Reklama

Reklama

O Maryšce a vlčím hrádku

  • angličtina Maryshka and the Wolf's Castle (festivalový název)
Animovaný / Loutkový / Krátkometrážní / Pohádka / Horor
Československo, 1979, 15 min

Obsahy(1)

Uprostřed hlubokých temných lesů stál odpradávna tajemný hrádek, kterému lidé říkali Vlčí. Už dvanáct panen v něm zmizelo beze stopy. Třináctá měla být Maryška, chudobné děvče z hor. Stalo se, že Maryška v těch hlubokých temných lesích zabloudila a došla až Vlčímu hrádku. Tam byla podrobena kruté zkoušce nadpřirozených sil, které na zámku sídlily... Strašidelná loutková pohádka svou atmosférou a formou zpracování zaujme nejen děti, ale jistě i nejednoho dospělého diváka. (lola3121)

(více)

Recenze (45)

demorens 

všechny recenze uživatele

Jeden z klenotů československé animované tvorby. Měli jsme samozřejmě mnoho mistrů animovaného filmu, ale ne všechna díla jsou výjimečná. Mohou být třeba umělecky výjimečná a originální, ale nemusí být krásná a příjemná. Tento film je. Líbil se mi jako dítěti, líbí se mi to i teď, i když je to vlastně pohádka. Loutky jsou pěkné, především Maryška. Co je ale nezapomenutelné na tomto filmu je atmosféra vyvolaná díky střihu, hlasu vypravěče, hudby a hlavně režie. Vlčice je vlastně statická, vůbec se nehýbe, ale scény s jejíma očima podkreslené světlem a sugestivním hlasem vyprávěče jsou přímo děsivé a tvoří vrchol celého filmu. A přitom je to jen zlatá socha vlčice. Tady jde vidět umění animátorů. Co nelze také opomenou, je hudba, která je taky krásná. Ačkoliv ne moc známý krátký film, v rámci žánru skvost. Samozřejmě z mého pohledu. (100/100) (23.03.06) ()

exhoubus 

všechny recenze uživatele

Asi jsem tady jediný, kdo tomu dává tak špatné hodnocení, ale už jako malý jsem přímo nesnášel tyhlety loutkové film, kde postavy nemají vůbec žádný výraz. Jakmile bylo něco takového v televizi, hned jsem od ní odešel. To mi vydrželo až doteď. Dokonce ani vypravěč do příběhu nedokáže dát žádné emoce a celá pohádka potom úplně ztrácí smysl. A princ mi trochu připomínal Jona Sněha, ale dokonce i ten dává najevo víc emocí než tyhle hrozné loutky. ()

Reklama

HonzaBez 

všechny recenze uživatele

"Nikdy ti to nepovím..." To já rád povím o téhle chutné pohádkové "jednohubce" všem svým známým, co mají děti. Je to sice maličko strašidelné, přičemž onu strašidelnou atmosféru skvěle dotváří potemnělá Fišerova hudba, ale opravdu jen maličko... Jinak to jako ve všech českých pohádkách musí nakonec dopadnout dobře, a tak je prostor i pro Fišerovu typicky romanticko-poetickou hudbu se zvonkohrou či vokály. ()

pytlik... 

všechny recenze uživatele

Proč Maryška neřekla princi, aby šel do Vlčího hrádku a nevysvobodil tu chuděru z okovů? Proč kvůli slibu, který dala neznámé ženské, obětuje svoje dvě děti? Když ještě navíc neví, jestli ta osoba v okovech nekecala? Dobře, zkameněla by, ale většina matek by radši zemřela, než by vydala své děti ne? Proč princ jenom sedí s Maryškou u růžičky a vzdychá a nejde místo toho do Vlčího hrádku osvobodit svoje dvě děti? Obě děti byly odebrány v den svého narození, přesto po roce (po dvou) poznávají své rodiče, jak to? Kde tedy vlastně byly, to je celou dobu odněkud pozorovaly? Kdo je vychovával? A kdy dostanu odpověď na tyhle otázky? ()

SOLOM. 

všechny recenze uživatele

Pokud něco Češi (Čechoslováci) někdy uměli něco točit pořádně, tak to byly pohádky a zvláště ty loutkové. I tato patří mezi opravdové klenoty naší distribuce. Až se stydím, když si uvědomím, že jsem na ní málem zapomněl. Nádherné loutky a pěkný příběh o mladé panně Maryšce potěší i po tolika ti letech. Strašidelná atmosféra je jen takový bonus stejně jako skvělý hudební doprovod. Maryška vskutku dokázala dodržet slovo, plodná byla taky a zaslouží si nadprůměrné hodnocení. Mohu jen doporučit. ()

Galerie (10)

Zajímavosti (2)

  • Původně měla komentář číst Libuše Šafránková, zasáhl však ředitel Krátkého filmu Kamil Pixa, který prosadil Otu Sklenčku. (Přemek)

Reklama

Reklama