Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Royal Tenenbaum a jeho žena Etheline žijí se svými dvěma syny a adoptivní dcerou ve velkém domě na Manhattanu a zdá se, že rodině vůbec nic nechybí. Ovšem jen do té chvíle, kdy Royal, velký milovník žen a života, rodinu opustí. To se stalo před dvaadvaceti lety. Teď je Royal bez peněz, a tak si vymyslí smrtelnou nemoc a apeluje na soucit svých bližních. Horší okamžik si ale pro svůj návrat vybrat nemohl. Etheline právě dostala seriózní nabídku k sňatku a již dospělé děti mají dost starostí samy se sebou... Proslulý filmový solitér Wes Anderson rozdělil děj filmu do jednotlivých kapitol, mapujících etapy života Tenenbaumových. Jde mu nejen o Royalovo pozdní prozření, ale i o reakci ostatních členů rodiny, protože návrat nezdárného otce vyvolává léta zasuté vzpomínky a traumata. Příběh nabitý břitkými dialogy a melancholickým humorem umocňují výrazná výtvarná stránka filmu a výborné herecké výkony. Ostatně Gene Hackman si za své ztvárnění svérázné hlavy rodiny odnesl prestižní Zlatý glóbus. (Česká televize)

(více)

Videa (1)

Trailer 1

Recenze (335)

Vědma 

všechny recenze uživatele

Strašně ráda bych věděla čím to je, že mě tak míjí poetika a humor Wese Andersona. Asi to bude můj problém, ale já se u všech jeho filmů nudím. Sice občas nějaký nápad je fajn, ale vcelku se mi zdá, že to prostě není můj styl. Ale herci byli skvělí, takže za ně a za to, že můj syn jeho filmy miluje, dávám ***. ()

Fleur6 

všechny recenze uživatele

Nemôžem si pomôcť, ale nemám rada filmy Wesa Andersona a to viem povedať už po dvoch jeho filmoch. Neviem si totiž predstaviť, že by sa ostatné mohli vymykať tomuto zvláštnemu, pre mňa nepochopiteľnému, suchému flegmatickému čiernemu humoru. Ostáva mi len dúfať, že Fantastic Mr Fox sa vyhne mojim "predsudkom" veľkým oblúkom, pretože - naozaj by ma potešilo pozrieť si ďalšiu dobrú adaptáciu knihy Roalda Dahla. ()

Reklama

Galadriel 

všechny recenze uživatele

Lehce nadprůměrný filmík s dobrým hereckým obsazením. Rozhodně nejde o komedii (zasmála jsem se asi 2x), spíš o úsměvnou kroniku jedné rodiny, jejíž členové jsou přinejmenším lehce výrazní. Tenenbaumovu rodinu tvoří Chas (od mala nadaný finančník, nyní otec dvou synů, který se nedokázal srovnat se smrtí svojí ženy), adoptovaná Margot (nadějná spisovatelka divadelních her, ale také velká tajnůstkářka a záletnice, nyní žena úspěšného spisovatele) a Ritchie (bývalý skvělý tenista, který je do Margot od mala zamilovaný); matka Etheline (archeoložka zamilovaná do svého černošského účetního) a její bývalý manžel Royal (žijící od rozchodu 20 let v hotelu a nyní předstírající, že má rakovinu a zbývá mu 6 týdnů života). Plejádu postav doplňuje dalších pár neméně výrazných osůbek, které více či méně Royalův příjezd zpět do domu jeho bývalé ženy po dlouhé době a předstíraná nemoc ovlivní. ()

Lamiczka 

všechny recenze uživatele

Rodinka Tenenbaumovic je opravdu tak trošku zvláštní. Vše začíná tím, kdy bohémský otec Royal opouští manželku a děti. Po dvaceti letech z dětí vyrostly individuální osobnosti se specifickými vlastnostmi, matka se znovu zamilovala a chystá svatbu a otec se ocitá na pokraji krachu. Shodou okolností se všichni členové rodiny začínají vracet do rodného domu, který obývá matka. První z nich je ovdovělý syn Chas se svýma dvěma syny, trpící až chorobným strachem, aby se nikomu nic nestalo. Druhou vlaštovkou v hnízdě je adoptovaná dcera Margot, která již od svých 12 let úzkostlivě tají své kouření (zatím úspěšně) a momentálně se rozchází se svým o dost starším manželem. Posléze přijíždí z dalekých cest i úspěšný tenista, syn Richie. Komplet rodinu uzavírá otec Royal, který se do rodiny vnutí s tím, že je smrtelně nemocný a poslední dny života chce strávit právě se svými nejdražšími. To vyvolává především mezi sourozenci válku argumentů. Spolu s otcem se pod společnou střechu vrací i spoustu nedořešených problémů z minulosti a tak se zdá, že tohle by mohla být ta správná příležitost vše urovnat a dát do pořádku. Jednou se český překlad filmu trefil do černého. Tahle rodina je totiž všechno, jen ne normální. Každý jedinec je silnou osobností, která má na plátně čestné místo. Počínaje rodiči, kteří rozhodně nemohou být příkladem pro spořádané rodinky. Chválím výborné herecké obsazení, všichni své role zvládli na výbornou a celkový dojem je takový, že je scénář ušitý hercům na míru. Příběh je bláznivý, režie střízlivě balancuje na hraně kýče a originality. Upřímně jsem se bavila od začátku do konce - pozor ale, jedná se o vytříbenou situační komedii a zároveň i drama, plné lidskosti, životních starostí i radostí, nevšedních i každodenních okamžiků, které divákovi přibližují běžný život jedné excentrické rodiny. ()

Arbiter 

všechny recenze uživatele

Wes Anderson by mě potěšil, kdyby si dal chvíli retreat, zameditoval si a budoucí snímky vratil trochu na zem ke své rané tvorbě. The Royal Tenenbaums umožňuje vcítit se do podivnůstek všech hlavních hrdinů a najít v nich zalíbení. Překombinovanost zběsilé formy tu oproti Andersonově součansé tvorbě tolik nevítězí na obsahem. ()

Galerie (68)

Zajímavosti (27)

  • Když se Margot (Gwyneth Paltrow) dívá s Royalem (Gene Hackman) na televizi v jeho ložnici, jsou dveře na chodbu evidentně otevřené. Když však do místnosti přichází Ritchie (Luke Wilson) musí dveře otevírat. (hansel97)
  • Postava Margot byla ovlivněna německou zpěvačkou a herečkou Nico. Margot (Gwyneth Paltrow) nosí podobný účes a výrazné tmavé líčení. Skladby Nico se také objevují ve filmu. (ČSFD)

Související novinky

Bill Murray znovu u Wese Andersona

Bill Murray znovu u Wese Andersona

17.07.2021

Po předchozích spolupracích na filmech Jak jsem balil učitelku, Taková zvláštní rodinka, Život pod vodou, Darjeeling s ručením omezeným, Fantastický pan Lišák, Až vyjde měsíc, Grandhotel Budapešť,… (více)

Wes Anderson a superhvězdná parta

Wes Anderson a superhvězdná parta

30.12.2012

Letošním Až vyjde měsíc přesvědčil nejen oddané fanoušky svého jedinečného stylu a navíc si připsal svůj druhý nejúspěšnější film po Takové zvláštní rodince. Není divu, že jeho novinka nazvaná The… (více)

Reklama

Reklama