Reklama

Reklama

O Maryšce a vlčím hrádku

  • angličtina Maryshka and the Wolf's Castle (festivalový název)
Animovaný / Loutkový / Krátkometrážní / Pohádka / Horor
Československo, 1979, 15 min

Obsahy(1)

Uprostřed hlubokých temných lesů stál odpradávna tajemný hrádek, kterému lidé říkali Vlčí. Už dvanáct panen v něm zmizelo beze stopy. Třináctá měla být Maryška, chudobné děvče z hor. Stalo se, že Maryška v těch hlubokých temných lesích zabloudila a došla až Vlčímu hrádku. Tam byla podrobena kruté zkoušce nadpřirozených sil, které na zámku sídlily... Strašidelná loutková pohádka svou atmosférou a formou zpracování zaujme nejen děti, ale jistě i nejednoho dospělého diváka. (lola3121)

(více)

Recenze (45)

Oktavianus 

všechny recenze uživatele

V pátek dávají v Ponrepu v rámci cyklu Východoevropský horor pásmo Český animovaný horor. A jelikož jsem bohužel ve stejné době zaneprázdněn a nedostanu se tam, podíval jsem se na všechny krátké animáky (Svatební košile, Sestřeničky atd.) v jednom pásmu doma sám. Mimo jiné tam byla právě i Maryška a Vlčí hrádek. A šlo o nejslabší článek jinak vymakaných kraťasů. Je to přespříliš pohádkové, přespříliš málo zaměřeno na tajemno a přespříliš dětské. Já vím, že to je moje chyba, nikoli Maryšky, ale vzhledem k výše uvedenému nemohu jinak. A celá hrůzná socha vlčice jako kdyby z oka vypadla Kapitolské vlčici, chyběli jen Romulus a Remus. ()

Adam Bernau 

všechny recenze uživatele

O třinácté komnatě. "Třináctá ještě nic netušila. Byla to Maryška." Dokonalé v každé fázi, včetně celkového kontrastu Maryščiných bezelstných hlubin a princovy bezelstné povrchnosti. No ale zamiloval se on. Za zvláštní pozornost stojí také její umanutě "neprozrazující" "Dala jsem slib". Chybějí jen Romulus a Remus (ačkoli vlastně, kde byly ty děti celou tu dobu?). ()

Karlos80 

všechny recenze uživatele

Opravdu jeden z klenotů českého animovaného filmů. V dětství pro mě opět jeden z dalších opravdu strašidelných a tajuplných zážitků (jak málo stačilo tvůrcům k tomu aby diváka téměř neodpoutali od židle), lví podíl natom samozřejmě měl nesmírně ponurý Sklenčkův hlas. Vlasta Pospíšilová se v tomto případě opravdu vyznamenala (byl to její první film, který sklidil mezinárodní uznání a věhlas, např. cena Jiřího Trnky 80') a tak trochu předznamenla i to čemu se bude věnovat nadále..."Naposledy se tě ptám, proč si odešla z mého hrádku, máš poslední příležitost, poslední příležitost"! ()

Ozo 

všechny recenze uživatele

Když lidé v království slyšeli co se stalo, začali se bouřit. 'Upalte tu čarodějnici', žádali.“ Moc pěkná pohádka ze Studia Jiřího Trnky. A ta vlčice mi připadá nějaká povědomá, buď jsem ji viděl v této pohádce jako malý a zůstala mi v paměti, nebo je stejná zlatá vlčice použita ještě v jiné pohádce. Každopádně to určitě není pohádka pro úplně malé děti, nechcete-li jim způsobit doživotní trauma. K vidění zde. ()

Galerie (10)

Zajímavosti (2)

  • Původně měla komentář číst Libuše Šafránková, zasáhl však ředitel Krátkého filmu Kamil Pixa, který prosadil Otu Sklenčku. (Přemek)

Reklama

Reklama