Reklama

Reklama

Old Boy

  • Jižní Korea Oldeuboi (více)
Trailer 4

Únos Dae-sua se odehraje rovnou před jeho domem, kde dosud poklidně žil se svou rodinou. Kdesi v podivném domácím vězení se dozví z televize, že jeho žena byla mezitím brutálně zavražděna a on že je z vraždy podezírán. V tmavé místnosti stráví patnáct let, než se jednoho dne stejně nečekaně probudí na svobodě. Od té chvíle se upne na pomstu neznámému vězniteli. S pomocí mladé Mido jej najde, jenže dotyčný muž ho postupně usvědčí z dávné viny. Spletité drama je plné napětí a tajemnosti, ale podle slov režiséra je především úvahou o pomstě a o touze, kterou každý zažije, ale málokdo uskuteční, protože společnost ji zatracuje jakožto negativní a zkázonosnou. (oficiální text distributora)

(více)

Videa (3)

Trailer 4

Recenze (830)

belldandy 

všechny recenze uživatele

Prý se chystá americký remake tohoto filmu. Režisérem má být Finscher a není divu: Park Chan-wook natočil totiž příběh a la Finscher po korejsku. Doufám však, že navzdory pověstem se Fincher Oldboye natočit nechystá. Proč po hoolywoodsku standartizovat něco tak krásně zvláštního? Oldboy je velmi, velmi východní a umí diváky od začátku překvapovat i šokovat. Asi tak první třetinu filmu si myslíte, že sledujte studii člověka izolovaného od zbytku společnosti. Reakcí hlavního hrdiny na existenci mezi stále stejnými čtyřmi zdmi a na k zbláznění pravidelný řád je zprvu nepochopení, pak rezignace a nakonec zoufalá činorodost. Psaní deníku, procvičování bojového umění, zhotovování seznamu podezřelých i úsilí o únik – to vše je motivováno především snahou něčím zaplnit svůj život a nezbláznit se. Dlouhých 15 let stráví hlavní hrdina v bezdůvodném vězení a pak přijde náhle konec, stejně bezdůvodný jako předchozí uvěznění. Následuje příběh o pomstě, ale také o snaze pochopit proč. Zaznívá tu montechristovké téma. Ale je-li Dae-su Monte Christem, je to Monte Christo jednadvacátého století: zarputilý, surový a horkokrevný. Oldboy je filmem vyhraněných stavů a stěží uchopitelných vášní, z nichž některé jsou krvesmilné. Naturální a brutální scény se střídají se šokujícími odhaleními. Oldboy je také příběh o tajemství a proto nechci říct více pro případ, že se vám tento film podaří vidět. Čím méně dopředu víte, tím lépe. A já už jsem toho řekla až moc. ()

Faye 

všechny recenze uživatele

Když vám někdo, bez vysvětlení, vezme 15 let života ...... a najednou, a stejně nečekaně, vás z té hnijící věčnosti vykopne ven a k tomu přidá naditou peněženkou. Tak vás asi bude zajímat, kdo s vaším životem manipuluje? A hlavně, proč? A Oh Dae-su to zajímá zatraceně! Dva muži, každý na své kruté cestě za svojí pomstou ve filmu, který je komplikovaným mixem snad všech možných žánrů. P.S. Nevzpomínám si, kdy naposledy mně tak mrazilo, a to při obyčejném listování ve fotoalbu, kdy se nádherná hudba s každým otočením stránky měnila v děsivou! ()

Reklama

Kaka 

všechny recenze uživatele

Emocionálně naprosto studené jako obvykle, herci totálně hysteričtí (co měl znamenat ten psí konec, nedivím se, že se dotyčný smál), to co mělo pravděpodobně emociálně šokovat, bylo spíše směšné. Tolik vychvalovaný vizuál rovněž nijak převratný nebyl, před Parkem byla spousta větších kamerových koumáků. Jako obvykle nesmí chybět samoúčelné násilí, které je opět zbytečné a opět působí jako pěst na oko. Nějak zde nevidím tu vyjmečnost. A děj ? Jeden velký chaos a zmatek. Nakonec člověk neví kdo je kdo a co je co. Značně kravský a těžkopádný projekt. Zřejmě jsem to celé nepochopil. A nebo zde ani není co chápat a skutečně se jedná jen o obyčejný a dějově naprosto pomatený mix násilí a pomsty. Že by se hodnotilo tak vysoko za poněkud "exotický" nádech ? Ten jediný tu totiž nesporně je. Jedná se skutečně o něco neobvyklého. ()

zelvopyr 

všechny recenze uživatele

Velká překombinovanost od začátku rostla a rostla a po 1:40 už byla takřka nesnesitelná. Bohužel, podstatná část zápletky se dala uhodnout na začátku: Samozřejmě v reálném životě by to bylo jedno z posledních možných logických vysvětlení. Tenhle film je ale synonymum nerealističnosti, takže se docela dalo tipnout, kam to míří a která odpověď je správně. Abych to řekl ještě jinak -- je jasné, že volba zúčastněných postav nebude náhodná, i když se tak film tváří. Role budou rozdány mezi zúčastněné osoby. ()

Jara.Cimrman.jr 

všechny recenze uživatele

"Nemůžete najít správnou odpověď, když kladete špatné otázky." Já tedy asi ne, ale Oh Dae-su by mohl. S kladivem v ruce a nožem v zádech se totiž nekompromisně řítí za svou pomstou a je mu zcela jedno, že možná nemá dostatek informací. Jenže tak jednoduché to není. Je to spíše tradičně korejsky drsné, lehce překombinované a nabízející řešení, s jejichž strávením by mentalita středoevropana mohla mít jisté problémy. Stále si třeba myslím, že bych svou ruku za mrakodrap nevyměnil, ale o prsteníku levé ruky bych možná zauvažoval. Nějaké nabídky? ()

Galerie (57)

Zajímavosti (19)

  • Závěrečná scéna ve sněhu se natáčela na Novém Zélandu. (HellFire)
  • Min-sik Choi trénoval intenzivně po dobu šesti týdnů, aby se dostal do formy a mohl tak ve filmu hrát většinu akrobatických prvků. Zhubl při tom přes 10 kg. (don corleone)
  • Předlohou filmu byl japonský manga komiks Oldboy od Minegičiho Nobuakiho a Tsučiju Garona. (imro)

Související novinky

Korejský mstitel a další krvavá sága

Korejský mstitel a další krvavá sága

20.09.2012

Chan-wook Park se proslavil tzv. „trilogií o pomstě“, která zahrnuje dnes už kultovní kousky Sympathy for Mr. Vengeance, Sympathy for Lady Vengeance a Old Boy. Pak si natočil několik žánrových… (více)

Záporáci pro Oldboye a pokračování 300

Záporáci pro Oldboye a pokračování 300

21.12.2011

Starořecká řežba 300: Battle of Artemisia nedávno přišla o hlavního představitele, když Joel Edgerton odmítl hrát athénského generála Themistokla, který velel řecké flotile v námořní bitvě u mysu… (více)

Remaková smršť: Oldboy, Poltergeist, Kruh...

Remaková smršť: Oldboy, Poltergeist, Kruh...

03.12.2011

Producent Roy Lee v tom umí chodit. Živí se téměř výhradně remaky a jejich sequely. Mezi jeho nejbližší projekty patří americká předělávka kultovního korejského Oldboye. Spike Lee začne natáčet v… (více)

Spike Lee chce pracovat s kladivem

Spike Lee chce pracovat s kladivem

08.07.2011

Remake korejského kultu Oldboy patří v žebříčku nejzbytečnějších hollywoodských projektů na medailové pozice. Bylo tomu tak už v době, kdy měl hlavní roli v režii Justina Lina hrát Nicolas Cage.… (více)

Reklama

Reklama