Reklama

Reklama

Ples příšer

Trailer 1

VOD (1)

Obsahy(1)

Hank Grotowski je bachař pracující v oddělení pro odsouzené na smrt. Pracoval tady už jeho otec a současně tu dělá i syn Sonny. Celá rodina má rasistické sklony, Hankova manželka spáchala sebevraždu stejně jako jeho matka a Hankův vztah s otcem je stejně katastrofální jako se synem. Citově strádající Sonny si nakonec dobrovolně vezme život a Hank okamžitě opouští zaměstnání. Ještě předtím však oba asistují u popravy černošského vězně Lawrence Musgrovea, jenž po sobě zanechává otylého syna a pohlednou manželku Leticii, s níž se Hank náhodou seznámí. Pracuje totiž jako servírka v restauraci, kde se občas stavuje na šálek kávy. Jednou večer ji odveze domů a po pár skleničkách se jejich letmé přátelství zvrhne ve vášnivou romanci. Až ráno se Hank z fotografie dozvídá, s kým měl tu čest. To, že asistoval u popravy jejího manžela, však Leticii raději zamlčí. Je však jen otázkou času, kdy na choulostivé okolnosti nového vztahu přijde sama.

Herečka Halle Berryová byla za svůj výkon oceněna Oscarem a Stříbrným medvědem na MFF v Berlíně 2002. (oficiální text distributora)

(více)

Videa (1)

Trailer 1

Recenze (461)

Pepinec 

všechny recenze uživatele

Ples příšer je prý jedním z nejpřeceňovanějších filmů všech dob. Takto bych ho asi nenazval, spíš bych jej označil nálepkou ´film rozporuplný´. Na konci jsem v sobě měl několik otázek, které sice překryl silný dojem z příběhu, avšak je zcela nevymazal. Především tu máme záležitost Halle Berry a Oscar. Toto je prototyp ženské role a ženského výkonu, který americké akademii nejvíce imponuje. Žena s těžkou životní cestou, která toho více ztrácí, než získává, a jejímiž nejčastějšími emocemi jsou buď řev anebo pláč. Nezbývá, než aby si udělal každý obrázek sám. Další věcí je ona pověstná milostná scéna, která film předchází snad o jedno celé kolo. Nejrealističtější, nejlépe natočená, nejdelší, píše se o ní. Halle Berry následně inkasovala označení ´žena s nejkrásnější postavou´ a muži začali žárlit na Billyho Boba Thorntona. Jistě, i já bych ten natáčecí den chtěl být na jeho místě. A je třeba uznat, že ona scéna je vážně povedená. Ovšem opět si nedovoluji vyřknout závazný ortel, jestli bych nedokázal ve své paměti vylovit scénu zajímavější. Ať mi ale budou ohledně tohoto filmu létat v hlavě jakékoli myšlenky a otázky, nic to nemění na faktu, že jej považuji za velice povedený a působivý. Tok děje je sice pozvolný, ale nepostrádá na dramatičnosti a umném vykreslení všech nálad. K úplnému uspokojení mi tedy (krom Halle Berry ;-) chybí snad jen menší informovanost o filmu před projekcí. ()

tron 

všechny recenze uživatele

„Stádo opíc... kedysi aspoň poznali svoje miesto.“ PLES PRÍŠER je výnimočný „nezávislý“ počin strhujúci ešte o kúsok viac, ako nezabudnuteľní CHLAPCI NEPLAČÚ. Silné sú herecké výkony (predovšetkým neafektovane odpudivý Peter Boyle), sex alias jediná vec držiaca nešťastné postavy od priepasti šialenstva, pokojná réžia (brutálne kontrastujúca s otrasnými udalosťami), tiché dialógy a zvláštna atmosféra „medzi nebom a zemou“. Kino Považan 2003 ()

Reklama

Slartibarkfast 

všechny recenze uživatele

Mám moc rád tenhle film, protože hodně vypovídá o lidské nenávisti, bezcitnosti a rasových problémech. O jejich přehlížení a překonávání. B. B. Thornton je vynikajicí herec a v roli bezcitného dozorce v oddělení poprav je skutečně přesvědčivě nelítostný. Jeho otcem je despotický a krutý rasista, po kterém všechnu tu nenávist a pohrdání zdědil. Jeho syn je ale jiný a to mezi ně vnáší rozpory. Po sérii náhod a tragédií si nakonec sám uvědomí, že na ničem z toho, na čem tak lpěl, nezáleží. Trochu komorní, malinko utahané, spíš obrazově vypovídající a herci hovoří těly a pocity, než dialogy. Skvělý snímek, který osloví všechny a každou věkovou skupinu. 90% ()

Hedka 

všechny recenze uživatele

Zvláštna romantická dráma. Možno nadpriemerná, ale dnes to nebol pre mňa dobrý výber. Doznieva vo mne bez príjemných pocitov. Nič vhodné na relax po ťažkom dni. Takmer ma zadusila tá hrozná osamelosť hlavných predstaviteľov (a ani pohľad na popravu nie je nič pre mňa). Dnes potrebujem "dobiť baterky," zdroj energie však musím hľadať niekde inde..... ()

EdaS 

všechny recenze uživatele

Scénáři by se možná dala vyčítat vyspekulovanost, jenže tenhle snímek je jako celek tak emocionálně silný, že nemůžu než vytáhnout známku nejvyšší. Herecké výkony jsou jednoduše strhující. Halle Berryová je pro mě od teď skutečně Herečka a její Oscar je naprosto zasloužený. A Thornton ho měl rozhodně dostat taky. ()

Galerie (56)

Zajímavosti (18)

Reklama

Reklama