Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Royal Tenenbaum a jeho žena Etheline žijí se svými dvěma syny a adoptivní dcerou ve velkém domě na Manhattanu a zdá se, že rodině vůbec nic nechybí. Ovšem jen do té chvíle, kdy Royal, velký milovník žen a života, rodinu opustí. To se stalo před dvaadvaceti lety. Teď je Royal bez peněz, a tak si vymyslí smrtelnou nemoc a apeluje na soucit svých bližních. Horší okamžik si ale pro svůj návrat vybrat nemohl. Etheline právě dostala seriózní nabídku k sňatku a již dospělé děti mají dost starostí samy se sebou... Proslulý filmový solitér Wes Anderson rozdělil děj filmu do jednotlivých kapitol, mapujících etapy života Tenenbaumových. Jde mu nejen o Royalovo pozdní prozření, ale i o reakci ostatních členů rodiny, protože návrat nezdárného otce vyvolává léta zasuté vzpomínky a traumata. Příběh nabitý břitkými dialogy a melancholickým humorem umocňují výrazná výtvarná stránka filmu a výborné herecké výkony. Ostatně Gene Hackman si za své ztvárnění svérázné hlavy rodiny odnesl prestižní Zlatý glóbus. (Česká televize)

(více)

Videa (1)

Trailer 1

Recenze (335)

Matty 

všechny recenze uživatele

Typický představitel cyklu „smart cinema". Výstřední postavy, sarkastický humor, ironický pohled na tradiční rodinné hodnoty, dysfunkční rodinné vztahy, epizodická struktura. Neboť jde zároveň o film Wese Andersona, je epizodičnost zvýrazněna dělením do kapitol (plus prolog a epilog), kompozice připomínají obrazy (tableaux shots), z nichž každý lze pro jejich vypiplaný design a množství vtípků v mizanscéně rozebírat mnoho minut, geometricky přesné pohyby kamery se střídají se „spontánními" sekvencemi snímanými ruční kamerou (podobně vedle sebe Anderson staví scény jako z grotesky a realistické násilí, v jehož důsledku jde skutečně o život), citují se zde slavné filmy, v podkresu neustále zní zpola vážně využívané skladby známých hudebníků a děti se mnohdy chovají dospěleji než dospělí. Celkem bych souhlasil s názorem, že jde o Andersonův film s největší vypovídací hodnotou, protože v něm režisérovo hračičkovství nezastiňuje vážná témata, o kterých pojednává. Osobně si každopádně myslím, že se jako režisér doopravdy „našel" až v Životě pod vodou. 80% Zajímavé komentáře: Aquarius, Callas, wipeout, Martass21 ()

Galadriel 

všechny recenze uživatele

Lehce nadprůměrný filmík s dobrým hereckým obsazením. Rozhodně nejde o komedii (zasmála jsem se asi 2x), spíš o úsměvnou kroniku jedné rodiny, jejíž členové jsou přinejmenším lehce výrazní. Tenenbaumovu rodinu tvoří Chas (od mala nadaný finančník, nyní otec dvou synů, který se nedokázal srovnat se smrtí svojí ženy), adoptovaná Margot (nadějná spisovatelka divadelních her, ale také velká tajnůstkářka a záletnice, nyní žena úspěšného spisovatele) a Ritchie (bývalý skvělý tenista, který je do Margot od mala zamilovaný); matka Etheline (archeoložka zamilovaná do svého černošského účetního) a její bývalý manžel Royal (žijící od rozchodu 20 let v hotelu a nyní předstírající, že má rakovinu a zbývá mu 6 týdnů života). Plejádu postav doplňuje dalších pár neméně výrazných osůbek, které více či méně Royalův příjezd zpět do domu jeho bývalé ženy po dlouhé době a předstíraná nemoc ovlivní. ()

Reklama

xxmartinxx 

všechny recenze uživatele

když jsem ten film viděl prvně, mohlo mi být 13, nesnášel jsem ho. Když jsem ho viděl podruhé, notně starší a chápající, co je filmový styl, považoval jsem ho pořád za slabšího Andersona. Když jsem ho viděl potřetí, tak jsem mu takřka propadnul. Sice za nejlepšího Andersona pořád (zdaleka) považuju Život pod vodou, ale tohle už pro mě není jen polotovar před vrcholem. ()

Ilicka 

všechny recenze uživatele

Jak napsalo mnoho lidí předem mnou, je to hodně zvláštní komedie, která nerozesměje, drama, které nerozpláče. Rodina Tenenbaumových, plná svéhlavých osobností, se po letech opět sejde celá a náhle se odkryjí propasti, které se mezi nimi za oněch 22 let rozevřely. Vyplouvá na povrch, že Richie miluje svou nevlastní, vdanou sestru Margot; že tato Margot podvádí svého muže s rodinným přítelem Elim, který ze všeho nejvíc touží po úspěchu a příjmení Tenenbaum; že Chas svému otci nehodlá odpustit odstrkování v dětství a že otec Royal svou ženu stále miluje. *** Zábavné výkony podala většina zúčastněných herců, v čele s bratry Wilsonovými, protože Lukeův ublížený nepřítomný výraz a Owenovo zoolanderovské pohazování kadeří bylo prostě boží. Gwyneth Paltrow zase umělým prstíkem ťuká o stůl a předvádí, že i ona je schopná kamenného ksichtu. ()

ScarPoul 

všechny recenze uživatele

Oslava rodiny v tej najčistejšej, najvtipnejšej a hlavne najúprimnejšej podobe akú si viem predstaviť. Wes Anderson je pre mňa v súčastnosti pojmom, ktorý ukazuje rôznorodé sociálne prostredie svojich aktérov tou najnezvyčajnejšou formou a ja ho za to mám rád. Geniálny koncert hereckých predstaviteľov, podfarbený skvelou hudbou. Komplexný príbeh, ktorý ma absolútne nenudil. ()

Galerie (68)

Zajímavosti (27)

  • Jestřáb, jež ve filmu účinkoval jako Mordecai, byl během natáčení unesen a únosce požadoval výkupné. Produkce nemohla odložit natáčení, a proto byl jestřáb nahrazen. (HellFire)
  • Postava Ritchieho (Luke Wilson) nese mimo jiné i určité podobnosti se slavným tenistou Björnem Borgem. Kromě nápadné podobné vizáže má také stejnou čelenku, jakou měl Borg na sobě při historickém zisku pátého titulu v řadě ve Wimbledonu. A také se u Borga o jeho posledním zápase v médiích hodně mluvilo, protože též ukončil kariéru ve 26 letech, přestože byl na vrcholu, ale tenis ho prostě už nebavil. (jirkahorn)

Související novinky

Bill Murray znovu u Wese Andersona

Bill Murray znovu u Wese Andersona

17.07.2021

Po předchozích spolupracích na filmech Jak jsem balil učitelku, Taková zvláštní rodinka, Život pod vodou, Darjeeling s ručením omezeným, Fantastický pan Lišák, Až vyjde měsíc, Grandhotel Budapešť,… (více)

Wes Anderson a superhvězdná parta

Wes Anderson a superhvězdná parta

30.12.2012

Letošním Až vyjde měsíc přesvědčil nejen oddané fanoušky svého jedinečného stylu a navíc si připsal svůj druhý nejúspěšnější film po Takové zvláštní rodince. Není divu, že jeho novinka nazvaná The… (více)

Reklama

Reklama