Reklama

Reklama

Generace Singles

  • angličtina Generation Singles
všechny plakáty
Trailer

VOD (1)

Obsahy(1)

Jsou svobodní, flexibilní, ekonomicky nezávislí... a nezadaní. Čeština pro ně nemá přiléhavý výraz, a tak se jim říká Singles – v angličtině svobodní, nezadaní, ale také jednotliví, sami. Říká se, že tito singles jedinci obvykle bydlí ve velkých městech a kariéra je pro ně důležitější, než zakládání rodiny, než pevný vztah. Zkreslený pohled většiny „zadané“ populace. Dnes již toto označení neplatí. Singles lidé už zdaleka nejsou jen ti, kteří si to dali jako svůj životní cíl. Tento „problém“ se začíná pomalu týkat většiny z nás… Říká se, že lidé v současnosti touží stále více po svobodě, odmítají být uzavřeni do jasně definovaných rolí, sociálních pozic a očekávání. Svoboda je dnes vnímána jako vyšší hodnota než stabilita. Co všechno způsobuje, že se takto mladí lidé podivně rozhodnou? A je tomu opravdu tak? Není spíš problémem dneška, že lidé nemohou (ač by více než chtěli) někoho nalézt? Někoho, s kým stráví celý život, s kým založí rodinu, s kým si budou rozumět? A proč? Nemusejí se ohlížet na partnery nebo děti, mohou se soustředit na kariéru a koníčky...“ Je tomu opravdu tak? Jsou dnes dlouhodobé vztahy přežitek, nebo těžce dosažitelným ideálem? Jak současný svět modeluje, ohrožuje, či naopak příznivě ovlivňuje naše vztahy? Kam zmizel strach ze samoty...? Proč to, co většina z nás považuje za zásadní a jedinečné, mizí…? (HBO GO)

(více)

Recenze (69)

kenileja 

všechny recenze uživatele

Na jedné straně vidím velmi zajímavý a emotivně vypravující počin. Na straně druhé vidím amatéra, který má kameru a otázku, kterou položí pár "správným" lidem. Mezi těmito dvěma polohami se nachází právě tento snímek. Byl zajímavou sondou obsahující zajímavé odpovědi a názory. To celé na téma, které je samo o sobě výrazné a žádané. Jen jen vaše volba, jestli chcete vidět výpovědi singles lidí. ()

dogma97 

všechny recenze uživatele

Ještě v půlce jsem mě připravenou slabší 3, ale vytvářet v dokumentu umělé situace ve stylu reality show (např. naloží jednu z aktérek do auta a cestou jí oznámí, že ji vezou na komerční seznamovací akci) je vyloženě ubohé. A mimochodem - dva roky rozvedený chlap, který se nepřetržitě seznamuje a rozchází (muzikant), není single ani náhodou. ()

Jarduk03 

všechny recenze uživatele

Tenhle dokument byl zdařilý, ačkoliv se vlastně osoby dokumentovaly samy. Ale možná právě to je na něm zajímavé. Po dlouhé době jsem totiž mohl shlédnout český dokument, který by nebyl ovlivněn ze strany sponzorů, nebo se nesnažil vyjádřit názor tvůrce. Zde byla ponechána volná ruka a vše bylo pouze zdokumentováno. V jednoduchost je občas krása. ()

CaMMe 

všechny recenze uživatele

Protože jsem to v Jihlavě na MFDF prošvihl, musel jsem čekat na HBO. Tak blízké téma mi nemohlo uniknout. Nicméně z dokumentu se dalo vytěžit o mnoho víc. Kde jsou sociologové, kde jsou psychologové? Proč jenom značně inteligentní lidé? Jirka Vaněk je sympaťák, jeho jediný problém jsou vysoké nároky, protože většina žen je prostě banálních. Později uspěje. Veronika Zemanová si ho najde velmi brzy, problém bylo úmrtí přítele. Jan Hron je děvkař, a schovávanka na to, jak moc chce přítelkyni, ho jenom baví. Eva Adamusová na to co může nabídnout má neskutečně vysoké nároky. Zuzaně Bednářové potřeba vysvětlit jednu věc. Že kdyby někteří muži neuměli přemýšlet, tvořit, neměli fantazii a neuměli duševně/fyzicky pracovat, seděla by teď sama nahá nešťastná na bobku v dešti uprostřed lesa. U Jana Uricha problém nebude vůbec. I tak je to téma tak zajímavé, že 65% je na místě. Strašně se mi, ale líbí věta uživatele Vančura: "Kdo se vztahům vyhýbá a nalézá útěchu v jakémsi bizarním novodobém epikureismu, ostentativně se vymezujíce proti vědomí, že je to pouhá znouzectnost, žije ve lži, a je nucen být nešťastný." ()

Edeltruda 

všechny recenze uživatele

Nejsem v tom sama, to je dobré zjištění. :-) Žádnou velká legrace to (film ani být singl) není. Civilní dokument prostě o tom, jaký život bez partnera může být, jaké názory a osudy k takovému způsobu života vedou, nebo jsou naopak jeho výsledkem a omluvou. ()

huhulalka 

všechny recenze uživatele

Stáváme se prázdnými skořápkami, závidíme i těm nejpodřadnějším druhům, že oni dokáží být v párech a my ne... Je mi smutno když se dívám dopředu, moderní rodina, já, zkumavka - dárce a sem tam nějaký minutový tatínek. Co se to s námi děje. ()

capka 

všechny recenze uživatele

Ze zdánlivých pozérů v roli singles se postupně stávají hledající lidé se zajímavým příběhem, kteří rozhodně nejsou na odpis, snad jen zatím neměli štěstí najít sami sebe a někoho druhého takového, nebo aspoň jen najít někoho k sobě. Moc se mi líbí rozmanitost postav a jejich příběhů, střízlivost podání tématu, grafické i hudební provedení, vystupování režisérky... Akorát mi není jasné, proč se v textu distributora mluví o propojování příběhů s názory odborníků na toto téma, což by mohlo být také zajímavé, ale ve skutečnosti kde nic, tu nic... ()

kejejc 

všechny recenze uživatele

Cílem dokumentu by mělo být zprostředkování „reality“. Pokud však cílem dokumentu Generace Singles mělo být zprostředkování reality, byla (dle reakcí publika na filmovém festivalu) možná chybně interpretována nebo úplně nepochopena… Tento dokumentární film vypráví o lidech, co jsou dlouhodobě sami, ač chtěně či nechtěně (dle slov autorky). Sociologická definice spíše hovoří o těch lidech, kteří jsou sami dobrovolně. Zde jsou nicméně zahrnuti i ti lidé, co zmiňují, že jsou sami rádi, ale že v hledání partnera neustávají (ale samozřejmě záleží na vlastní definici). Zmiňuji se zde o tomto rozdělení, protože v Generace singles byl znát jasný rozdíl v postojích lidí, co chtějí, či nechtějí partnera a možná by si každá kategorie zasloužila dokument vlastní. Nevím, zda záměrem režisérky bylo udělat dokument „vtipný“, jak jej sama nazvala. Zasmála jsem se asi ve dvou momentech, ale někteří lidé v sále třeba i celý film. Nutí mě to tedy přemýšlet o morálce, etických kodexech, o tom, zda byl skutečně záměr zobrazovat aktéry tak, aby byli „k smíchu“, či zda se jedná „jen“ o chybnou interpretaci většiny diváků. Rovněž „překvapení“ v podobě dovezení jedné aktérky (řadící se do těch, co partnera nechce) na seznamovací akci mi připadalo nucené a navíc bylo asi záměrem také ukázat tyto akce jako plné „exotů“ a „zoufalců“. ()

lobo87 

všechny recenze uživatele

Celkom príjemný dokument o ľuďoch, ktorí žijú single, ich dôvodoch, snoch a plánoch. Režisérka zvládla látku celkom dobre a myslím si, že v budúcnosti sa od nej dočkáme ešte plnohodnotnejších snímkov... 60% ()

v3s 

všechny recenze uživatele

Možná mé hodnocení vylepšuje to, že jeden z protagonistů je kamarád, takže to je takový pěkný retro a navíc vím jak to dopadlo. Ale i tak z toho mám dobrý pocit, myšlenky jednotlivých protagonistů rezonují a dávají smysl, ač v to má určitý aspekt lhaní sami sobě (ale to dělají všichni, ať už singles nebo ne). Rozhodně jsem se nenudil, party rádia Krokodýl byla slušný peklo. A řeči odborníků, které vytýká spousta lidí v komentářích, mi nechybí vůbec. Statistická data máte v titulcích, přežvejkat mozkem to musíte holt sami. ()

nehru 

všechny recenze uživatele

Špičková televizní tvorba co má co dělat v kině. Výstižně vybrané postavy, jejichž glosy a příběhy vytvářejí zábavný a místy dramatický obsah, který je bohužel natočen naprosto neoriginálním a nestylovým způsobem. Dokument sice nepřináší absolutně nic nečekaného či neznámého, ale v tomhle případě se budete rádi dívat na něco, co důvěrně znáte. ()

Ironhead 

všechny recenze uživatele

Casosberne dokumenty mam rad, predevsim proto, ze v nich vystupuji realni lide a jejich realne pribehy. Tento film vsak zdaleka nedosahuje kvalit dokumentu treba pani Trestikove. *** btw... Seznamovaci akce radia Krokodyl, to byl ale opravdu mazec :o))) ()

vecneZivec 

všechny recenze uživatele

Nechápu, proč tu někdo chce furt mít názor odborníků...naopak se mi líbí, jak to autorka nechala plynout, ty názory a pohnutky účinkujících a nechala je v tom víceméně koupat a mě jako diváka si utvořit vlastní názor...jediné, co bych trošku pozměnil, by byli asi ti učinkující, víc takových jako byl ten "Vrba" ... ()

Bodega_Bay 

všechny recenze uživatele

Takového nevyužitého potenciálu!! Achjooo, perfektní téma, ze kterého se dá tolik čerpat, tolik ohýbat, kolik jenom humoru nebo naopak smutku by šlo zachytit...a ono nic :-( Trochu to připomíná diplomku bez vedoucího, jakoby bylo třeba odevzdat práci příští týden. Jinak za sebe děkuju za záběry ze "zábavné" akce rádia Krokodýl....WTF...nikdy bych nevěřila, co všechno jsou lidi ochotní udělat. Do budoucna se my zvedne žaludek pokaždé, kdy uslyším :mazat med kolem huby... ()

Sindymindy 

všechny recenze uživatele

Pro mě hodně zajímavá diskuze o vztazích. Ve spoustě názorů jsem se našla. Výběr inteligentních lidí je jednoznačným plus, protože poslouchat kvákání někoho, kdo to nemá v hlavě srovnané, by byla asi hrůza. Zároveň ale tenhle výběr ochuzuje dokumentární hodnotu a sklouzává k jednostrannosti. Jednotlivé typy představených osobností se sice různily, ale měly i hodně věcí společných. Názory odborníků vzdělaných v psychosocoiální problematice by byly určitě zajímavé - minimálně jako kontrast toho, co je teorie a co je praxe - názory lidí, kteří v tom skutečně žijí... Bavilo mě sledovat jejich názorový vývoj s odstupem času, kolísání tam a zpět. Myslím, že takhle to v životě opravdu chodí. A že jsme opravdu krmeni představou o romantice a dokonalém vztahu, že zapomínáme, že vztah je skutečně více racionálním soužitím s tím, s kým si vyhovujeme, než bláznivou skluzavkou vášní. Nuda je ubíjející, ale umět si s někým předávat drobné radosti, to je to bohatství, který většina z nás intuitivně hledá. A zázemí, posilu pro slabé chvilky... Dost mi to dalo. ()

adpav 

všechny recenze uživatele

Škoda toho diletantského pojetí. Generace singles podle mě nejsou jen zoufalci a pseudoděvkaři. Existuje nespočet jiných skupin, o které tam nezavadila ani ta roztřepaná kamera. Zklamání. ()

Johgas 

všechny recenze uživatele

Časosběrný dokument v průběhu 1 roku mapuje osudy 3 žen a 3 mužů, dlouhodobě žijících bez partnerů. V dokumentu mne neoslovilo úplně všechno, ale svoje věci k zamyšlení jsem si našla. Dokonalá záležitost - seznamovací akce Rádia Krokodýl :-) už vím, kam nikdy, ale fakt nikdy nepůjdu:-) Nicméně, v dokumentu dostaly docela velkou příležitost ženy k vyjádření, co se jim nelíbí na českých mužích. Bohužel muži tuto otázku nedostali, z toho, co se tam mihlo, byl obligátně kritizován obecně vzhled žen (ale to bylo, je a bude...) a brblání partnerek nad rozlitým pivem...což je docela málo, aby si člověk udělal obrázek. ()

Reklama

Reklama