Reklama

Reklama

Old Boy

  • Jižní Korea Oldeuboi (více)
Trailer 2

Únos Dae-sua se odehraje rovnou před jeho domem, kde dosud poklidně žil se svou rodinou. Kdesi v podivném domácím vězení se dozví z televize, že jeho žena byla mezitím brutálně zavražděna a on že je z vraždy podezírán. V tmavé místnosti stráví patnáct let, než se jednoho dne stejně nečekaně probudí na svobodě. Od té chvíle se upne na pomstu neznámému vězniteli. S pomocí mladé Mido jej najde, jenže dotyčný muž ho postupně usvědčí z dávné viny. Spletité drama je plné napětí a tajemnosti, ale podle slov režiséra je především úvahou o pomstě a o touze, kterou každý zažije, ale málokdo uskuteční, protože společnost ji zatracuje jakožto negativní a zkázonosnou. (oficiální text distributora)

(více)

Videa (3)

Trailer 2

Recenze (830)

Hal_Moore 

všechny recenze uživatele

To bylo řečí, to bylo keců než jsem se odhodlal po tolika pozitivní kritiky film sehnat. Navíc postavení na csfd v pozici sto jedna a sedmdesátého nejlepšího filmu všech dob zapříčinilo má vysoká očekávání. A tak jsem si inkriminovaný film sehnal. Pravda, sehnat si dnes film je možno takřka neomezeným množstvím způsobů, já jsem se rozhodl pro ten zdánlivě nejjednodušší a film jsem si stáhl, vím, budu se vařit v pekelném kotli společně s Jackem Sparrowem a ostatními piráty ať už zábavního nebo lupičského průmyslu :D Mé první setkání s korejskou filmografií dopadlo více než dobře, ba přímo senzačně. Ohromný zážitek z dosud nepoznaného. Nyní se asi začnu o korejský film zajímat o něco více. Hlavní představitel (kdo si má ta jména pořád pamatovat) je sympatický. Pravda, ne úplně od začátku ale postupem času si mou důvěru získal. Jeho chování je pochopitelné a cesta za pomstou snad krom Muže v Ohni :D nebyla nikdy lepší. Často popisované scény (zubař, bitka, chobotnice) jsou opravdu nechutné (až na tu bitku, ta je dokonalá). Od doby, co jsem film shlédl jsem svého zubaře nenavštívil. Dokonce i na ulici se mu obloukem vyhýbám. Chobotnici jsem jedl, ale jen jako součást přílohy, kterou bych nazval "mořské potvory" a byla definitivně mrtvá. Co se týče jeho ženského protějšku, tak na ní jsem mohl oči nechat. V postelové scéně jsem chtěl být alespoň na chvíli v kůži muže, jdoucím bezhlavě za pomstou. Hlavní záporák mě ve srovnání s ústřední dvojicí tak nezaujal. Byl ale zahrán perfektně. Hudební složka, kterou vnímám u každého filmu, byla taktéž na výborné úrovni a opět, jako každá druhá složka filmu zněla úplně jinak, než co jsem měl tu čest doposud slyšet. O střihu a kameře tady mluvit respektive psát nehodlám, jenom bych vás ochuzoval o čas čtením dalších a dalších řádků. Jak to tedy celé shrnout? Nebojte se něčeho nového. Korejský film je něco úplně jiného, než na co jsme zvyklí z Hollywoodu. IMHO je ještě o něco lepší. Uvidíme... ()

gogo76 

všechny recenze uživatele

Jeden z najlepších filmov aké som za poslednú dobu videl. Záverečné odhalenie veľmi drsné, prekvapivé a mrazivé...Naposledy som bol takto v závere šoknutý pri Šiestom zmysli, super vygradované...Scéna s žuvaním živej chobotnice ma dosť zaskočila, viem,že to kórejci naozaj jedia /prejav mužnosti/, ale skôr ako jednohubky omotané na špilkách. Kórejci robia posledné roky naozaj velmi kvalitné filmy, len škoda, že sa k nám dostáva iba mizivé percento. 90%. ()

Reklama

sud 

všechny recenze uživatele

Jeden z mnoha důvodů, proč na velice čestné výjimky nevyhledávám asijské (akční) filmy. A po shlédnutí Old Boye mne ve společnosti imbecilních zápletek a lidí, kteří mlátí pěstí do zdi, žerou syrový chobotnice a stříhají si jazyky už nejspíš nikdo nepotká. A ačkoli spousta kolegů kritizuje závěrečný twist, pro mě je to jediný důvod, proč ode mne Old Boy dostane alespoň 40%. ()

gudaulin 

všechny recenze uživatele

OldBoy v sobě nezapře zjevnou inspiraci komiksovým stylem manga, ze kterého konec konců vzešla předloha, a režijní školu režiséra, který vyšel z klasické komerční tvorby akčních kriminálních dramat. Zároveň je to ale vizuálně provokativní dílko plné zajímavých střihů a rafinovaných vychytávek fincherovského stylu. Dílko, které zprostředkovává tvorbu pokleslých žánrů festivalovému divákovi. Kdo by neměl rád násilí, perverzi a morbiditu, pokud se mu podá poněkud komplikovanějším způsobem a tváří se jako umělecký film? Po emocionální stránce mě ale východoasijská tvorba dlouhodobě neoslovuje (až na řídké výjimky) a OldBoy v tomhle ohledu není výjimkou. Pro mě přeceňovaný snímek, který mi svým stylem připoměl Lynchův film Zběsilost v srdci. Pokud by podobné téma zpracoval právě Lynch, měl bych k němu asi blíž. Už proto, že Zběsilost v srdci je přece jen trošku blíž parodii, lépe řečeno, netváří se tak vážně. Celkový dojem: 25 %. ()

TeeAge 

všechny recenze uživatele

|| Scenár: Hwang Jo-yoon, Im Joon-hyeong, Park Chan-wook / Predloha: Garon Tsuchiya, Nobuaki Minegishi (kniha) | Hudba: Jo Yeong-wook | Produkcia: Im Seung-yong, Kim Dong-joo | Distribúcia: Show East | Štúdio: Show East, Egg Films | Rozpočet: 3 milióny $ | Tržby: 14,980,005 $ || Veľmi silný film, ktorý sa vďaka svôjmu pôvodu líši od západnej kinematografie úplne vo všetkom. Hlavný predstavitelia mužských postáv predvádzajú na ďalekovýchodné pomery nevýdaný herecký koncert, bez zvyknutého afektu a prehrávania. Menej sa to už vzťahuje na ženské postavy, ale i tie aspoň neotravujú. Scenár je skvelý, avšak záverečný zvrat a jeho z neho sa šíriaci morálny nekľud mi nedal šancu hodnotiť najvyššiou métou. Každopádne sa jedná o výnimočný film, ktorý bude pochopiteľným spôsobom "ukradnutý" tou najzápadnejšiou kultúrou. Predčiť tento počin však nebude vôbec ľahké, ajkeď sa vôbec nejednalo o film, ktorý by ladil môjmu vkusu. 82% | Blu-Ray, THX, EN DTS | ()

Galerie (57)

Zajímavosti (19)

  • Choi Min Sik je budhista a musel po snězení chobotnic modlit. (don corleone)
  • Min-sik Choi trénoval intenzivně po dobu šesti týdnů, aby se dostal do formy a mohl tak ve filmu hrát většinu akrobatických prvků. Zhubl při tom přes 10 kg. (don corleone)
  • Quentin Tarantino o snímku prohlásil: "Ten film je tarantinovštější, než cokoliv, co jsem kdy natočil já sám." (cubajz)

Související novinky

Korejský mstitel a další krvavá sága

Korejský mstitel a další krvavá sága

20.09.2012

Chan-wook Park se proslavil tzv. „trilogií o pomstě“, která zahrnuje dnes už kultovní kousky Sympathy for Mr. Vengeance, Sympathy for Lady Vengeance a Old Boy. Pak si natočil několik žánrových… (více)

Záporáci pro Oldboye a pokračování 300

Záporáci pro Oldboye a pokračování 300

21.12.2011

Starořecká řežba 300: Battle of Artemisia nedávno přišla o hlavního představitele, když Joel Edgerton odmítl hrát athénského generála Themistokla, který velel řecké flotile v námořní bitvě u mysu… (více)

Remaková smršť: Oldboy, Poltergeist, Kruh...

Remaková smršť: Oldboy, Poltergeist, Kruh...

03.12.2011

Producent Roy Lee v tom umí chodit. Živí se téměř výhradně remaky a jejich sequely. Mezi jeho nejbližší projekty patří americká předělávka kultovního korejského Oldboye. Spike Lee začne natáčet v… (více)

Spike Lee chce pracovat s kladivem

Spike Lee chce pracovat s kladivem

08.07.2011

Remake korejského kultu Oldboy patří v žebříčku nejzbytečnějších hollywoodských projektů na medailové pozice. Bylo tomu tak už v době, kdy měl hlavní roli v režii Justina Lina hrát Nicolas Cage.… (více)

Reklama

Reklama