu, ale je dávkované přesně tak, jak myslím, že by mělo v daném prostředí a v dané situaci fungovat. Mickey Rourke se do role zarputilého nekompromisního policisty typově dokonale hodí a jeho postava je podobná Genu Hackmanovi ve Francouzské spojce. Všechny postavy jednají více méně tak, jak jim přikazují okolnosti a jejich cíle a jak bych se asi v jejich situaci choval já. Vzhledem k zasazení do čínské čtvrti je to i poněkud exotická podívaná, ale určitě ne samoúčelná. Celkový dojem: 80 %. ()

Enšpígl 

všechny recenze uživatele

Kdysi dávno jsem tenhle biják viděl v kinech, tenkrát bych mu moc hvězdiček nedal, jenže uplynulo hodně vody a hollywoodská kinematografie se výrazně posunula směrem k digitálu a k plnění různých tabulek korektnosti no a když v týhle době přijde do mého obýváku, duch starých dobrých časů, kdy chlap se chová jako chlap se všema jeho plusama a minusama a hraje ho v té době ještě charismatický fešák Mickey Rourke, kdy se ještě nebrali ohledy kdo, co a komu ve filmu říká, tak už to samo o sobě je paráda parádová. Jenže tady se přidá i famozní Michael Cimino, atmosféra, dusnost, špína, nefalšované násilí, skvěle napsaná postava Stanleyho Whita, který je do svýho případu zakouslý tak na pevno, že nevnímá nic ani na levo, ani na pravo a jde si za svým doslova přes mrtvoly. Obrazová i hudební složka jednozačně top. Tahle poctivá stará filmařská škola uzrála jak to nejlahodnější víno po kterým se cítím jak pekelně spokojenej diváckej parchant ()

Galerie (59)

Zajímavosti (20)

  • Hlavná postava Stanleyho Whitea (Mickey Rourke) je podľa slov režiséra založená na jednom skutočnom poľskom policajtovi. (Real Tom Hardy)

Reklama

Reklama